URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
25 Ianuarie 2021, 09:38

Hai vaccinare! BIHOREANUL vă prezintă cum a început şi ce urmează în procesul de vaccinare anti-Covid din judeţ

Hai vaccinare! BIHOREANUL vă prezintă cum a început şi ce urmează în procesul de vaccinare anti-Covid din judeţ CEI DINTÂI. Primii bihoreni programați odată cu deschiderea etapei II sunt dintre cei mai informați sau mai hotărâți. Lunea trecută, la centrul de vaccinare de la Orășelul Copiilor s-a prezentat inclusiv fostul ministru bihorean al Sănătăţii, Ritli Ladislau, care şi-a însoţit consoarta pentru a o susţine. „Eu m-am vaccinat în prima etapă. Acum am venit cu soţia, pentru că este mai emotivă”, a declarat BIHOREANULUI reputatul medic
Hai vaccinare! BIHOREANUL vă prezintă cum a început şi ce urmează în procesul de vaccinare anti-Covid din judeţ AM PUTEA DUBLU. Buna organizare a vaccinării în Bihor a fost lăudată atât de ministrul Sănătăţii, cât şi de bihorenii vaccinaţi, postând pe Facebook comentarii de apreciere mai ales faţă de personalul centrelor de vaccinare din Oradea. Prefectul Dumitru Ţiplea a catalogat drept mulţumitor ritmul campaniei, cu o medie de 1.100 de doze administrate zilnic, dar afirmă că oricând pot fi deschise toate centrele şi ritmul să urce la 2.500 doze/zi.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exemplele date de "brandul" preşedintelui Klaus Iohannis şi de alţi "influenceri", de propriii medici de familie şi de cunoscuţi, constatarea că "reacţiile adverse" sunt neglijabile, dorinţa de a profita de avantajele pe care le vor avea cei vaccinaţi - toate au făcut ca într-o singură săptămână românii să schimbe temerile legate de vaccinare cu dorinţa de a se vaccina cât mai repede în noua etapă a campaniei, ce vizează categorii mai largi de beneficiari.

Uneori, însă, mai binele se dovedeşte duşmanul binelui. BIHOREANUL vă arată cum s-a ajuns ca orădenii să nu se mai poată programa la vaccinare în oraş şi să alerge prin judeţ ca să "prindă" dozele de care alţii sunt mai puţin interesaţi, câte persoane au început imunizarea şi ce perspective sunt pentru deschiderea a noi centre şi accelerarea vaccinării.

6 din 23

Gândită iniţial să se desfăşoare din februarie, etapa a II-a a vaccinării a fost devansată, începând din 15 ianuarie, când vârstnicii de peste 65 ani, bolnavii cronici şi lucrătorii din domenii esenţiale trebuiau să poată accesa platforma Rovaccinare. În realitate, cei care au insistat au reuşit cu întârziere, în primele ore platforma nefiind funcţională.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, vaccinarea acestor categorii se face pentru început în doar 6 centre din judeţ, cu 7 aşa-numite fluxuri (fiecăruia fiindu-i alocate 60 doze/zi): în Oradea la Orăşelul Copiilor (două fluxuri) şi Spitalul Pelican, în Salonta la Spitalul Municipal, în Aleşd şi Ştei la cele orăşeneşti, iar la Valea lui Mihai în secţia exterioară a Spitalului Marghita.

Desigur, vaccinarea cadrelor sanitare din etapa I continuă în spitale (la Pelican, Militar, CFR şi Maternitate în Oradea, la cele din Salonta, Marghita, Beiuş, Ştei şi Aleşd).

Despre deschiderea celorlalte centre din judeţ (Şcoala Generală nr. 11, colegiile Traian Vuia şi Iosif Vulcan din Oradea, Liceul Felix şi Spitalul de Recuperare Felix din Sânmartin, căminele culturale din Tileagd, Bratca şi Popeşti, Colegiul Samuil Vulcan din Beiuş, Liceul Nicolae Jiga din Tinca şi casa de cultură din Salonta), DSP a anunţat că "vor fi deschise etapizat, în funcţie de disponibilitatea dozelor de vaccin".

Greu la programare

În etapa a II-a, înscrierea la vaccinare a angajaţilor o fac online angajatorii, vârstnicii şi bolnavii cronici putând fi programaţi prin medicii de familie, de pe conturile unor aparţinători cu acces la platformă, prin unităţile de asistenţă socială sau printr-un call-center, numărul dedicat Bihorului fiind 021.414.44.59.

În primele ore de funcţionare a platformei, programările în Oradea au fost epuizate pe toată săptămâna. Pe 16 ianuarie, seara, la Orăşelul Copiilor mai era un singur loc liber pentru 24 ianuarie, iar la Pelican puteau fi făcute înscrieri pentru 21 ianuarie.

A doua zi, pentru Oradea nu mai era nici un loc disponibil, iar joi nu se mai puteau face programări decât pentru martie.

La începutul săptămânii, în centrele din Salonta, Aleşd, Valea lui Mihai şi Ştei erau peste 6.000 de locuri disponibile şi mulţi orădeni le-au ales din prima zi.

"M-am dus la Valea lui Mihai pentru că în Oradea nu mai era loc", a declarat un orădean, altul spunând că şi-a dus mama la Salonta. Au fost inspiraţi, căci joi se mai puteau face înscrieri în judeţ doar pentru martie.

Probleme au fost şi la programarea telefonică, operatorii răspunzând cu întârziere din cauza numărului mare de apeluri.

Uşor la vaccinare

În ce priveşte vaccinarea propriu-zisă, în toate cele 6 centre din judeţ a decurs fără probleme pentru persoanele programate. Nu au fost cozi, iar procedurile nu au durat mai mult de 30 de minute.

De altfel, au fost simple: după ce la recepţie le-au fost verificate programările şi actul de identitate, iar la triaj dacă au contraindicaţii de moment, oamenii au completat un chestionar despre starea de sănătate şi un formular pentru exprimarea consimţământului informat, după care au intrat în sălile unde li s-a administrat vaccinul.

La final, au aşteptat în alte încăperi, pentru supravegherea post-vaccinare, timp de 15 minute, în care se puteau manifesta reacţii adverse, începând de la alergii cutanate (urticarie, roşeaţă, umflături) până la şoc anafilactic, situaţie în care personalul e instruit să administreze epinefrină.

Până la finele primei săptămâni nu a fost raportată, însă, nici o anafilaxie, şi doar două reacţii alergice uşoare.

Detaliu important, a fost pierdută o singură doză de vaccin prin neprezentarea unei persoane programate.

Cu extindere

Pe 21 ianuarie, printr-o Ordonanţă de Guvern a fost extinsă categoria beneficiarilor etapei II, din care până atunci făceau parte vârstnicii, anumiţi bolnavi cronici (cu diabet, obezitate, afecţiuni cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice, hepatice şi autoimune) şi personal din "domenii esenţiale" (Parlament, Guvern, Preşedinţie, ministere şi instituţii subordonate, apărare, ordine publică, justiţie, lucrătorii din industria alimentară, unităţi de furnizare a utilităţilor, comunicaţii, transport, culte, media), cu noi categorii: personal navigant, din comerţ, persoane cu handicap, asistenţi şi însoţitori, angajaţii din administraţia publică, sportivi din loturile naţionale şi olimpice, diplomaţi, meteorologi, angajaţii Curţii de Conturi, veterinari.

În urma criticilor că vârstnicii şi bolnavii cronici sunt defavorizaţi la programare, Ordonanţa prevede că platforma va fi modificată aşa încât să le dea prioritate: zilnic ar urma să fie înscrise 75% din aceste două categorii şi 25% "esenţiali".

La primăvară

Vineri, când autorităţile judeţene au prezentat bilanţul primei săptămâni din etapa a II-a, în Bihor nu se ştia, însă, câţi vârstnici şi bolnavi au fost programaţi aici.

"Nu avem acces la aceste informaţii la nivelul judeţului", a spus dr. Călin Soane, de la DSP, într-o conferinţă de presă organizată la Prefectură.

Prefectul Dumitru Ţiplea (foto) a informat că, până la miezul zilei, la cele 6 centre din judeţ au fost programate până la 21 martie 30.928 persoane (aproape 8% din populaţia adultă), din care 928 şi-au anulat programările. De asemenea, au fost administrate 8.826 doze pentru tot atâtea persoane, din care 574 celor din centre rezidenţiale pentru vârstnici şi adulţi cu handicap. Tot vineri, în Bihor mai erau disponibile 5.236 locuri la centrele din Aleşd, Salonta, Ştei şi Valea lui Mihai (sâmbătă după-amiază numărul acestora scăzând la 3.363).

Ţiplea aprecia că ritmul de lucru în judeţ este bun, cu peste 1.100 vaccinări/zi, dar poate fi crescut la 2.500 /zi. De altfel, a anunţat el, toate celelalte centre sunt pregătite, însă din 8 februarie vor fi pornite încă 5 fluxuri.

Două dintre acestea vor fi la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea (pentru personalul didactic), iar celelalte trei în sălile de sport din Sântandrei, Marghita (Colegiul Octavian Goga) şi Beiuş (Colegiul Samuil Vulcan). Adică tot în localităţi din judeţ, unde e de aşteptat să meargă în continuare pentru a se vaccina cât mai repede numeroşi orădeni dacă, între timp, municipiului nu i se vor aloca mai multe "fluxuri" şi, deci, mai multe doze.


ÎNTÂRZIERI LA LIVRARE
Bihorul, o "felie" bună

Potrivit Comitetului Naţional pentru coordonarea vaccinării, obiectivul României este ca până în septembrie să fie vaccinaţi 10,4 milioane cetăţeni, atingerea lui depinzând, însă, ca în toată lumea de altfel, de livrările producătorilor.

Până în prezent, Pfizer-BioNTech a furnizat României cinci tranşe de vaccin, nici una în cantităţile preconizate iniţial (între 140-150 mii doze/săptămână), ultima fiind, săptămâna trecută, de 87.750 doze.

Dintre acestea, 9.360 au fost transferate Centrului Regional din Cluj, care a alocat pentru Bihor 3.036 doze (32,43%), peste media celorlalte judeţe ale regiunii de Nord-Vest (care mai include Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj).

La nivel naţional, în etapa II au fost programate până vineri seară 740.294 persoane, în total (etapa I şi II) fiind vaccinate 385.936 persoane. Raportat la totalul populaţiei, România este pe locul 6 în Europa după numărul cetăţenilor vaccinaţi până acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu stiam de mass-media
Stiu de CrisDumi, care e experta in toate pe TERRA si un sfert de pe MARTE, de Luna nu mai vorbesc , prea le ftie fata asta e MaMbO NO.1
Postat 26 Ianuarie 2021, 00:50 de Sandu2100
Știați că ...
... dacă mass-media de pe întreaga planetă ar intra în carantină, fără a mai avea acces la informații publice timp de două săptămâni, Covid-19 ar dispărea de parcă n-ar fi fost vreodată ?!?
Postat 25 Ianuarie 2021, 19:09 de CrisDumi
Înlocuiți sintagma "informați și hotărâți" ...
... cu "ignoranți și speriați" !?! Cât de tăntălău poți fi să nu citești prospectul vaccinului, care ne spune la final cu litere mici-mici ... că este în faza de testare experimentală !?! Cât de bătut în cap poți fi să te înțepi, tot la 3-6 luni de câte 2 ori ... ca să imiți imunitatea !?! Dar cât de slab de caracter poți fi ... să fi propagandist care nu e în stare să gândească cu capul lui, urmărind mediatic faptul că acest virus se "repară" în 48 de ore maxim, cu un medicament românesc ieftin și atât de eficient, încât până și medicul șef al armatei americane a recunoscut că-l folosește ca substanță activă fabricată la el în unitatea medicală din Maryland !?!
Postat 25 Ianuarie 2021, 12:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON