URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2023, 15:01

Guvernare cu discriminare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%. De altfel, una dintre problemele noastre e că proprietățile sunt sub-impozitate, pe când munca, despre care se presupune că le-ar face posibile, este, ca un făcut, supra-taxată.

Nu pot condamna nici intenția guvernanților de a elimina tot felul de facilități fiscale instituite cândva pe o perioadă determinată, dar permanentizate, ba și multiplicate. Prin urmare, de ce să nu renunți la scutirea de impozit pe salariile IT-iștilor? De ce un muncitor în salubrizare care câștigă salariul minim pe economie să plătească birul pe un brut de 3.000 lei, iar un programator cu mii de euro lunar nu?

La fel, nu văd de ce ar fi condamnabilă abandonarea scutirii de plata contribuțiilor la CASS pentru angajații din anumite domenii. Până la urmă, toți ajung la un moment dat la sistemul sanitar public - bun, rău, cum o fi - pentru care plătesc, însă, doar unii. Pe scurt, mă număr printre probabil nu mulții români convinși că nu putem avea o „țară ca afară”, cu orașe puse la punct, autostrăzi, educație și sănătate de top, toate finanțate din taxe și impozite ca-n Balcani.

Dar, ca orice român care „trage” în sistemul privat, am un motiv serios să consider că Guvernul discriminează această categorie față de conaționalii din sectorul public. Evident, nu e vorba că bugetarii nu plătesc taxe și impozite (ba, dimpotrivă, de vreme ce niciunul nu este plătit „la negru”), ci de faptul că bugetarii sunt ocoliți, și de data asta, de „curba de sacrificiu” pregătită celorlalți.

În timp ce sectorul privat va fi taxat de anul viitor cu încă 16 miliarde lei, măsurile ce vizează sistemul public prevăd economii de numai 0,65 miliarde lei. Derizorii toate - blocarea posturilor vacante, desființarea celor mai modeste funcții de conducere din administrație, acordarea voucherelor de vacanță doar celor cu lefuri de până la 8.000 lei (apropo, profesorii din școlile publice le primesc, nu și colegii lor din privat: nu-i și asta discriminare?)...

În schimb, despre desființarea pensiilor speciale, reducerea privilegiilor parlamentarilor, a nenumăratelor agenții, oficii și autorități naționale ori de atât de necesara reorganizare administrativ-teritorială, care să stopeze risipa din primării, aproape că nici nu se mai vorbește.

În toiul verii, când a apărut prima variantă a noului pachet fiscal, consideram o minune că, în premieră, un premier de stânga - silit de enormul deficit bugetar și de pericolul pierderii fondurilor europene, fără de care inclusiv economia privată ar intra în colaps - nu va mai da, ci va tăia de la bugetari. Minunea, însă, nu s-a produs. A rămas și de data asta doar un miraj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Taxa pe fraier
45% sunt taxele pe forta de munca, salariu. 5-9-19% platesti tva pe orice produs cumparat in romania. Pe carburanti avem accize 40-50%, cu tva, profit omv etc. Intr-adevar, casele si apartamentele nu sunt foarte impozitate, 3-400 lei. Cu asigurare facultativa +pad , inca pe-atita. O nimica toata. Gunoiul te costa cam la 1000 lei pe an, 4 persoane. Decit 75 de lei am decartat in luna august, o persoana, 0 mc apa, salariu, fond reparatii, cheltuieli comune. Idei ne trebuie, taxe gasim...asa, maruntele, da' multe. Si dese.
Postat 26 Septembrie 2023, 15:24 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON