URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
26 Septembrie 2023, 15:01

Guvernare cu discriminare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%. De altfel, una dintre problemele noastre e că proprietățile sunt sub-impozitate, pe când munca, despre care se presupune că le-ar face posibile, este, ca un făcut, supra-taxată.

Nu pot condamna nici intenția guvernanților de a elimina tot felul de facilități fiscale instituite cândva pe o perioadă determinată, dar permanentizate, ba și multiplicate. Prin urmare, de ce să nu renunți la scutirea de impozit pe salariile IT-iștilor? De ce un muncitor în salubrizare care câștigă salariul minim pe economie să plătească birul pe un brut de 3.000 lei, iar un programator cu mii de euro lunar nu?

La fel, nu văd de ce ar fi condamnabilă abandonarea scutirii de plata contribuțiilor la CASS pentru angajații din anumite domenii. Până la urmă, toți ajung la un moment dat la sistemul sanitar public - bun, rău, cum o fi - pentru care plătesc, însă, doar unii. Pe scurt, mă număr printre probabil nu mulții români convinși că nu putem avea o „țară ca afară”, cu orașe puse la punct, autostrăzi, educație și sănătate de top, toate finanțate din taxe și impozite ca-n Balcani.

Dar, ca orice român care „trage” în sistemul privat, am un motiv serios să consider că Guvernul discriminează această categorie față de conaționalii din sectorul public. Evident, nu e vorba că bugetarii nu plătesc taxe și impozite (ba, dimpotrivă, de vreme ce niciunul nu este plătit „la negru”), ci de faptul că bugetarii sunt ocoliți, și de data asta, de „curba de sacrificiu” pregătită celorlalți.

În timp ce sectorul privat va fi taxat de anul viitor cu încă 16 miliarde lei, măsurile ce vizează sistemul public prevăd economii de numai 0,65 miliarde lei. Derizorii toate - blocarea posturilor vacante, desființarea celor mai modeste funcții de conducere din administrație, acordarea voucherelor de vacanță doar celor cu lefuri de până la 8.000 lei (apropo, profesorii din școlile publice le primesc, nu și colegii lor din privat: nu-i și asta discriminare?)...

În schimb, despre desființarea pensiilor speciale, reducerea privilegiilor parlamentarilor, a nenumăratelor agenții, oficii și autorități naționale ori de atât de necesara reorganizare administrativ-teritorială, care să stopeze risipa din primării, aproape că nici nu se mai vorbește.

În toiul verii, când a apărut prima variantă a noului pachet fiscal, consideram o minune că, în premieră, un premier de stânga - silit de enormul deficit bugetar și de pericolul pierderii fondurilor europene, fără de care inclusiv economia privată ar intra în colaps - nu va mai da, ci va tăia de la bugetari. Minunea, însă, nu s-a produs. A rămas și de data asta doar un miraj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Taxa pe fraier
45% sunt taxele pe forta de munca, salariu. 5-9-19% platesti tva pe orice produs cumparat in romania. Pe carburanti avem accize 40-50%, cu tva, profit omv etc. Intr-adevar, casele si apartamentele nu sunt foarte impozitate, 3-400 lei. Cu asigurare facultativa +pad , inca pe-atita. O nimica toata. Gunoiul te costa cam la 1000 lei pe an, 4 persoane. Decit 75 de lei am decartat in luna august, o persoana, 0 mc apa, salariu, fond reparatii, cheltuieli comune. Idei ne trebuie, taxe gasim...asa, maruntele, da' multe. Si dese.
Postat 26 Septembrie 2023, 15:24 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON