URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Decembrie 2020, 23:01

Guvernul a adoptat plafonarea salariilor bugetarilor. Vezi ce alte noutăți au fost aprobate! (VIDEO)

Guvernul a adoptat plafonarea salariilor bugetarilor. Vezi ce alte noutăți au fost aprobate! (VIDEO) (Foto: Facebook - Guvernul României)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordonanţa de Urgenţă care vizează mai multe domenii şi care prevede plafonarea salariilor pentru bugetari a fost aprobată miercuri în şedinţa de Guvern. Între altele, actul normativ prevede şi acordarea în continuare a voucherelor de vacanţă şi menţinerea punctului de amendă.

"Un respiro necesar"

"Ordonanţa aceasta trenuleţ este o ordonanţă care garantează că în 2021 vom avea creşterea economică pe care o estimăm", a spus premierul Florin Cîţu a spus, la finalul şedinţei, potrivit HotNews.ro

OUG adoptată priveşte măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

"Era nevoie de această ordonanţă în acest moment, de acest respiro pentru a putea construi de aici bugetul. Vom începe discuţiile pe buget de saptămâna viitoare", a spus Cîţu.

Premierul a adăugat că aplicarea actului normativ va duce la o economie la buget de 17,6 miliarde de lei pentru 2021. Primul articol prevede menţinerea salariilor de care beneficiază bugetarii la nivelul lunii decembrie 2020. Doar această prevedere ar avea un impact bugetar de 12 miliarde de lei.

O altă prevedere este acordarea şi în 2021 a voucherelor de vacanţă în valoare de 1.450 lei fiecare. Altă măsură este menţinerea punctului de amendă la 145 lei.

Subvenţii prelungite

O altă măsură adoptată în şedinţa de miercuri de Guvern este prelungirea, până la 30 iunie 2021, a subvenţiei de 50% din salariul persoanelor de peste 50 de ani şi a şomerilor între 16 şi 29 de ani care au rămas fără loc de muncă din cauza stării de urgenţă şi stării de alertă, anunță Digi24. De asemenea, va fi acordat în continuare 35% din remuneraţia zilierilor şi 41,5% din salariu pentru angajaţii sezonieri.

"După decizia de a prelungi şomajul tehnic şi timpul flexibil de muncă, Guvernul a decis astăzi prelungirea altor măsuri active, până la 30 iunie 2021:

50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2 500 lei pentru încadrarea în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, a persoanelor peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgenţă sau alertă, din motive neimputabile lor, a tinerilor între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri sau a cetăţenilor români încadraţi în aceleaşi categorii de vârstă, cărora le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;

35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă acordată lucrătorilor zilieri, pentru o perioadă de 3 luni, la alegerea beneficiarului de lucrări;

- 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, pentru angajaţii sezonieri.

În plus, se vor acorda zile libere plătite pentru părinţi în perioada cursurilor online. Părinţii vor beneficia, până la finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021, de zile libere plătite cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut", arată un comunicat al ministrului Muncii, Raluca Turcan, citat de Digi24.ro.

Cum e cu alocaţiile

Pe de altă parte, mai arată Hotnews.ro, premierul Cîțu a declarat miercuri că Guvernul nu a luat o decizie în privinţa majorării alocaţiilor cu doar 20 de procente, în loc de 40 cum prevede ordonanţa adoptată în acest an de Guvernul Orban.

Cîţu a fost întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă la Palatul Victoria, de ce va fi o majorare de 20 de procente, când trebuia anul acesta să fie de 40. "Aşa s-au promis multe în trecut. Şi PSD a promis dublări, triplări. În acest moment, pe construcţia bugetară pe care noi o luăm în calcul în 2021, creşterea alocaţiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustenabil. Repet, nu este o decizie a Guvernului. Eu ca senator vă spun că este ceea ce eu am votat. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte alocaţiile. Am lăsat la latitudinea Parlamentului", a spus el.

Prim ministrul a ţinut să precizeze că în Parlament a fost făcută această modificare de majorare cu doar 20%. "Dacă ea trece până la momentul când avem bugetul, poate să fie luată în considerare, dar dacă nu, vom merge pe legislaţia în vigoare care are acele creşteri", a spus Cîţu.

Declarațiile complete ale premierului!

Vezi AICI transcrierea completă a conferinței de presă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON