În urmă cu două săptămâni, mai mulţi adolescenţi voioşi şi energici au luat la pas parcurile din Oradea, dar nu ca să se relaxeze, ci să adune gunoaie aruncate de alţii.
Iniţiativa a avut-o Larisa Nuţiu, o fată de doar 14 ani, care şi-a antrenat colegii spunându-le că nu mai pot aştepta după alţii. "Noi trebuie să producem schimbarea, dacă vrem ca pământul să fie mai curat", e convinsă Larisa. Grupul s-a autointitulat "florile care schimbă viitorul", copiii propunându-şi, ambiţioşi, să facă lumea mai eco-conştientă.
Ecologistă de mică
De când se ştie, Larisa a îndrăgit natura. "Părinţii m-au învăţat că pământul trebuie respectat. Nu e normal să aruncăm gunoaie pe jos, în casa noastră", spune adolescenta, care în această vară a absolvit clasa a VIII-a la Liceul "Don Orione". Şi tot de mică a învăţat că deşeurile se colectează selectiv, ca să fie reciclate...
În perioada de izolare provocată de Covid-19, a urmărit bucuroasă ştirile care anunţau că pământul se însănătoşeşte, adică scade poluarea. "Când am ieşit din carantină, am fost dezamăgită. Am mers cu tata la plimbare pe malul Peţei şi am văzut un ambalaj în apă. Evident, m-am băgat să-l scot. Dar am zis că asta nu e destul, trebuie să fac mai mult", zice Larisa.
Şi-a amintit de o dezbatere de la şcoală, care o pusese pe gânduri de-atunci: "Profesoara de istorie, Anca Gabor, ne provoca deseori la discuţii ecologiste. Odată ne-a întrebat ce credem, oamenii sunt ecologişti de dragul pământului sau pentru ei înşişi? Eu una cred că oamenilor nu le prea pasă de natură".
Alianţa Verzilor
De îndată ce a terminat Evaluarea Naţională, unde a obţinut note mari, Larisa şi-a chemat foştii colegi de clasă la voluntariat, propunându-le să iasă în fiecare după-amiază în parcuri, ca să adune gunoaie. Mulţi dintre adolescenţi au fost încântaţi de idee. "Toţi din acest grup suntem ecologişti. Am un coleg care n-a mâncat anul acesta nimic ambalat în plastic, ca să nu producă deşeuri", spune fata.
Elevii aveau proaspăt în memorie şi un proiect de la şcoală, pentru disciplina Educaţie Civică. "A trebuit să facem un program electoral. Eu am fost în grupa care a făcut Alianţa Verzilor", zice Larisa. Acum, "verzii" au avut ocazia să-şi pună planurile în practică. Au mers pe rând în parcurile Bălcescu, Traian, Salca, Petofi, Olosig, Libertăţii şi pe malurile Crişului. Cel mai adesea, au găsit pe jos PET-uri, pungi, chiştoace de ţigări, dar uneori şi deşeuri textile.
"În fiecare parc, am strâns cam 11 saci de câte zece kilograme. În Salca am strâns mult mai mult. Acolo, ne-am băgat şi în lacuri şi am adunat gunoaiele", povesteşte Larisa. Nu regretă însă nimic, pentru că n-a făcut altceva decât să-şi petreacă timpul liber cu prietenii, într-un mod util.
De la o floare, spre viitor
Larisa şi colegii ei nu s-au descurajat nici când au văzut că alţii murdăreau parcurile chiar în timp ce ei le curăţau. "Au fost părinţi şi copii care au aruncat mizerii pe jos în vreme ce noi eram în parc", povesteşte adolescenta. În loc să se supere, şi-au dat seama că există o soluţie: perseverenţa. "Dacă vom continua să demonstrăm că ţine de noi să avem un oraş mai curat, vor înţelege şi alţii".
Ca orădenii să le înţeleagă şi mai bine mesajul, adolescenţii şi-au realizat şi tricouri cu mesaje ecologiste (foto), pictate chiar de ei, cu vopsele acrilice. De asemenea, şi-au făcut un grup de Facebook, ca să atragă noi adepţi, sub motto-ul "From flower to future" (De la o floare, spre viitor). "Florile suntem noi, copiii, care putem schimba viitorul", explică tânăra.
Merg mai departe!
Chiar dacă din toamnă nu vor mai fi colegi, elevii sunt decişi să rămână o echipă ecologistă. Au stabilit deja şi următorul pas. "Ne vor ajuta părinţii să înfiinţăm Asociaţia Ecologiştilor Orădeni şi vom continua curăţenia, dar nu numai. Vom face şi plantări", promite Larisa.
Scopul lor este să convingă cât mai mulţi copii de vârsta lor să adopte atitudini benefice Terrei. "Ecologia nu are importanţa pe care ar trebui să o aibă. Sper să înţeleagă asta cât mai mulţi copii", zice mica orădeancă. După cum se vede, ea a înţeles foarte bine...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.