URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2023, 18:21

Grecia clasică: concert nou la Filarmonica Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul „Grecia clasică” anunță sosirea primăverii la Oradea prin muzică specifică, tradițională, electronică sau clasică.

Joi, de la ora 19, pe scenă va urca grupul Palena Soukaras Duo & Orchestra, adică Giancarlo Palena la bandoneon și Dimitris Soukaras la chitară, alături de Orchestra orădeană, dirijată de maestrul Romeo Rîmbu.

„Concertul este intitulat Grecia clasică, Grecia fiind o țară însorită și caldă, nu doar prin clima acesteia, dar și prin căldura oamenilor și prin bucuria debordantă a poporului grec, exprimată prin tradițiile, cântecele și dansurile lor. O mostră din bogăția acestei culturi va fi prezentată publicului orădean, prin lucrări care aparțin compozitorilor: Vangelis - Blade of fire in the Paradise Sea - Sabie de foc în Marea Paradisului (Suită), Manos Hadjidakis - Suită, Mikis Theodorakis - Promenadă cu Theodorakis și Nikos Skalkottas - 5 Dansuri grecești, AK 11b”, transmit organizatorii.

Muzică electronică, tradițională sau clasică

Compozitorul grec Vangelis a marcat muzica electronică prin compozițiile sale prezente pe coloanele sonore ale mai multor filme, dintre care „Chariots of Fire” a câștigat Premiul Oscar în anul 1982. Compozițiile sale sunt o combinație între muzica electronică, clasică, rock progresiv, jazz și muzică de avangardă.

Manos Hatzidakis a fost un compozitor grec, promotor al stilului de muzică Entekhno, care îmbină tradiționalul cu modernul. Piesa „Copiii din Pireu” din filmul lui „Niciodată Duminica” i-a adus Premiul Oscar și recunoașterea internațională.

Michail Theodorakis a fost cel mai important compozitor grec și cel care a semnat coloana sonoră din filmul Zorba Grecul. Creația sa cuprinde o paletă variată de genuri, însă cele mai cunoscute piese ale sale sunt cântecele grecești, inspirate din folclor. Fiind fascinat de muzică de la o vârstă fragedă, a început să scrie în copilărie, dar fără să aibă acces la vreun instrument muzical.

Nikos Skalkottas a fost un compozitor clasic grec din secolul XX, a aparținut celei de-a Doua Școli Vieneze, creându-și un stil propriu. Cel mai bun exemplu al iubirii sale pentru muzica grecească este seria de 36 de Dansuri Grecești, compuse pentru orchestră.

Invitați tineri

Invitații serii, care vor susține miercuri, la Muzeul Țării Crișurilor, concertul „Agapi & Amore”, de 8 Martie, suntp Dimitris Soukaras și Giancarlo Palena.

Dimitris Soukaras este un chitarist grec stabilit la Londra și este considerat drept unul dintre cei mai promițători muzicieni greci din generația sa. A absolvit ca șef de promoție Universitatea Ionică la Departamentul de Muzică și a fost premiat la Londra, unde și-a continuat studiile datorită unei burse primite la Royal Academy of Music.

Giancarlo Palena este un interpret italian de bandoneon și acordeon, care a început să studieze acordeonul de la vârsta de 7 ani. A câștigat numeroase premii pe plan național și internațional și a susținut concerte atât ca solist, cât și în calitate de membru al unor ansambluri camerale eterogene, în săli de concert și teatre importante.

Bilete se pot obține la casieria instituției, precum și aici la prețuri între 10 și 50 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON