URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2023, 17:12

Fenomenul de bullying, tot mai răspândit în şcoli: Un elev din doi este umilit ori amenințat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţia Salvaţi Copiii din România atrage atenţia că numărul cazurilor de bullying din şcoli a crescut cu aproape o treime în anul școlar precedent, iar un elev din doi este victima actelor de ameninţare, umilire ori violenţă fizică în clasă sau în şcoala în care învaţă.

Un fenomen de speriat 

Potrivit unui comunicat transmis luni de organizaţie, de Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală, în anul şcolar 2021 – 2022, în sistemul educaţional românesc, au fost înregistrate 10.971 de situaţii de bullying, în timp ce în anul anterior au fost 7.715.

În realitate, fenomenul ar avea o amploare mult mai mare. "Analiza recentă a organizaţiei arată că bullyingul în şcoală ori în clasă şi perpetuarea lui în mediul online afectează emoţional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situaţiilor de violenţă fizică şi de ameninţare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (circa 49% din elevii din România), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înşişi astfel de fapte (27%)", se arată în comunicat.

Ce este fenomenul de bullying? Dacă un elev îşi ameninţă colegul cu bătaia, înseamnă că are un comportament violent şi indezirabil, dar nu e bullying. Dar dacă acțiunea are loc repetitiv, cu scopul de a denigra ţinta şi de a o marginaliza de restul grupului, atunci, cu siguranţă e bullying, conform Organizației Salvați Copiii. 

Fiind o formă de hărţuire, bullyingul se manifestă în diferite forme: verbal - prin porecle, jigniri şi ameninţări, fizic - prin loviri, piedici şi îmbrânciri, social - prin marginalizare, excluderea dintr-un grup, şi mai nou prin cyberbullying, pe internet, cele mai grave agresiuni fiind distribuirea în spaţiul public a unor imagini sau informaţii personale ale victimei.

E nevoie de grupuri anti-bullying

În 2019, Parlamentul României a modificat Legea Educaţiei interzicând explicit astfel de comportamente în unităţile de învăţământ.

Pentru prevenţia şi rezolvarea cazurilor s-a impus crearea unor grupuri de acţiune anti-bullying la nivelul fiecărei şcoli, alcătuite din profesori, specialişti, părinţi şi elevi, care să găsească cele mai eficiente soluţii.

„Considerând că grupurile de acţiune anti-bullying reprezintă cea mai bună cale de limitare a fenomenului de violenţă dintre elevi în spaţiile şcolare, Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Ministerului Educaţiei o evaluare a stadiului implementării normelor metodologice privind constituirea acestor grupuri şi elaborarea unei strategii naţionale de respectare întocmai a dispoziţiilor legale. În şcolile în care există grup de acţiune anti-bullying şi este funcţional, se observă o îmbunătăţire a climatului educaţional, care se traduce printr-o mai bună colaborare a cadrelor didactice cu părinţii, astfel elevii primesc acelaşi mesaj la şcoală şi acasă. Se simt sprijiniţi pentru a deveni mai toleranţi şi se îndreaptă cu mai mare încredere către adulţi atunci când întâmpină situaţii dificile", au transmis reprezentanţii ONG-ului.

Multe victime ale bullyingului nu vor să îşi pârască profesorilor colegii şi nici să se destăinuie părinţilor, dar nici nu ştiu că au şi alte opţiuni. Aceștia pot cere ajutor de la specialişti, gratuit, accesând site-ul Scolifarabullying.ro.

BIHOREANUL a publicat în urmă cu un an un articol despre fenomenul de bullying arătând că victimelor le este frică să le povestească profesorilor și părinților prin ce trec. Între adolescenții umiliți s-a numărat o elevă care a fost marginalizată alături de alți cinci colegi de liceu pentru că au ales să se vaccineze anti-Covid. Cea mai îngrozitoare poveste aflată de BIHOREANUL a fost, însă, a unei fete care a învățat la Şcoala Dacia. Colegii i-au scuipat în mâncare, i-au turnat apă în cap, au tras-o de păr, iar în 2020, când au trecut în online, au început să o umilească pe grupurile clasei de pe rețelele de socializare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bullying în Gojdu
În Gojdu trebuie să ai iPhone, țoale de firmă, mașină la scara, cafea în mână, vacanțe de lux..... În caz contrar, ai parte de bullying atât din partea colegilor, cât și a profesorilor. De cele mai multe ori bullying-ul pornește de la conducerea colegiului și profesori. Cine trăiește visul GOJDU, știe despre ce vorbesc. Mai puțină școală, mai multă fala.
Postat 31 Ianuarie 2023, 07:25 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON