URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2019, 07:38

Elevi şi profesori de la Liceul "Lucian Blaga" din Oradea au practicat sporturi de iarnă la Alfta - Edsbyn în Suedia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase elevi şi trei profesori de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea au participat, în perioada 18-24 februarie 2019, la prima mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus+ "Inclusion By Sports", proiect finanţat de către Uniunea Europeană. Alături de ei au fost elevi şi profesori din Suedia, ţara gazdă, Turcia şi Bulgaria.

Proiectul se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu şi are ca obiective principale reducerea abandonului şcolar prin atragerea tinerilor la activităţi sportive organizate în cadrul şcolilor şi sporirea încrederii în sine.

De-a lungul celor cinci zile petrecute în Suedia, elevii şi profesorii au avut parte de numeroase activităţi legate de sporturile de iarnă.

Pe pârtia de la Edsbybacken s-au desfăşurat activităţi de ski alpin, snowboarding, plimbări cu snowmobilul, iar prin împrejurimile pârtiei s-a făcut ski fond şi plimbări prin pădure. Dacă pentru elevii şi profesorii români şi bulgari nu au fost curiozităţi deosebite, pentru cei din Turcia, care provin din regiunea Adana, aflată pe malul Mării Mediterane, surprizele au fost uriaşe. Unii dintre ei n-au mai văzut zăpadă şi şi-au pus schiurile în picioare pentru prima dată.

La Afta Ishal, patinoarul din comună, elevii au putut patina şi s-au familiarizat cu "bandy", un sport tradiţional suedez, asemănător cu hocheiul. Au urmărit un meci de bandy din campionatul local la Svenska Fönster Arena din Edsbyn şi un meci de floorbal în sala de sport a şcolii din Alfta.

Pe lângă activităţile sportive, elevii de la Liceul Lucian Blaga au participat la cursuri alături de gazdele lor. Au avut ocazia în acest fel să vadă cum se învaţă şi cum funcţionează şcoala în Suedia. De asemenea au participat la activităţi de socializare în cadrul clubului de tineret existent în şcoală.

Elevii de la Blaga au fost cazaţi la familii ale elevilor din Suedia şi au avut parte de o experienţă de neuitat. Şi-au exersat cunoştinţele de limbă engleză şi au legat prietenii cu elevii din toate ţările participante.

La întoarcere elevii au petrecut câteva ore la Stockholm, capitala Suediei, unde au vizitat, printre altele, Muzeul Nobel şi Palatul Regal.

Următoarea mobilitate a proiectului va avea loc la Oradea, în perioada 8-14 aprilie 2019, când partenerii vor fi majorete, vor face înot, gimnastică de întreţinere, căţărări alpine şi rafting, dacă timpul va permite.

Prof. Sandor Traier, coordonatorul proiectului

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON