URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2023, 15:01

Guvernare cu discriminare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%. De altfel, una dintre problemele noastre e că proprietățile sunt sub-impozitate, pe când munca, despre care se presupune că le-ar face posibile, este, ca un făcut, supra-taxată.

Nu pot condamna nici intenția guvernanților de a elimina tot felul de facilități fiscale instituite cândva pe o perioadă determinată, dar permanentizate, ba și multiplicate. Prin urmare, de ce să nu renunți la scutirea de impozit pe salariile IT-iștilor? De ce un muncitor în salubrizare care câștigă salariul minim pe economie să plătească birul pe un brut de 3.000 lei, iar un programator cu mii de euro lunar nu?

La fel, nu văd de ce ar fi condamnabilă abandonarea scutirii de plata contribuțiilor la CASS pentru angajații din anumite domenii. Până la urmă, toți ajung la un moment dat la sistemul sanitar public - bun, rău, cum o fi - pentru care plătesc, însă, doar unii. Pe scurt, mă număr printre probabil nu mulții români convinși că nu putem avea o „țară ca afară”, cu orașe puse la punct, autostrăzi, educație și sănătate de top, toate finanțate din taxe și impozite ca-n Balcani.

Dar, ca orice român care „trage” în sistemul privat, am un motiv serios să consider că Guvernul discriminează această categorie față de conaționalii din sectorul public. Evident, nu e vorba că bugetarii nu plătesc taxe și impozite (ba, dimpotrivă, de vreme ce niciunul nu este plătit „la negru”), ci de faptul că bugetarii sunt ocoliți, și de data asta, de „curba de sacrificiu” pregătită celorlalți.

În timp ce sectorul privat va fi taxat de anul viitor cu încă 16 miliarde lei, măsurile ce vizează sistemul public prevăd economii de numai 0,65 miliarde lei. Derizorii toate - blocarea posturilor vacante, desființarea celor mai modeste funcții de conducere din administrație, acordarea voucherelor de vacanță doar celor cu lefuri de până la 8.000 lei (apropo, profesorii din școlile publice le primesc, nu și colegii lor din privat: nu-i și asta discriminare?)...

În schimb, despre desființarea pensiilor speciale, reducerea privilegiilor parlamentarilor, a nenumăratelor agenții, oficii și autorități naționale ori de atât de necesara reorganizare administrativ-teritorială, care să stopeze risipa din primării, aproape că nici nu se mai vorbește.

În toiul verii, când a apărut prima variantă a noului pachet fiscal, consideram o minune că, în premieră, un premier de stânga - silit de enormul deficit bugetar și de pericolul pierderii fondurilor europene, fără de care inclusiv economia privată ar intra în colaps - nu va mai da, ci va tăia de la bugetari. Minunea, însă, nu s-a produs. A rămas și de data asta doar un miraj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Taxa pe fraier
45% sunt taxele pe forta de munca, salariu. 5-9-19% platesti tva pe orice produs cumparat in romania. Pe carburanti avem accize 40-50%, cu tva, profit omv etc. Intr-adevar, casele si apartamentele nu sunt foarte impozitate, 3-400 lei. Cu asigurare facultativa +pad , inca pe-atita. O nimica toata. Gunoiul te costa cam la 1000 lei pe an, 4 persoane. Decit 75 de lei am decartat in luna august, o persoana, 0 mc apa, salariu, fond reparatii, cheltuieli comune. Idei ne trebuie, taxe gasim...asa, maruntele, da' multe. Si dese.
Postat 26 Septembrie 2023, 15:24 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON