URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
18 Septembrie 2023, 14:34

Filarmonica Oradea își deschide stagiunea cu Missa Solemnis, un concert de excepție cu orchestră, soliști și 2 coruri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrare plină de măreție, „un amestec de eleganță și fermitate, care poate să suspine suav sau să răsune militărește”, aceasta este descrierea făcută de organizatori concertului vocal-simfonic Missa Solemnis, care va deschide stagiunea joi, de la ora 19, în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea.

„Ludwig van Beethoven este unul dintre compozitorii care au scris lucrări ce au traversat cu ușurință secolele, la fel de actuale și pregnante, precum în vremea în care au fost compuse. Beethoven este considerat unic în istoria muzicii, impunând, prin ampla lucrare religioasă Missa Solemnis, op. 123, caracterul inovativ al unei noi stagiuni”, precizează organizatoii printr-un comunicat.

Evenimentul de joi, condus de dirijorul Cristian Oroșanu, aduce pe scenă două coruri, al Filarmonicii Oradea și „Kodály” din Debrecen, orchestra locală și artiști consacrați pe scenele din România și din străinătate: soprana Diana Țugui, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Marius Budoiu și baritonul David Pogana.

Soliștii invitați au cariere de succes, câștigând cu toții diverse premii la concursuri naționale și internaționale de renume.

Soprana Diana Țugui a început să studieze muzica de la vârsta de 5 ani, a absolvit Universitatea de Muzică din București, este solistă la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

Mezzosoprana Antonela Bârnat a început să studieze pianul la vârsta de 6 ani, a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, a colaborat cu Opera Națională din București.

Tenorul Marius Vlad Budoiu a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima la secția canto și este solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și profesor la Academia de Muzică.

David Pogana a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 2020 și încă din timpul facultății a concertat pe scena Operei Naționale Române din Cluj.

Cristian Oroșanu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, a aprofundat studiul dirijatului la Academia Internaționale „Bach” de la Stuttgart, este profesor de dirijat la Universitatea de Muzică „George Enescu” din Iași. În prezent, este dirijor permanent la Filarmonica din Brașov.

Fondat de György Gulyás în 1955, Corul Kodály, acum condus de Zoltán Kocsis-Holper, este unul dintre cele mai mari şi distinse coruri simfonice din Ungaria, apreciat la nivel internațional și câștigător a numeroase premii de prestigiu.

Bilete la concertul de deschidere Missa Solemnis a stagiunii pot fi cumpărate online aici sau la sediul instituției, de pe strada Moscovei nr. 5, la prețuri începând de la 10 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON