URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2020, 17:36

Examene cu distanţare: Număr record de centre de examinare, pentru cei 10.000 de elevi bihoreni care vor da Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul şcolar 2019-2020 s-a încheiat vineri, însă pentru absolvenţii de gimnaziu şi de liceu greul acum începe. Luni debutează Evaluarea Naţională, iar pe 22 iunie probele scrise ale Bacalaureatului.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage (foto), a declarat că organizarea acestor examene este „prioritatea zero” în această perioadă.

Din cauza măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu Covid-19, fiecare candidat la examen va trebui să stea la o distanţă de 2 metri de alţi candidaţi. De asemenea, elevii vor trebui să poarte măşti pe durata probelor.

Distanţarea fizică a impus organizarea unui număr record de centre de examen în Bihor, mult mai multe decât în anii precedenţi.

Cazuri speciale

La Evaluarea Naţională, s-au înscris 5.303 candidaţi din totalul de 5.737 de absolvenţi de gimnaziu din Bihor. „Dintre cei care nu s-au înscris, avem 98 de elevi proveniţi din învăţământul special, 112 cu situaţia neîncheiată, 40 corigenţi, respectiv 184 de elevi care optează pentru a urma învăţământul profesional şi dual. Provin mai ales din mediul rural, cea mai mare parte a lor sunt de etnie romă”, a declarat Blage.

Elevii vor susţine examenele în 125 de centre amenajate în Bihor, aproape de patru ori mai multe decât anul trecut, când în judeţ au fost 33 de centre de examinare.

Şeful IŞJ Bihor a spus că, în mod cert, în judeţ se va organiza şi sesiunea specială de Evaluare Naţională, pentru elevii cu simptome Covid-19 sau care, din pricina regulilor impuse de pandemie, nu vor putea participa la examen. „Deja avem un caz de care ştim, un elev din Oşorhei a cărui mamă a fost confirmată cu Covid-19. Elevul este în izolare, aşa că va participa la sesiunea specială”, a precizat inspectorul şcolar general.

Mizează pe relaxare!

La Bacalaureat, în Bihor s-au înscris 4.694 de candidaţi, mai mulţi decât cei 4.458 de absolvenţi. Diferenţa se explică prin faptul că la examenul maturităţii s-au înscris şi absolvenţi din promoţii anterioare, care nu au promovat Bacalaureatul. De pildă, în Aleşd sunt 89 de candidaţi care au terminat liceul în anii trecuţi, iar în Ştei 103, toți sperând că în acest an vor luat diploma de Bac.

„Sper să nu fie ceva legat de conjunctura specială în care se desfăşoară examenul, numărul mic de asistenţi şi alte lucruri care ar putea să fie legate de această situaţie excepţională”, a declarat Blage. Deşi şeful IŞJ Bihor s-a ferit s-o spună pe şleau, este posibil ca absolvenţi din alte promoţii să se fi înscris acum la Bacalaureat nu pentru că s-au pregătit mai bine, ci sperând că, din cauza pandemiei, subiectele vor fi mai uşoare ori atenţia supraveghetorilor va fi mai redusă, mai cu seamă că în fiecare sală nu vor mai fi două cadre didactice, ci doar una.

La Bacalaureat, în Bihor vor fi amenajate 41 de centre (faţă de 25, anul trecut) cu 530 de săli de examene, care vor avea nevoie de peste 1.200 de camere de filmat. IŞJ Bihor deţine 1.100 de camere funcţionale, diferenţa urmând să fie acoperită din dotările proprii ale şcolilor bihorene.

Profesorii, mai mulţi decât e nevoie

Blage a asigurat că în judeţ nu vor fi probleme cu resursa umană necesară pentru organizarea examenelor. IŞJ Bihor a calculat un necesar de 919 asistenţi supraveghetori la Bacalaureat, iar cadre didactice dornice să participe sunt peste 1.200. La Evaluarea Naţională, supraveghetorii provin din rândul profesorilor fiecărei şcoli, iar niciun centru de examen nu duce lipsă de doritori.

Totodată, şeful IŞJ a anunţat că instituţia a primit o donaţie de 5.000 de viziere de la Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, ce le vor fi date elevilor care vor acuza probleme din pricina măştii faciale. „Dorim să le utilizăm pentru cazurile speciale, copii care în mod justificat întâmpină dificultăţi în a purta masca pe timpul desfăşurării examenului sau dacă există alte situaţii neprevăzute”, a precizat el.

„Este o noutate cam pentru toată lumea o asemenea dimensiune, condiţiile sunt noi. Cu siguranţă avem emoţii, dar sunt emoţii pozitive şi constructive. Colaborarea care mi-a fost acordată la nivelul Inspectoratului Şcolar a fost deosebită. Nu a existat niciun moment o problemă legată de munca aceasta, am muncit în echipă”, a declarat Virgil Blage.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON