URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2021, 15:06

Ex-directorii revistelor Familia şi Varad au cerut anularea hotărârilor prin care acestea au fost incluse în organigrama Bibliotecii Judeţene. Liberalii au refuzat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Foştii directori ai revistelor Familia, Ioan Moldovan, şi Varad, Szucs Laszlo, alături de doi consilieri judeţeni UDMR, au depus la Consiliul Judeţean Bihor o plângere prealabilă pentru anularea celor două hotărâri prin care la finele anului trecut organigramele acestora au fost înglobate în cea a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai. Plângerea prealabilă a fost respinsă, însă, marţi, cu aceleași voturi ale liberalilor cu care cele două hotărâri fuseseră adoptate în decembrie.

În numele "independenţei"

Respingerea plângerii prealabile semnate de foştii directori Ioan Moldovan şi Szucs Laszlo, alături de consilierii judeţeni UDMR Borsi Imre şi Boda Gergely, a fost tranşată în ciuda opoziţiei grupurilor UDMR şi PSD, propunerea de respingere fiind făcută de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, cel care a iniţiat anul trecut restructurarea instituţiilor subordonate.

"Grupul UDMR nu va vota (n.r. – proiectul de hotărâre pentru respingerea plângerii prealabile), absorbţia (n.r. – celor două redacţii de către Biblioteca Judeţeană) nu face decât să ştirbească independenţa editorială şi identitatea celor două reviste", a anunţat liderul consilierilor udemerişti, Borsi Lorant.

"Nimeni, nici conducerea Consiliului Judeţean, nici conducerea Bibliotecii Judeţene, nu impune politicile editoriale ale celor două reviste. Se va dovedi că dacă vor (n.r. – redactorii) să le editeze în continuare, nimeni nu-i va opri", a replicat Bolojan.

La vot, proiectul de respingere a plângerii prealabile a întrunit voturile "pentru" exprimate de cei 22 consilieri judeţeni PNL, "împotrivă" votând cei 6 reprezentanţi ai UDMR şi cei 6 colegi din PSD.

Argumente juridice

Potrivit motivării proiectului de respingere a plângerilor prealabile, autorii acestora, adică cei doi foşti directori şi cei doi consilieri judeţeni, au solicitat anularea HCJ 215 şi HCJ 216 din 15 decembrie (referitoare la încorporarea revistelor Familia şi Varad în structura organizatorică a Bibliotecii Judeţene) afirmând că adoptarea acestora s-ar fi făcut cu încălcarea Legii privind transparenţa decizională (nefiind supuse în prealabil dezbaterii publice timp de 45 de zile) şi a Codului Administrativ (actele normative fiind adoptate la scurt timp după publicarea lor pe site-ul CJ Bihor).

Punctul de vedere al juriştilor Consiliului Judeţean este, însă, cu totul altul. Conform acestora, cele două HCJ nu sunt acte administrative normative (nu reglementează întreaga activitate a unor instituţii, impersonal, şi nu au aplicabilitate repetată), ci acte administrative cu caracter individual (se referă strict la un număr determinat de persoane, limitat şi identificat, adică la angajaţi). Ca atare, proiectele nici nu trebuiau supuse dezbaterii publice.

"Actele administrative cu caracter individual se caracterizează prin faptul că reprezintă manifestarea cu caracter de voinţă a organului emitent (n.r. – în speţă CJ Bihor), creează, modifică, sting drepturi subiective sau obligaţii în profitul sau în sarcina uneia sau mai multor persoane dinainte determinate", arată juriştii Consiliului.

Pe de altă parte, în ce priveşte presupusa încălcare a Codului Administrativ, aceştia subliniază că legislaţia a fost respectată, deoarece şedinţa CJ în care au fost adoptate cele două HCJ a fost convocată conform legii, prin dispoziţie a preşedintelui, la 8 decembrie, adusă la cunoştinţa publică în 9 decembrie, iar şedinţa s-a desfăşurat în 15 decembrie, deci a fost respectată obligaţia convocării şedinţei cu 7 zile înaintea desfăşurării ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Liberalii au găsit soluția culturalizării maselor !?!
...
Postat 21 Ianuarie 2021, 11:37 de CrisDumi
Alo Familia si Varad care mai sunteti
Cand I. Vulcan a infintat revista a fost finantata de la stat???? Daca a fost finantata de la stat, atunci sa fie in continuare, daca nu a fost, atunci puneti-va capul la contributie, cultura nu cerseste.
Postat 20 Ianuarie 2021, 22:21 de Sandu2100
e nevoie de schimbare totala pe plan cultural/literar in Oradea!
in acest moment, dupa 30 de ani de la revolutie, aceste 2 reviste inseamna gunoi literar. nu se justifica salariile babane ale atator redactori sefi pe parcursul celor 3 decenii. ar fi cazul sa se umple de rusine si sa dispara cu totii din peisaj si viata publica.
Postat 20 Ianuarie 2021, 19:24 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON