URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2023, 13:00

Hai la film! Proiecții de pelicule românești, în parcul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea

Hai la film! Proiecții de pelicule românești, în parcul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Țării Crișurilor îmbie cinefilii la o serie de proiecții de pelicule contemporane românești, în aer liber, în cadrul Festivalului de film MUZEfilm, organizat prin proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu.

Lansarea evenimentului va avea loc vineri, la ora 20, în prezența invitaților: Marius Th. Barna, regizor, scenarist și producător de film, Krizbai Béla, director adjunct al Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română, Diana Sar și Demeter Andras, actori, și Sorin Șipoș, istoric.

După deschiderea oficială, va avea loc proiecția dramei „Dosarul 631”, o producție din anul 2022, regizată de unul dintre invitații seri, Marius Th. Barna.

„Inspirat dintr-un fapt real, filmul prezintă investigația jurnalistică a unui reporter TV pentru presupusele „închisori zburătoare” americane din România. Printr-un concurs de împrejurări, urmărind un misterios Dosar 631, Dinu descoperă o scurgere de informații dintr-o bază NATO din România. Evenimentul de presă agită, provoacă, tentează diferite medii de presă, politicieni de vârf, servicii, atât interne, cât și externe, provocând drame, atât hilare, cât și absurde, într-o comedie neagră”, precizează organizatorii într-un comunicat de presă.

Drama istorică „Gata Oricând!: Eroii de la podul Jiului” (2022) va fi proiectată sâmbătă seară, de la ora 20. Regizată de Sergiu Prodan și Barbu Silviu Tripăduș, aceasta prezintă povestea unui tânăr cercetaș, care, în dimineața zilei de 14 octombrie 1916, descoperă că temuta armată germană a ajuns aproape de Târgu-Jiu, îl anunță în grabă pe comisarul orașului și, împreună cu câțiva polițiști, cercetași și civili, luptă la Podul Jiului pentru a opri ocuparea orașului de inamic până la sosirea Armatei Române.

Duminică, în a treia seară de cinema în parc, tot de la ora 20, va fi proiectată pelicula „Fără prelungiri”, lansată tot în 2022. Această comedie fantastică cu iz de dramă, regizată de Ștefan Pătrașcu, aduce în atenție o situații cu teme actuale, cum ar fi azile de bătrâni, fonduri europene, alegeri electorale, lupta pentru bani și putere.

„Violeta este directoarea unui azil de bătrâni. Face o înțelegere cu un consilier de la primărie și pune la cale un plan pentru delapidarea unor fonduri de la Uniunea Europeană. Se folosește de locatarii azilului pentru diverse activități culturale. Primăria o susține, e an electoral. Fără să știe de întregul complot, Dinu, un antrenor de fotbal rezident la azil se implică. Își face o echipă de fotbal cu alți ocupanți ai azilului”, descriu organizatorii.

Intrarea este gratuită.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON