URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2021, 18:30

Elevi, profesori şi părinţi critică decizia de a ţine şcolile deschise indiferent de incidenţa Covid-19 şi cer teste reale în şcoli, "nu doar pe hârtie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţi ai elevilor şi ai asociaţiilor de părinţi, precum şi sindicate ale cadrelor didactice, critică printr-o voce comună decizia Guvernului de a impune şcolilor să desfăşoare cursuri faţă în faţă, chiar şi când incidenţa cazurilor de Covid-19 dintr-o localitate trece de 6 la mie.

Printr-un comunicat de presă transmis sâmbătă, ei solicită ca elevii şi profesorii să fie testaţi în realitate, nu doar "pe hârtie".

"Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” îşi exprimă îngrijorarea şi critică modul în care autorităţile au tratat subiectul până la momentul de faţă, având în vedere că, peste doar două zile, şcolile din zeci de localităţi din ţară cu incidenţă de peste 6 infectări Covid-19 la mia de locuitori vor rămâne deschise în format fizic, fără a fi dotate cu teste non-invazive pentru elevi şi pentru cadre didactice şi fără a beneficia de materiale sanitare adecvate.

În acest sens, solicităm de urgenţă autorităţilor centrale să comunice public situaţia omologării testelor non-invazive şi să prezinte de urgenţă situaţia dotării şcolilor cu astfel de materiale, precum şi situaţia personalului medical existent în unităţile de învăţământ, dispus să administreze şi teste rapide antigen pentru elevii şi angajaţii din unităţile de învăţământ", se arată în comunicat.

Cele patru organizaţii critică şi lipsa unor reglementări privind participarea în format online la ore pentru elevii de peste 12 ani şi cadrele didactice cu boli cronice asociate, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu, considerând că aceştia au nevoie esenţială de protecţie sporită.

"Ne aflăm, din nou, în faţa unei situaţii cu care ne tot confruntăm de doi ani: cadrul legal există, regulile sunt frumos scrise pe hârtie, însă, în realitate, lucrurile stau complet diferit. Cum rămâne cu localităţile aflate la pragul de carantinare? Cine răspunde pentru siguranţa elevilor şi a profesorilor aflaţi în această situaţie, fără o infrastructură adecvată menţinerii scenariului fizic? Sunt întrebări la care autorităţile au datoria de a răspunde şi de a găsi soluţii, nu doar de a le expune la nivel declarativ", a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Iulian Cristache, a cerut să fie puse la dispoziţie testele pentru depistarea infectărilor cu Covid-19 în rândul elevilor. 

Potrivit lui Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, noul Ordin comun nu ţine cont de "avalanşa de infectări ale elevilor şi angajaţilor din învăţământ, ci propune o procedură anevoioasă de avizare a modului în care se pot desfăşura orele de curs".

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri că a fost semnat ordinul comun Educaţie - Sănătate pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în unităţile şcolare în condiţii de siguranţă epidemiologică. Potrivit ministrului, cursurile cu prezenţă fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ se suspendă pentru o perioadă de 14 zile doar dacă 50% din totalul grupelor/claselor au cursurile întrerupte din cauza îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Naivitate
A-ti propune sa iei masuri care sa multumeasca pe toata lumea este o naivitate. Pentru ilustrare, in timpul celei mai crâncene secete o sa existe cel putin o persoana care va zice ca doar azi sa nu ploua, in fiecare zi a secetei. Daca ar fi sa ploua cand vrea toata lumea nu ar ploua nicicând.
Postat 03 Octombrie 2021, 12:01 de marginan
nu isi permite
Problema e ca nu isi mai permite nimeni sa inchida nici o "taraba". Nu se fac bani nu se pot incasa impozite...,iar colapsul cu cresterea preturilor e la usa. Profesorii nu sunt capabili sa gestioneze online-ul. Nu stiu, nu pot si nici nu au cu ce. Asa ca decizia e cu 2 taisuri.
Postat 02 Octombrie 2021, 19:09 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON