URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2019, 09:50

Filarmonica Oradea încheie stagiunea cu solistul Matei Ioachimescu

Filarmonica Oradea încheie stagiunea cu solistul Matei Ioachimescu Foto: www.mateiioachimescu.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Final de stagiune la Filarmonica de Stat Oradea, joi, de la ora 19, cu invitaţi de seamă şi lucrări atrăgătoare. Din program fac parte uvertura Coțofana hoață de Gioachino Rossini, cu un caracter luminos şi plin de umor, Concertul pentru piccolo și orchestră de coarde în Do major, RV 443 de Antonio Vivaldi, a cărui creaţie, deşi pierdută în mare parte, cuprinde totuşi peste 450 de lucrări concertante, lucrări sacre, compoziţii vocale şi 29 de opere.

Seara continuă cu Fantezia pe teme din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi - Wilhelm Popp. Autorul W. Popp a fost un compozitor, pianist și flautist german, care a compus peste 600 de lucrări, multe dintre ele fiind destinate flautului. Concertul se încheie cu Simfonia a IV-a „Italiana” în La major, op. 90 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, ce oferă o atmosferă armonioasă şi plină de elan.

Dirijoarea invitată, Marta Gardolińska, a studiat la Varșovia, Viena și Maine (USA). A participat la cursuri de măiestrie şi a fost premiată în cadrul a numeroase concursuri. În prezent deține postul de dirijor la Orchestra Simfonică din Bournemouth.

Solistul invitat, Matei Ioachimescu, numit în anul 2013 "Ambasador al integrării" de către Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. A studiat flautul la București, este absolvent al Universității de Muzică din Viena. Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții de lucrări contemporane, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinătate. Artistul este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON