Judecătoria Oradea s-a pronunţat, vineri, în procesul penal deschis pe numele fostei directoare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, Sanda Mercea, trimisă în faţa instanţei în 2016 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru fals în declaraţii, conflict de interese şi purtare abuzivă.
Acuzaţiile aduse fostei şefe de la APM de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au fost prezentate pe larg de BIHOREANUL. În principal, lui Mercea i s-a imputat că, în perioada 2007-2010, când a lucrat ca funcţionar public în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar Oradea, şi ulterior, în perioada 2011-2012, când a fost angajată la APM Bihor pe o funcţie de consilier, a ascuns din declaraţiile de interese faptul că era acţionar şi administrator al unei societăţi comerciale. Totodată, femeia s-a şi plasat în conflict de interese, semnând, în perioada în care a fost director APM, acte în relaţie cu firma în care soţul ei este asociat.
De asemenea, anchetatorii au reţinut şi că, din funcţia pe care o ocupa, în perioada 20-27 mai 2013, a intrat într-o dispută cu o altă funcţionară APM, Manuela Moldovan, cea pe care a şi înlocuit-o la şefia instituţiei, hărţuind-o şi chiar jignind-o timpul unei discuţii contradictorii, motiv pentru care au inculpat-o şi pentru purtare abuzivă.
Procesul Sandei Mercea a început la Judecătoria Oradea unde, vineri, femeia a aflat primul verdict în caz. Astfel, instanţa a dispus achitarea lui Mercea pentru acuzația de purtare abuzivă, însă a condamnat-o pentru infracţiunile de conflict de interese şi fals în declaraţii la 1 an şi 6 luni de închisoare, pedeapsă a cărei aplicare a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de 2 ani.
Totodată, instanţa a dispus anularea tuturor declaraţiilor false semnate de Mercea, obligând-o, de asemenea, la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare parţiale, pe perioada anchetei şi a procesului de la Judecătoria Oradea.
Soluţia poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Oradea.
De precizat că, dacă va rămâne în această formă, hotărârea pronunţată nu echivalează cu o condamnare, căci, prin amânarea aplicării pedepsei, dacă cel condamnat nu încalcă legea într-o perioadă de supraveghere dispusă de instanţă, aceasta va fi ştearsă şi nici nu va fi menţionată în cazierul judiciar. Totodată, spre deosebire de pedepsele dispuse cu suspendare, în cazul celor cu "amânare", condamnaţii nu sunt supuşi niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi, cu condiția să nu încalce legea până la expirarea termenului de supraveghere, în cazul lui Mercea acest termen fiind de 2 ani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.