URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
02 Februarie 2023, 19:25

Gripa: o boală „la modă”, cu multe necunoscute

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.

Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.

Epidemiile de gripă de tip A apar teoretic în fiecare an, dar extinderea şi gravitatea bolii este variabilă. Epidemiile localizate apar de obicei la intervale de 1-3 ani, iar pandemiile sau epidemiile globale apar cam o dată la 10-15 ani.

Din datele istorice se ştie că au existat pandemii severe de gripă în 1889-1890, 1918-1919 şi 1957-1958, pandemie moderată în 1968-1969, pandemie uşoară în 1977-1978 şi epidemii uşoare în 1900-1903, 1933-1935 şi 1946-1947.

Virusul A determină cele mai severe şi extinse epidemii. Pandemiile reprezintă dovada impactului dramatic al virusului gripal, dar îmbolnăvirile ce apar între pandemii pot atinge grade mai mari ale mortalităţii şi numărului de îmbolnăviri.

Epidemiile de gripă de tip A apar brusc, aproape exclusiv în cursul lunilor de iarnă în emisferele nordică şi sudică, ating un vârf după 2-3 săptămâni şi durează în general 2-3 luni, dispărând de obicei la fel de brusc.

Factorii care determină iniţierea şi stoparea epidemiilor nu sunt complet înţeleşi, dar se ştie că nivelul de imunitate existent la populaţia expusă determină extinderea şi severitatea epidemiei.

Astfel, dacă nivelul de anticorpi pentru un tip antigenic de virus gripal este scăzut sau absent, devine posibilă apariţia unei epidemii extensive, iar atunci când absenţa anticorpilor respectivi este globală, epidemia se poate răspândi pe tot globul, trnsformându-se într-o pandemie.

Nu se cunoaşte unde şi cum se cantonează virusul în perioada dintre epidemii, dar se crede că virusul gripal A este prezent la populaţia umană de pe tot globul şi că cea mai mare parte a acesteia este capabilă să susţină un nivel scăzut al răspândirii interepidemice; pe de altă parte, anumite tipuri umane de virus ar putea fi cantonate în lumea animală, dar nu există încă dovezi concludente.

În epoca modernă, mijloacele rapide de transport contribuie la răspândirea globală a virusului.

Virusul gripal de tip B determină apariţia unor epidemii mai puţin extinse şi se asociază cu forme mai puţin grave de boală decât cele determinate de virusul gripal A. Epidemiile apar de obicei în şcoli şi unităţi militare.

Virusul gripal C se asociază doar ocazional cu boala umană, evoluând asimptomatic.

ATENŢIE!

Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat.

Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.

Vaccinul se va administra de preferat în perioada 1 octombrie-1 decembrie dar, dacă datele epidemiologice indică posibilitatea apariţiei unei epidemii, administrarea sa se poate face în orice sezon.

Este bine de ştiut că nivelul maxim al anticorpilor este atins la 4 săptămâni după vaccinare şi că vaccinul se va păstra la temperaturi de 2-8 grade C.

REŢINEŢI!

Ca în cazul virozelor respiratorii, repausul la pat, aerisirea cât mai frecventă a camerei, spălatul des al mâinilor şi prezentarea la medic în cazul agravării simpomatologiei sunt mijloacele cele mai eficiente de tratament.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai nou a apărut și...
Cea mai nouă Gripă care circulă prin spațiu on-line, după gripa aviară, gripa nn, a apărut și gripă la Lumpi, adică famililor de sturioni, cei care nu ați auzit de această gripă, ea se numește GRIPA CAVIARĂ și este în cercetare la OMS, din aceste motive pești tușesc și au febră... :)))
Postat 06 Februarie 2023, 01:39 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON