URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2020, 13:30

„Florile” viitorului: O gașcă de adolescenți bat parcurile din Oradea, adunând gunoaiele aruncate de alţii

„Florile” viitorului: O gașcă de adolescenți bat parcurile din Oradea, adunând gunoaiele aruncate de alţii ELEVI MODEL. La apelul Larisei Nuţiu (foto), mai mulţi foşti colegi de clasă i s-au alăturat la curăţarea gunoaielor din oraş. "Suntem o echipă", spune adolescenta, ţinând să îi prezinte orădenilor pe toţi voluntarii: Ştefan Rittinger, Rareş Less, Daria Misaroş, Denisa Nidermaier, Timea Vlad, Aida Ritli, Patricia Meza, Sofia Lupşa, Victoria Ferche, Mihai Ţecher, Roxana Adriana Bandui-Jurcă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu două săptămâni, mai mulţi adolescenţi voioşi şi energici au luat la pas parcurile din Oradea, dar nu ca să se relaxeze, ci să adune gunoaie aruncate de alţii.

Iniţiativa a avut-o Larisa Nuţiu, o fată de doar 14 ani, care şi-a antrenat colegii spunându-le că nu mai pot aştepta după alţii. "Noi trebuie să producem schimbarea, dacă vrem ca pământul să fie mai curat", e convinsă Larisa. Grupul s-a autointitulat "florile care schimbă viitorul", copiii propunându-şi, ambiţioşi, să facă lumea mai eco-conştientă.

Ecologistă de mică

De când se ştie, Larisa a îndrăgit natura. "Părinţii m-au învăţat că pământul trebuie respectat. Nu e normal să aruncăm gunoaie pe jos, în casa noastră", spune adolescenta, care în această vară a absolvit clasa a VIII-a la Liceul "Don Orione". Şi tot de mică a învăţat că deşeurile se colectează selectiv, ca să fie reciclate...

În perioada de izolare provocată de Covid-19, a urmărit bucuroasă ştirile care anunţau că pământul se însănătoşeşte, adică scade poluarea. "Când am ieşit din carantină, am fost dezamăgită. Am mers cu tata la plimbare pe malul Peţei şi am văzut un ambalaj în apă. Evident, m-am băgat să-l scot. Dar am zis că asta nu e destul, trebuie să fac mai mult", zice Larisa.

Şi-a amintit de o dezbatere de la şcoală, care o pusese pe gânduri de-atunci: "Profesoara de istorie, Anca Gabor, ne provoca deseori la discuţii ecologiste. Odată ne-a întrebat ce credem, oamenii sunt ecologişti de dragul pământului sau pentru ei înşişi? Eu una cred că oamenilor nu le prea pasă de natură".

Alianţa Verzilor

De îndată ce a terminat Evaluarea Naţională, unde a obţinut note mari, Larisa şi-a chemat foştii colegi de clasă la voluntariat, propunându-le să iasă în fiecare după-amiază în parcuri, ca să adune gunoaie. Mulţi dintre adolescenţi au fost încântaţi de idee. "Toţi din acest grup suntem ecologişti. Am un coleg care n-a mâncat anul acesta nimic ambalat în plastic, ca să nu producă deşeuri", spune fata.

Elevii aveau proaspăt în memorie şi un proiect de la şcoală, pentru disciplina Educaţie Civică. "A trebuit să facem un program electoral. Eu am fost în grupa care a făcut Alianţa Verzilor", zice Larisa. Acum, "verzii" au avut ocazia să-şi pună planurile în practică. Au mers pe rând în parcurile Bălcescu, Traian, Salca, Petofi, Olosig, Libertăţii şi pe malurile Crişului. Cel mai adesea, au găsit pe jos PET-uri, pungi, chiştoace de ţigări, dar uneori şi deşeuri textile.

"În fiecare parc, am strâns cam 11 saci de câte zece kilograme. În Salca am strâns mult mai mult. Acolo, ne-am băgat şi în lacuri şi am adunat gunoaiele", povesteşte Larisa. Nu regretă însă nimic, pentru că n-a făcut altceva decât să-şi petreacă timpul liber cu prietenii, într-un mod util.

De la o floare, spre viitor

Larisa şi colegii ei nu s-au descurajat nici când au văzut că alţii murdăreau parcurile chiar în timp ce ei le curăţau. "Au fost părinţi şi copii care au aruncat mizerii pe jos în vreme ce noi eram în parc", povesteşte adolescenta. În loc să se supere, şi-au dat seama că există o soluţie: perseverenţa. "Dacă vom continua să demonstrăm că ţine de noi să avem un oraş mai curat, vor înţelege şi alţii".

Ca orădenii să le înţeleagă şi mai bine mesajul, adolescenţii şi-au realizat şi tricouri cu mesaje ecologiste (foto), pictate chiar de ei, cu vopsele acrilice. De asemenea, şi-au făcut un grup de Facebook, ca să atragă noi adepţi, sub motto-ul "From flower to future" (De la o floare, spre viitor). "Florile suntem noi, copiii, care putem schimba viitorul", explică tânăra.

Merg mai departe!

Chiar dacă din toamnă nu vor mai fi colegi, elevii sunt decişi să rămână o echipă ecologistă. Au stabilit deja şi următorul pas. "Ne vor ajuta părinţii să înfiinţăm Asociaţia Ecologiştilor Orădeni şi vom continua curăţenia, dar nu numai. Vom face şi plantări", promite Larisa.

Scopul lor este să convingă cât mai mulţi copii de vârsta lor să adopte atitudini benefice Terrei. "Ecologia nu are importanţa pe care ar trebui să o aibă. Sper să înţeleagă asta cât mai mulţi copii", zice mica orădeancă. După cum se vede, ea a înţeles foarte bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Bravo
Felicitari copiilor ! Pacat ca nu pot sa faca curatenie si in societate. Inca. Viitorul este al lor! Ar fi bine sa poata recicla macar unii comentatori si politicieni care vor doar sa se bage in seama si care in afara de venin au putin de oferit, uneori chiar nimic.
Postat 11 Iulie 2020, 14:18 de oradea_mea_si_a_ta
CrisDumi
din păcate avem gunoaie ca tine , care arunca gunoaiele pe jos, ca sa faca in ciuda municipalității.
Postat 11 Iulie 2020, 13:41 de Sandu2100
Felicitări, copii ... toată aprecierea pentru voi.
Dacă voi nu faceți ceva ... cine să se gândească la viitorul c3 va rezulta din acest prezent. Că municipalitatea e ocupată cu "fațada" și "poveștile de politruci", nu cu normalitatea și cu ce ar trebui să administreze.
Postat 11 Iulie 2020, 08:41 de CrisDumi
Zugravu, EXCALIBUR
Face-ti curat după voi
Postat 10 Iulie 2020, 20:23 de Sandu2100
Pampers-active baby
Dragii de ei,cum ar veni ei sa dea o mina de ajutor moderatorului de serviciu,care nu mai pridideste sa stearga dejectiile Slujitorului nr.1, cel cu cutia craniana de 2100cmc.Normal ar fi 1500,pe benzina...
Postat 10 Iulie 2020, 18:20 de excalibur
@2100 de prosti intr-unul!
Citesc si recitesc ceea ce mi-a scris si realizez ca am gresit.In tine sunt 4200de prosti si nu 2100. Scuze ca te-am sub evaluat!
Postat 10 Iulie 2020, 17:30 de scortosul
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Prietenul tau a plecat la un deț , el e ajutor de zugrav. Acești copii curata mizeria pe care tu o arunci
Postat 10 Iulie 2020, 15:42 de Sandu2100
Intreb si eu pentru un prieten:
Intreb si eu pentru un preieten care este treaba politiei locale(gras platita de la bugetul local) si cate chitante ne poate arata ca a rupt nesimtitilor care isi arunca gunoaiele pe strada? Cam care sunt atributiile lor, doar sa faca ordine pe strada birtinezului? Aud? Vad?
Postat 10 Iulie 2020, 14:10 de scortosul
felicitari
Felicitari, copii! Din pacate niciodata tara asta n-o sa iasa din gunoaie, pana cand nu se va trece la o educare a acestui popor. Nu inteleg de ce nu exista o strategie nationala in acest sens, plus amenzi usturatoare pentru aruncarea oricarui tip de gunoi. Cu acest popor nu ai nici o sansa, fara amenzi.
Postat 10 Iulie 2020, 14:02 de levaif
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON