URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2022, 21:20

Haosul de pe aeroporturile din Europa face "victime" și în Oradea: "Am ajuns acasă cu peste 12 ore întârziere"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Haosul de pe aeroporturile din Europa face „victime” și între bihoreni. O orădeancă recent revenită dintr-un sejur în Creta, cu decolare și aterizare la Oradea, acuză că atât la plecare, cât și la sosire, avionul a avut mari întârzieri. "Am ajuns acasă cu peste 12 ore întârziere", reclamă aceasta.

Plecări cu întârzieri

Informația a fost sesizată BIHOREANULUI de Daniela Drugaş, care a avut concediul programat în insula Creta, Grecia, începând de luni, 27 iunie, până lunea trecută, în 4 iulie.

Potrivit acesteia, încă de la plecarea din Oradea au apărut modificări. "Am fost anunţaţi că vom porni mai târziu cu 6 ore, practic s-a pierdut prima zi de vacanţă. La plecarea din Creta ne-au anunţat din nou că nu plecăm la ora 11.40, ci la ora 23, iar într-un final am zburat în jurul orei 1. Deci am ajuns acasă, la Oradea, mai târziu cu peste 12 ore", a precizat vineri orădeanca.

Întârzierile au fost chinuitoare pentru cei mici. "Am fost cu familia, cu cei doi copii mici ai mei şi vă daţi seama cât de greu a fost pe timpul nopţii pentru ei. Am făcut reclamaţii la agenţia de turism Terra Vista, cea de la care am cumpărat pachetul, dar de posibile compensaţii nu ştim nimic", a susținut aceasta.

Cauza: lipsa de personal

BIHOREANUL i-a contactat vineri pe reprezentanţii agenţiei de turism, care au explicat că astfel de situaţii neplăcute au loc încă de la începutul sezonului estival, însă nu din vina lor. 

"Într-adevăr au fost modificări pe acel zbor. Din păcate, aceste situaţii sunt cauzate de lipsa de personal şi de aeronave ale companiilor aeriene. În acest caz, tur-operatorul Karpaten a anunţat că aeronava Tarom de 134 de locuri nu mai ajunge şi a trebuit să găsească o alta care să ducă turiştii în Grecia. Aeronava a fost până la urmă de la Blue Air. Toate modificările au fost anunţate din timp, pentru ca turiştii să nu stea în aeroport degeaba. Noi am trimis reclamaţiile primite, dar nu putem face mai multe", a explicat BIHOREANULUI managerul agenţiei de turism, Ioana Sălăjan.

E drept, agențiile nu au cum controla cursele aeriene, iar problema este una la nivel internaţional. De câteva săptămâni, industria turismului se confruntă cu un număr uriaş de zboruri anulate sau cu un program de zbor modificat semnificativ. Potrivit datelor transmise de agenţia de turism Vola pentru Libertatea.ro, aproximativ 28% dintre zboruri au fost afectate doar în luna iunie de o modificare sau anulare din cauza companiilor aeriene în România. 

Cum a început această criză? După ridicarea restricţiilor impuse de pandemie, în această vară cererea de călătorii a revenit puternic în toată lumea și este mult mai mare decât s-a anticipat, în contextul în care companiile aeriene, aeroporturile şi operatorii la sol nu au reuşit să revină până acum nici la numărul de angajaţi şi nici la numărul de aeronave pe care îl aveau înainte de pandemia de Covid-19.

Companiile aeriene, la control

Companiile aeriene nu oferă compensaţii sau despăgubiri în cazul unor modificări ale orarului de zbor, ci doar în cazul unor anulări sau întârzieri ale acestor zboruri, în funcţie de regulamentele proprii.

Singura soluție a celor nemulțumiți este să apeleze la Protecția Consumatorilor.

De altfel, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că a și început „o investigație de fond, la companii aeriene care activează pe teritoriul României, necesară ca urmare a sesizărilor primite, referitoare la serviciile oferite de acestea”.

600 de euro pentru zbor anulat, nu întârziat

„În prezent, se centralizează toate reclamațiile, legate de această temă, de pe teritoriul României, la nivelul ANPC, pentru a putea completa și definitiva informațiile, ANPC sfătuind, totodată, consumatorii să se adreseze, în primă instanță, operatorilor economici de transport aerian sau agențiilor de turism intermediare, pentru soluționări amiabile, iar, în situația în care drepturile acestora sunt încălcate, să se adreseze autorităților competente”, se arată în comunicat.

Informarea reamintește că, potrivit Regulamentului European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro, pentru un zbor anulat, însă nu există specificații cu privire la întârzieri.

„Până în acest moment, începând cu 30 aprilie 2021, ECC Romania a înregistrat 500 de solicitări referitoare la serviciile Wizz Air și 114 referitoare la serviciile Ryan Air”, mai arată ANPC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
PZD
Între timp PZD se bate cu pumnul în chiept ca nu sunt pasageri pe Oradea
Postat 09 Iulie 2022, 22:34 de Sandu2100
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32004R0261
Cine îi oprește pe pasageri să reclame firmei și ANPC după aia? Bine documentat poate au noroc și le dau dreptate. Depinde și cum se interpretează forța majoră...
Postat 09 Iulie 2022, 08:10 de Vio_427
ca sa nu se scuze companiile cu portite de iesire de la regulamentul de protectie a consumatorilor
o amanare a zborului fie mai lunga de 24h, sau o fie "amanare" mai tarzie decat data urmatorului zbor planificat la momentul cumpararii biletului/anularii zborului ar trebui sa fie considerata dpdv legal ca si o anulare a zborului, nu o intarizere!
Postat 08 Iulie 2022, 22:42 de unu
Regulamentului European nr. 261 e o lege foarte buna.
eh, cerere este mai mare decat inainte de covid, inseamna ca lumea cheltuie bani pe zboruri internationale, ce criza... Criza de personal, ca vrei sa angajezi da nu sunt someri.
Postat 08 Iulie 2022, 22:39 de unu
Trezirea ANPC Bihor
ANPC nu este mediator! La orice sesizare ANPC solicită intelegere amiabilă! Păi voi nu va luati salariil ca sa constatati si sanctionati neregului?! Ori v-a muscat șarpele?!
Postat 08 Iulie 2022, 22:27 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON