URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2022, 17:21

Regina Maria, cu mantie din flori. Mesajul reginei către poporul român, amintit într-o ceremonie în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficialități, militari, veternari, politicieni și elevi au depus, miercuri, buchete și jerbe de flori la statuia Reginei Maria din centrul Oradiei, unde s-a sărbătorit astfel în avans Centenarul încoronării Regelui Ferdinand I și Reginei Maria (15 octombrie 1922 la Alba Iulia). Statuia „mamei răniților” a fost îmbărcată cu o mantie specială, inspirată din cea pe care a purtat-o la încoronare, însă realizată din flori cum ar fi garoafe, dalii, gerbera și crizanteme. 

O mantie specială

Lungă de circa 5 metri, mantia reginei a fost comandată de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice (Oradea Heritage), tocmai pentru marcarea Centenarului, veșmântul din flori fiind realizat, potrivit directoarei Angela Lupșea, de studioul La Provence din Beiuș. 

Printre altele, s-au folosit cărăjele, lunaria, dalii, garoafe, crizanteme și gerbera. Artizanii au primit o fotografie cu mantia pe care Regina Maria a purtat-o la încoronare, pentru inspirație. 

Veșmântul din flori va rămâne pe statuia din Piața Ferdinand timp de circa o lună. 

Adevărata mantie pe care a purtat-o regina la ceremonia de încoronare, acum 100 de ani, la Alba Iulia se păstrează la Muzeul Național Peleș. A fost realizată din ţesătură lamé şi fir de aur, cu broderii de mătase şi aplicaţii de pietre semipreţioase, având ţesute emblemele tuturor provinciilor care formau România Mare. Mantia este brodată cu spice şi snopi de grâu, reprezentând „bogăţia principală a pământului românesc”. 

„Te rog, poporul meu...”

Ceremonia de miercuri de la Statuia Reginei Maria a succedat-o pe una ținută la statuia Regelui Ferdinand, ambele marcând atât Ziua Oradiei, cât și, în avans, Centenarul Încoronării. 

După ce prefectul județului, Dumitru Țiplea, primarul Oradiei, Florin Birta, și șeful Garnizoanei Oradea, lt. col. Gabriel Simion, au primit onorul militar, orădenilor prezenți la eveniment le-a vorbit despre Regina Maria și despre încoronare istoricul Dragoș Ursu, de la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia. 

„Regina Maria a fost cu adevărat suverana inimilor românilor, doamna cea mult iubită care i-a unit pe toți – cum scria presa ardeleană în 1919 – sufletul națiunii în Primul Război Mondial, cea care a crezut în victoria românească chiar și în greul refugiu de la Iași, mama răniților din tranșeele Moldovei, diplomata de succes a României la Conferința de Pace de la Paris și, mai presus de toate, ca o încununare a întregii ei vieți dedicate națiunii, suverana României Mari, încoronată la Alba Iulia”, a spus istoricul. 

Prezentându-se drept un „sol al orașului unirii”, Dragoș Ursu le-a citit orădenilor din îndemnul pe care Regina Maria l-a transmis națiunii la încoronare: „Românii mei, voi care în sfârșit v-ați unit, voi care după veacuri de așteptare ați îndeplinit idealul vostru sfânt, fiți mari în ceasul bucuriei, după cum ați fost mari în ceasul încercărilor. Viitorul este al tău, poporul meu, dacă vei fi destul de tare ca să-l stăpânești, al tău dacă vei fi vrednic și nu te vei lăsa să treacă clipa cea mare. (...) Și, ca mama care-și iubește copiii cu atât mai dragi cu cât i-a fost mai mare chinul și suferința care le-a îndurat cu ei, te rog, poporul meu, dă-mi și mie un loc printre cei care au întocmit o Românie mare și mai bună, pentru care am luptat cu toții împreună, în care avem o înflăcărată credință, eu cu voi toți”. 

Flori pentru regină

În același discurs, istoricul a vorbit și despre faptul că prima oprire a Regelui Ferdinand și Reginei Maria în turneul lor prin Ardealul unit cu țara s-a consemnat tocmai la Oradea, în mai 1919, suveranii fiind primiți cu entuziasm. Totodată, acesta a amintit că, joi, 13 octombrie, se vor împlini 101 ani de la dezvelirea primei statui a Reginei Maria din Oradea, eveniment la care a fost prezentă, din nou, familia regală a țării. 

După incursiunea în istorie, la baza statuii au fost depuse buchete și jerbe de flori, lista fiind deschisă de reprezentanții principalelor instituții locale: prefectul Dumitru Țiplea, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, Florin Birta. Au fost depuse flori și din partea unor partide politice, din partea garnizoanei, a unor asociații militare, precum și a unor licee. Întreaga ceremonie a fost însoțită de muzică militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca.

Au urmat apoi ceremonii similare la casa memorială Aurel Lazăr și la statuia avocatului orădean, în casa căruia, în 12 octombrie 1918, s-a semnat Declarația de Independență a Românilor din Transilvania.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON