URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2018, 16:07

Festivalul KaravanAct: "Zarvă" pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

A fost "zarvă" în centrul Oradiei, duminică după amiază, când studenţi ai Facultăţii Clujene de Teatru şi Televiziune au făcut o paradă cu picioroange.

Parada a început în jurul orei 14, ca fiind parte în cadrul Festivalului KaravanAct, care se desfăşoară pentru prima oară la Oradea, după care, în zona grupului statuar al poeților maghiari, studenţii anului I ai secţiei maghiare a facultăţii clujene au interpretat piesa "Zarvă. Étude-uri în aer liber", amuzându-i pe cei câteva zeci de orădeni prezenţi.

"Poate că se preface", i-a spus o fetiţă captată de scene tatălui ei, văzând că unul dintre tinerii implicaţi în scenetă era întins pe saltele şi "resuscitat" de către colegii săi. "E teatru, tati", a liniştit-o părintele.

"Numele piesei este "Zarvă", este vorba, deci, despre foarte multe lucruri adunate la un loc, care poate nu au nicio legătură unul cu celălalt în afară că a fost o singură trupă. Acesta a fost primul spectacol din cadrul Festivalului KaravanAct. Nu este primul moment, pentru că primul a fost ieri seară, un concert, dar a fost primul spectacol. Este de fapt un spectacol tinerant, în Oradea, Satu Mare şi Cluj Napoca. Conceptul KaravanAct a fost să adunăm nişte show-uri, numere care pot fi jucate pe stradă, pot fi interesante pentru public, şi care au potenţial de «wow»", a declarat, din partea organizatorilor, Csongor Kollo.

Festivalul continuă duminică, de la ora 18, în Parcul Libertăţii, cu spectacolul "Taurul negru şi alte povestiri", prezentat de asociaţia organizatoare, Shoshin. Spectacolul nu are dialog, bazându-se pe talentul actorilor de a povesti nonverbal aventurile unor bandiţi.

Festivalul KaravanAct va continua luni, 13 august, cu spectacolul "Cei de neatins", programat la ora 16, tot în Parcul Libertăţii. Inspirată din poveştile tinerilor defavorizaţi din judeţul ungar Borsod, producţia va fi prezentată de trupa UtcaSzak din ţara vecină, în limba maghiară. În aceeaşi zi, copiii, dar şi părinţii lor sunt invitaţi la "Circul Dobronka", adus de Atelierul de Creaţie Magamura din Ungaria. Spectacolul, programat de la ora 18 la Studioul Szigligeti, este unul cu actori şi marionete, dar fără dialog, preţul de intrare fiind 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.

Tot luni, de la ora 20, curioşii sunt chemaţi la un show de teatru interactiv de stradă, prezentat de compania Kud Ljud din Slovenia, ai cărei actori au străbătut mai toată lumea cu producţia "Invasion". Spectacolul, la fel, tot fără text, va fi prezentat "în mers", cu pornire din faţa Bisericii Sfântul Ladislau, vizavi de Primărie.

O zi mai târziu, pe 14 august, aceeaşi companie va oferi spectacolul "Streetwalker" sub forma unui tur ghidat, începând cu ora 18, pornirea fiind programată din faţa Teatrului Regina Maria, dialogurile urmând să fie traduse în română şi maghiară.

Festivalul KaravanAct se va încheia pe 14 august cu spectacolul "Ave, Eva", programat de la ora 20 în Centrul Posticum de compania italiană Regula contra Regulam Teatro. Prin dans, cântece şi jocul actorilor, spectacolul evocă figuri feminine din Biblie, de la Eva până la Maria. Preţul unui bilet este de 15 lei, cu reducere la 10 lei pentru studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON