URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2016, 07:44

Blonda de la APM: Şefa Agenţiei de Mediu, Sanda Mercea, judecată fiindcă îşi ascundea firmele şi îşi proteja funcţia hărţuindu-şi subordonatele

Blonda de la APM: Şefa Agenţiei de Mediu, Sanda Mercea, judecată fiindcă îşi ascundea firmele şi îşi proteja funcţia hărţuindu-şi subordonatele MIZA PE IMAGINE. Într-un oraş sufocat de cenuşa împrăştiată de fostul CET şi îngrozit de duhoarea de porci emanată de ferma Nutrientul, directoarea APM Bihor, Sanda Mercea (foto), a fost o "oază" de gingăşie, delicateţe şi parfum. Extrem de atentă la imaginea ei, la fiecare apariţie publică impresiona prin ţinutele şi accesoriile de firmă, eleganţă "umbrită" acum de procurorii care i-au reţinut o replică ce va face istorie: "Să mă caute şi în p...ă cu o lupă, să vadă dacă sunt proaspăt epilată!"
Blonda de la APM: Şefa Agenţiei de Mediu, Sanda Mercea, judecată fiindcă îşi ascundea firmele şi îşi proteja funcţia hărţuindu-şi subordonatele BUCURIE DE MOMENT. Pe 22 iunie 2012, la APM Bihor era sărbătoare: Manuela Moldovan (dreapta), până atunci o simplă angajată a Agenţiei, a fost instalată de prefectul Claudiu Pop (stânga) în fotoliul de director al instituţiei. Printre cei care au felicitat-o la finalul ceremoniei nu s-a numărat şi colega Sanda Mercea (medalion), cea care, două luni mai târziu, i-a şi luat locul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O anonimă înainte de instalarea, în vara lui 2012, la comanda Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Sanda Mercea a făcut impresia unei directoare cochete, care încearcă să se înţeleagă bine cu toată lumea, fără a vrea să se remarce cu ceva anume.

Procurorii Curţii de Apel Oradea, care săptămâna trecută au trimis-o în judecată pentru fals în declaraţii, conflict de interese şi purtare abuzivă, demonstrează însă că strădania ei de a trece neobservată era menită să-i ascundă şi scheletele din dulap, ea fiind în incompatibilitate încă de când s-a angajat în Agenţie, ba chiar şi anterior, când lucra în Primăria Oradea.

BIHOREANUL a descoperit că Mercea a ajuns în atenţia procurorilor în urma unei sesizări făcute de o rivală de-a sa, Manuela Moldovan, cea pe care a şi înlocuit-o la şefia instituţiei. Şi cu care a ajuns să se bălăcărească ca la colţul blocului...

Cherchez la femme...

Ovidiu Dăescu, fost şef al APM BihorAbsolventă a Universităţii din Oradea, la specializarea Inginerie economică, Sanda Mercea, nora fostului consilier local PSD Pavel Mercea, se laudă în CV doar cu joburi în sectorul public. În 1998, pe când încă era studentă - ce-i drept, s-a înscris la facultate la 9 ani după ce a terminat liceul - s-a angajat la Regia Autonomă de Apă-Canal Oradea, de unde un an mai târziu a ajuns la Primărie. Din 2003 a fost încadrată la Administraţia Imobiliară, iar din 2010 s-a angajat la APM Bihor, pe vremea când instituţia era condusă de PSD-istul Ovidiu Dăescu (foto), între timp trecut la ALDE.

În vara lui 2012, Dăescu a fost propulsat, tot politic, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu şi a lăsat-o în locul lui, la şefia APM, pe Manuela Moldovan, o angajată la serviciul Reglementări, necunoscută pentru publicul larg, dar noră a fostului procuror-şef al DNA Oradea, Ioan Moldovan, şi soţie a avocatului Tudor Moldovan. Femeia a avut parte şi de o ceremonie de instalare, condusă de prefectul Claudiu Pop, dar două luni mai târziu, surpriză: prin ordin ministerial a fost înlocuită brusc din funcţie, cu Mercea.

De ce a fost mazilită Moldovan, n-a mai explicat nimeni. Nici ceremonie nu s-a mai făcut, pentru a se evita penibilul. Surse neoficiale spun că Moldovan s-ar fi făcut remarcată cu un comportament mai "ciudat", elocvent fiind un episod în care l-ar fi "trimis la plimbare" pe un superior venit la Oradea, pe motiv că... programul de muncă i se terminase! Ce este evident e faptul că Mercea a fost propulsată la propunerea liderilor PSD, graţie faptului că era nora unui tovarăş cu state vechi, deci prezenta o "garanţie" mai mare. Ulterior, şi ea a devenit membru al partidului.

Femei în război

Pare-se că, din acel moment, cele două au devenit rivale, un an mai târziu ajungând chiar la cuţite! În toamna anului 2013, Moldovan a şi reclamat-o pe Mercea procurorilor, după ce aceasta a dat-o afară din APM Bihor. Sub pretextul reducerilor de cheltuieli cerute tuturor instituţiilor prin Ordonanţa de Urgenţă 77/2013, Mercea a desfiinţat din organigramă taman postul ocupat de Moldovan.

Asta chiar dacă, arată procurorii în rechizitoriu, în Agenţie exista un post vacant ocupat prin detaşare de orădeanca Laura Roşca, angajată la Agenţia Naţională, şi care, deşi era încadrată la Serviciul Avize, Acorduri, Autorizări, era de fapt secretara lui Mercea, plus încă un post, cel pe care Mercea îl ocupase la Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu înainte de a ajunge directoare. Altfel spus, şefa APM putea restrânge organigrama fără să dea oameni afară, dar a ales să o elimine pe cea căreia îi suflase şefia instituţiei.

Ulterior, Moldovan a contestat şi în instanţă decizia de concediere şi a câştigat, primindu-şi salariile aferente lunilor în care a fost trasă pe dreapta. Deşi avea dreptul să fie reîncadrată, a ales în schimb să nu mai revină în Agenţia condusă de Mercea.

Sex pe verificate!

Odată cu plângerea la Parchetul Curţii de Apel, Manuela Moldovan a acuzat-o pe Mercea şi de purtare abuzivă. În mai 2013, când Dăescu a revenit director la APM Bihor - dar doar pe hârtii, căci în realitate a stat numai în concedii medicale şi de odihnă - Mercea a fost desemnată coordonatoare. Ea semna hârtiile în locul lui Dăescu, dar Moldovan i-a transmis, zeflemitor, să nu-şi mai pună iscălitura în dreptul funcţiei lui, că nu mai ştie dacă e bărbat sau femeie.

Replica lui Mercea ar face invidios orice "băiat de cartier". Ea i-a transmis rivalei, prin intermediul unei colege, "să mă caute şi în p...ă cu o lupă, să vadă dacă sunt proaspăt epilată şi eventual o să-mi vadă fundul stomacului". Deşi mai multe angajate ale APM Bihor au confirmat că exact acestea au fost vorbele lui Mercea, iar iniţial şi aceasta a recunoscut, când a văzut că "gluma" se îngroaşă a spus procurorilor că doar i-a transmis lui Moldovan să vină să-şi verifice dilemele...

Incompatibilă, dar degeaba

În cadrul anchetei, procurorii i-au depistat lui Mercea şi alte hibe. Mai precis, faptul că nu a declarat niciodată că, până în 2012, fusese asociat şi administrator la firma Spatio Moda SRL, înfiinţată din 2004. Asta înseamnă că, pe lângă falsul repetat în declaraţiile de interese, Mercea s-a plasat în incompatibilitate şi când lucra la AIO, şi după ce s-a mutat la APM Bihor, în calitatea ei de funcţionar public. Până la finalizarea anchetei, incompatibilitatea s-a prescris, dar falsurile nu.

Totodată, procurorii au depistat că, în 2012, directoarea APM a semnat o dispoziţie de plată pentru 20 de chitanţiere cumpărate de la firma Mardan Exim SRL, deţinută de nimeni altul decât soţul ei, Adrian Mercea. Valoarea este, într-adevăr, mică, de nici 157 lei, dar este un cert conflict de interese, funcţionara fiind obligată de lege să se abţină în asemenea situaţii.

Drept urmare, pe 26 septembrie a.c., procurorii au decis să o trimită în judecată pe şefa APM Bihor, acuzând-o de fals în declaraţii în formă continuată, două fapte de conflict de interese (semnarea dispoziţiei de plată către firma soţului şi păstrarea propriului post din instituţie în timpul reorganizării), respectiv purtare abuzivă.

No comment

Vestea trimiterii în judecată a părut să o ia prin surprindere pe şefa APM. Vineri, când informaţia a devenit publică printr-un comunicat al Parchetului, aceasta a făcut declaraţii vagi, refuzând să intre în detaliile dosarului, ba chiar încercând să lase impresia că a ştiut prea puţine despre derularea anchetei, deşi actele din dosar o contrazic.

"Eu nu am fost chemată la Parchet, nici nu îl cunosc pe procuror, nu l-am văzut în viaţa mea. Am dat declaraţii în faţa unui poliţist, mi s-a spus ce mi se impută, după care dosarul a fost trimis la Parchet, dar mai multe nu ştiu", a declarat Mercea BIHOREANULUI. Cât despre acuzaţii, şefa APM a refuzat să le comenteze: "Când va fi cazul, o să îmi spun punctul vedere". Nici rivala ei, Manuela Moldovan, n-a dorit să poarte o discuţie cu reporterul pe marginea dosarului.

Debarcată de la şefie

Inculparea înseamnă pentru Mercea debarcarea automată din funcţia de director al APM Bihor, întrucât, potrivit legii, odată trimis în judecată, raporturile de muncă ale unui funcţionar public se suspendă de drept. Nici la acest lucru Mercea n-a avut alt comentariu, decât că atâta vreme cât n-a primit o înştiinţare oficială, totul rămâne neclintit. "Dispoziţia o va da Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în baza unei comunicări oficiale din partea Parchetului. Până azi (vineri - n.r.) încă nu au primit nimic, aşa cum nici eu nu am primit. Probabil că după ce vor fi înştiinţaţi despre trimiterea în judecată, vor face demersuri", a spus PSD-ista.

Până să se clintească instituţiile, s-au mişcat mai repede duşmanii. Nu mică le-a fost mirarea angajaţilor de la APM Bihor când au primit, vineri, o solicitare imperativă din partea avocatului Tudor Moldovan, soţul fostei rivale, prin care noului director - încă de nimeni numit în funcţie - i se cerea deja să o evacueze de urgenţă pe abuziva Sanda Mercea din sediu. Cum ar veni, Regina a murit, trăiască următoarea Regină. Fie ea din PSD sau nu...


BĂGATĂ ÎN AFACERI
Sanda Mercea, patroană la trei firme

BIHOREANUL a descoperit că, pe lângă Spatio Moda SRL, societatea invocată de procurori, Sanda Mercea a mai fost asociat şi administrator la MCA Paper Com SRL, înfiinţată în 1997, dar radiată între timp, având ultim bilanţ declarat pentru anul 2005.

Mai mult, alături de soţul său, Adrian Paul Mercea, şi de un anume Cristian Marcel Puşcaş, prezent şi în MCA Paper Com, funcţionara era asociată şi administratoare inclusiv la furnizorul de tipizate Mardan Exim SRL. Firma, înfiinţată în 1994 şi azi în insolvenţă, a înregistrat în ultimii 2 ani cifre de afaceri de peste 2,5 milioane lei, dar în 2010-2012 avea încasări de peste 11 milioane lei anual. Mercea şi-a cesionat acţiunile de la Mardan celorlalţi parteneri abia în 2009, şi tot atunci a renunţat şi la calitatea de administrator, deci şi aici se afla într-o flagrantă incompatibilitate. Nici aceste două firme nu apar menţionate în declaraţiile de interese ale PSD-istei.

Interesant este că investigaţiile procurorilor s-au limitat la o singură firmă, fără a da imaginea globală a implicării Sandei Mercea în afaceri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
la indigo
...mai e una trasa la indigo, cu registratoarea sefa de la OCPI, si-a angajat amantul si merg impreuna in delegatii ........vedeti poate iese un articol si de acolo
Postat 07 Octombrie 2016, 11:45 de FLORIN64
dle presidente mang....!
...si ce mandru erai de ea!Te lepezi si de ea ,cum te-ai lepadat de toti cei care au pus suflet si umarul la acest partid?Acum ti-ai acolit toti fostii pd-lei, alaturi de anamariatiran, cu care te sfatuiesti in ceas de taina si pui la cale mutarile de neam-prost!Chiar nu te gandesti la PSD-istii care au tras si trag in continuare pentru acest partid? Faceti concesii sau mai multe compromisuri?Tic-tac, tic-tac!....asa se arata!
Postat 06 Octombrie 2016, 08:13 de carlos
o lupa sau o p..a
Daca sefii institutiilor statului au acest vocabular mai bine ar fi desfintate ca de rentabile se vede cat de rentabile sunt. Mai deunazi se vorbea de nustiu ce directie de dat imprumuturi studentilor si care de doi ani functioneaza cu doi directori si personalul aferent cu salarii grase, tot din banii fraierilor. Halal .............
Postat 05 Octombrie 2016, 14:57 de FLORIN64
tehocrat vs, politician fara scrupule
De bine, de rau, pentru o ilegalitate mare or pentru mai multe ilegalitati mai mici, dar tot sper sa scapam de politicieni care blocheaza initiative din locul unde-au fost pusi, la comanda politica (amenzi 3 pomi) si care nu lucreaza in interesul cetatenilor, ci al grupurilor de interese (putoare vs. autorizare data de firma psd catre nutripork).
Postat 05 Octombrie 2016, 09:28 de unu
Buzuka
Fata ei este cat se poate de elocventă concludentă cum vreți spune tot, bine ca nu s-au luat de par cea din poza nu are mult pe cap că jos zice că e cheala apoi ați aflat si cum se ocupă posturi sigur pe criterii de profesionalism desigur nepoata lui cutare colonel comisar judecător procuror etc nora lu ala ginerele lu celălalt nepotu lu unchiu concurs pe bune mai puțin ca nu ne duce capul prea mult aceste posturide conducere din diferite instituții destul de importante .Și desigur cum ajung asemenea bombe atomice în astfel de posturi în final însă că de obicei își dau arama pe fata si putem trage singuri concluziile .dutee si sa nu mai auzim in veci de tine never ever.
Postat 05 Octombrie 2016, 09:08 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON