URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2020, 17:36

Examene cu distanţare: Număr record de centre de examinare, pentru cei 10.000 de elevi bihoreni care vor da Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul şcolar 2019-2020 s-a încheiat vineri, însă pentru absolvenţii de gimnaziu şi de liceu greul acum începe. Luni debutează Evaluarea Naţională, iar pe 22 iunie probele scrise ale Bacalaureatului.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage (foto), a declarat că organizarea acestor examene este „prioritatea zero” în această perioadă.

Din cauza măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu Covid-19, fiecare candidat la examen va trebui să stea la o distanţă de 2 metri de alţi candidaţi. De asemenea, elevii vor trebui să poarte măşti pe durata probelor.

Distanţarea fizică a impus organizarea unui număr record de centre de examen în Bihor, mult mai multe decât în anii precedenţi.

Cazuri speciale

La Evaluarea Naţională, s-au înscris 5.303 candidaţi din totalul de 5.737 de absolvenţi de gimnaziu din Bihor. „Dintre cei care nu s-au înscris, avem 98 de elevi proveniţi din învăţământul special, 112 cu situaţia neîncheiată, 40 corigenţi, respectiv 184 de elevi care optează pentru a urma învăţământul profesional şi dual. Provin mai ales din mediul rural, cea mai mare parte a lor sunt de etnie romă”, a declarat Blage.

Elevii vor susţine examenele în 125 de centre amenajate în Bihor, aproape de patru ori mai multe decât anul trecut, când în judeţ au fost 33 de centre de examinare.

Şeful IŞJ Bihor a spus că, în mod cert, în judeţ se va organiza şi sesiunea specială de Evaluare Naţională, pentru elevii cu simptome Covid-19 sau care, din pricina regulilor impuse de pandemie, nu vor putea participa la examen. „Deja avem un caz de care ştim, un elev din Oşorhei a cărui mamă a fost confirmată cu Covid-19. Elevul este în izolare, aşa că va participa la sesiunea specială”, a precizat inspectorul şcolar general.

Mizează pe relaxare!

La Bacalaureat, în Bihor s-au înscris 4.694 de candidaţi, mai mulţi decât cei 4.458 de absolvenţi. Diferenţa se explică prin faptul că la examenul maturităţii s-au înscris şi absolvenţi din promoţii anterioare, care nu au promovat Bacalaureatul. De pildă, în Aleşd sunt 89 de candidaţi care au terminat liceul în anii trecuţi, iar în Ştei 103, toți sperând că în acest an vor luat diploma de Bac.

„Sper să nu fie ceva legat de conjunctura specială în care se desfăşoară examenul, numărul mic de asistenţi şi alte lucruri care ar putea să fie legate de această situaţie excepţională”, a declarat Blage. Deşi şeful IŞJ Bihor s-a ferit s-o spună pe şleau, este posibil ca absolvenţi din alte promoţii să se fi înscris acum la Bacalaureat nu pentru că s-au pregătit mai bine, ci sperând că, din cauza pandemiei, subiectele vor fi mai uşoare ori atenţia supraveghetorilor va fi mai redusă, mai cu seamă că în fiecare sală nu vor mai fi două cadre didactice, ci doar una.

La Bacalaureat, în Bihor vor fi amenajate 41 de centre (faţă de 25, anul trecut) cu 530 de săli de examene, care vor avea nevoie de peste 1.200 de camere de filmat. IŞJ Bihor deţine 1.100 de camere funcţionale, diferenţa urmând să fie acoperită din dotările proprii ale şcolilor bihorene.

Profesorii, mai mulţi decât e nevoie

Blage a asigurat că în judeţ nu vor fi probleme cu resursa umană necesară pentru organizarea examenelor. IŞJ Bihor a calculat un necesar de 919 asistenţi supraveghetori la Bacalaureat, iar cadre didactice dornice să participe sunt peste 1.200. La Evaluarea Naţională, supraveghetorii provin din rândul profesorilor fiecărei şcoli, iar niciun centru de examen nu duce lipsă de doritori.

Totodată, şeful IŞJ a anunţat că instituţia a primit o donaţie de 5.000 de viziere de la Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, ce le vor fi date elevilor care vor acuza probleme din pricina măştii faciale. „Dorim să le utilizăm pentru cazurile speciale, copii care în mod justificat întâmpină dificultăţi în a purta masca pe timpul desfăşurării examenului sau dacă există alte situaţii neprevăzute”, a precizat el.

„Este o noutate cam pentru toată lumea o asemenea dimensiune, condiţiile sunt noi. Cu siguranţă avem emoţii, dar sunt emoţii pozitive şi constructive. Colaborarea care mi-a fost acordată la nivelul Inspectoratului Şcolar a fost deosebită. Nu a existat niciun moment o problemă legată de munca aceasta, am muncit în echipă”, a declarat Virgil Blage.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON