URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2022, 19:50

„Fain, dar prea scurt”. Sute de orădeni au ascultat de Ziua Orașului fanfara militară de la Cluj cântând marșuri, hore, valsuri și sârbe (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tripla sărbătoare a Oradiei a prilejuit, în a doua parte a zilei de miercuri, și un spectacol oferit de Fanfara Diviziei 4 Gemina de la Cluj Napoca, care a ocupat pentru o jumătate de ceas scena din Piața Unirii, decorată pe măsura sărbătorii, cu soclul statuii ecvestre a Regelui Ferdinand Întregitorul înconjurat de steaguri tricolore și flancat, de-a stânga și de-a dreapta, de două tunuri de epocă, având țevile învelite în ghirlande de flori.

În timp ce o mulțime de copii se jucau cu piesele de artilerie, câteva zeci de orădeni se adunau în zona centrală a pieței, în dreptul scenei, unde cu o punctualitate militărească nedezmințită, la ora 18.00 fix, au urcat muzicanții fanfarei militare, în ținută impozantă de ceremonie, bleumarin, cu fireturi galbene și cămăși albe.

Spectacolul a fost deschis cu piese deja „clasice” în asemenea împrejurări, cum sunt „Treceți, batalioane...”, „Drum bun, drum bun...” și „Marșul lui Iancu”, legate între ele fără hiat, cu mici înflorituri ale toboșarilor și suflătorilor.

Militarii au schimbat apoi registrul, interpretând „Radetzky Marsch”, astfel că spectatorii, al căror număr a crescut rapid la câteva sute, au aplaudat în cadență, inclusiv ulterior, când au „dat-o” pe valsuri și muzică de film, mulți recunoscând, de pildă, tema din genericul Telecinematecii de odinioară, ori pe cea din populara serie de filme „Jandarmii...”, cu Louis de Funes.

Fanfara nu putea rata, bineînțeles, piese din folclorul românesc, interpretând de pildă „Bade, pălărie nouă” cu solo de clarinet, bucăți de sârbe și hore, pasaje din „Rapsodia Română” ori „Ciocârlia”, ruperile de ritm ale pieselor domoale cu unele săltărețe fiind apreciat de public și răsplătit cu aplauze.

La spectacol a asistat, în mulțime, având alături câțiva colaboratori din Primărie, și edilul orașului, Florin Birta, dar și turiști de diferite vârste care s-au nimerit în Piața Unirii la ora după-amiezii.

Tot cu aceeași precizie cu care începuse, recitalul s-a încheiat după fix 30 de minute, cu același marș, „Treceți, batalioane...”, la finalul căruia dirijorul n-a uitat să le ureze orădenilor „La mulți ani!”.

„A fost fain, dar prea puțin...”, a suspinat o tânără care până atunci dansase cu copilul în brațe în ritmurile muzicii. Poate la anul, cine știe, va fi ceva mai mult...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON