URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2022, 16:16

De 3 x Sărbătoare. Primarul Florin Birta, la ceremonia dedicată Zilei Oradiei: „Niciunul din momentele aniversate azi nu a fost realizat fără sacrificii” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 104 ani trecuți de la semnarea declarației de independență a românilor din Transilvania în casa avocatului orădean Aurel Lazăr, cei 100 de ani scurși de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria pe tronul României și cei 78 de când Oradea a fost eliberată de armata română de sub regimul horthyst sunt cele trei momente pe care orașul de pe Crișul Repede le-a sărbătorit miercuri.

Prima festivitate a zilei s-a consumat în sala mare a Primăriei, unde a avut loc o ședință festivă a Consiliului Local, în care au fost premiați cei 251 de elevi și profesori care au obținut rezultate remarcabile la învățătură. Mai precis, municipalitatea i-a recompensat pe elevii care s-au clasat pe podium la olimpiadele naționale și internaționale, pe profesorii care i-au îndrumat, dar și pe absolvenții de gimnaziu și de liceu care au luat media 10 la examenele naționale.

Apoi, în holul Primăriei, pe peretele dintre sala mare și sala mică de ședințe a Palatului Administrativ, a fost dezvelită o placă în onoarea reprezentanților orădeni, aleși și de drept, care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.

Oficialii și invitații s-au mutat apoi în Piața Unirii, unde a avut loc ceremonia militară specifică, în jurul statuii Regelui Ferdinand, unde au fost amplasate și două tunuri împodobite cu flori. Pe lângă primarul Florin Birta și prefectul Dumitru Țiplea, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vicepreședintele CJ Călin Gal, șeful Poliției Bihor, Alin Haniș, șeful Poliției de Frontieră, Marin Bondar, consilieri locali ori șefi de instituții locale.

Publicul a fost mai restrâns decât în alți ani și format, în mare parte, din bunici cu nepoți sau profesori cu elevi. Singurii care la ora 13 erau disponibili...

„Cred în patriotismul generator de demnitate”

Primarul Florin Birta a fost primul care a luat cuvântul și a ținut un discurs despre importanța zilei cu triplă sărbătoare.

„Nici unul dintre momentele aniversate azi nu a fost realizat fără sacrificii. Noi, orădenii de azi suntem rezultatul cursului sinuos al istoriei, al alegerilor și al sacrificiilor pe care cei dinaintea noastră le-au făcut, la fel cum copiii noștri vor reprezenta transfigurarea a ceea ce noi vom alege să facem din orașul nostru și din comunitatea în care trăim. Deși generația noastră nu e obișnuită să îmbrățișeze ușor asumarea sacrificiilor, momente ca cele de azi ne reamintesc că istoria o scriem noi, fiecare generație, chemați fiind să răspundem și să depășim provocările de care, iată, nu ducem lipsă. Cred în valoarea patriotismului ca generator de demnitate. Nu cred însă în patriotismul confiscat de grupuri care insultă sau fluieră și au atitudini ieftine, suburbane”, a spus primarul.

Mulțumiri pentru orădeni

Birta a reamintit de vizita pe care cuplul regal Ferdinand și Maria au făcut-o în Oradea pe 23 mai 1919, „fiind găzduiți într-una dintre clădirile-simbol ale orașului nostru, aflat chiar în spatele nostru, Palatul Episcopal Greco-Catolic”, și cum prezența lor a deschis un capitol de libertate și dezvoltare pentru Oradea.

La fel, a spus edilul, orădenii de azi au „șansa unui viitor construit împreună”. „Avem nevoie de o rațiune comună, dominată de cultura bunului simț și respectului reciproc, de reflexele minților sănătoase și lucide, și oameni ai faptelor. Aceasta este soluția pentru a depăși și acest episod de criză a istoriei pe care îl trăim cu toții”, a mai spus edilul.

Birta a precizat că războiul de la granițele României produce consecințe care vor fi tot mai resimțite: „Guvernarea în vremuri de criză înseamnă o responsabilitate majoră. Indiferent de țară, toți suntem egali în fața preocupărilor existențiale, în fața fricii de instabilitate. Toți ne dorim să fie mai bine, să fim fericiți, să ne ferim pe noi și pe copiii noștri de nenorociri. Cu un dram de solidaritate, apropiindu-ne mai mult unii de alții, cu luciditate și uneori chiar cu sacrificiu, putem să ne revigorăm starea de spirit și să privim cu încredere înainte”.

Primarul le-a mulțumit tuturor celor care sprijină autoritățile locale și naționale în gestionarea problemelor de interes public și „fiecărui cetățean al municipiului nostru de bună credință, care, prin atitudine și eleganță civică, face ca orașul nostru să devină mereu mai primitor și mai atractiv”.

Lecție de istorie

Despre însemnătatea istorică a zilei au vorbit doi istorici, profesorul orădean Gabriel Moisa, director al Muzeului Țării Crișurilor, și Dragoș Ursu, de la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia.

Moisa a subliniat că cele trei evenimente sărbătorite de Oradea au importanță egală. „Dacă n-am fi avut 12 octombrie 1918, ar fi fost posibil 12 octombrie 1944? Nu, pentru că erau alte realități. Să apreciem fiecare moment în parte, să înțelegem că fiecare moment din trecutul nostru are un loc bine delimitat. Toate cele trei momente ne-au marcat în egală măsură, au constituit elemente fără de care nu putem trece. Tragem învățăminte de la cei care au creat România Mare, care s-au bătut pentru ca România să crească și să devină dodoloață”, a spus istoricul orădean.

La rândul său, Ursu a vorbit despre cuplul regal și despre vizita pe care regele și regina au făcut-o la Oradea.

Ceremonia de la statuia Regelui Ferdinand s-a încheiat după ce instituțiile, partidele, școlile și organizațiile dornice au depus coroane de flori pe postament.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Un ipocrit
Acum nu mai trebuie certificat verde pentru participarea la evenimente??? Doar asa s-a vrut in plandemie!!!
Postat 15 Octombrie 2022, 17:44 de User anonimizat
Tupeu.
Ne spune cel ce face “17 minute” din Sanmartin. Noaptea probabil, zbuciumata viata. La Multi Ani Oradenilor! Cei putini ramasi…
Postat 13 Octombrie 2022, 12:09 de User anonimizat
Oradeanbihor
Au mai fost vremuri de genul, și nu a murit nimeni, sau ai uitat epoca lui Ceaușescu ::::)))) când dormeai in grajduri, ca tu ești ala care se plânge ca nu ai bani.
Postat 13 Octombrie 2022, 11:44 de Sandu2100
Nu...
...se intoarce de la Enel la Electrica SA [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/facturi-de-groaza-tot-mai-multi-bihoreni-se-trezesc-cu-facturi-uriase-de-electricitate-chiar-si-de-peste-6000-lei-174257.html ]
Postat 13 Octombrie 2022, 11:23 de excalibur
# sandu
Vezi ca se anunta o iarna grea la oras, fara luminite si caldura. Ce o sa faci? Te intorci la coada vacii?
Postat 13 Octombrie 2022, 09:50 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Pai daca esti prost, da ai ajuns să-ți spună viniturile asta, problema e ca nici nu realizezi. Și prost și bătut în cap, ești mai ceva ca un țăran de țăran.
Postat 12 Octombrie 2022, 22:29 de Sandu2100
@ sandu
Adica am ajuns sa imi spuna niste vinituri ce sa fac si ce e bine in orasul meu? Hai sictir, țărane!
Postat 12 Octombrie 2022, 21:34 de oradeanbihor
Ăștia de mai jos
Nu cumva sa spuneți La muți ani Oradea. Oradeanbihor, țăran din Bihor asa Orășan ești?
Postat 12 Octombrie 2022, 18:50 de Sandu2100
Bla bla bls
Locul tau e in Sanmartin mai birto.
Postat 12 Octombrie 2022, 18:48 de oradeanbihor
De 4x sărbătoare ...
... dacă tot s-a sistat apa caldă la 15 puncte termice.
Postat 12 Octombrie 2022, 17:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON