URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2022, 10:00

Efecte și cauze ale hotărârii Înaltei Curți cu privire la prescripția penală

Efecte și cauze ale hotărârii Înaltei Curți cu privire la prescripția penală (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 25 octombrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat una dintre cele mai așteptate hotărâri din ultimii ani, cu efecte însemnate în activitatea parchetelor și a instanțelor.

Spre cinstea lor, judecătorii Înaltei Curți au pronunțat soluția legală, arătând că prescripția penală este o instituție de drept material și, în consecință, în baza principiului legii penale mai favorabile prevăzut chiar de Constituția României, efectele unor decizii ale Curții Constituționale se aplică în toate procesele aflate pe rol.

Ca atare, în toate dosarele nesoluționate în care s-a împlinit termenul general al prescripției penale, procurorii vor trebui să dispună clasări, iar judecătorii achitări.

Înainte de a analiza efectele și cauzele, trebuie menționat faptul că legalitatea acestei decizii nu poate fi pusă nicio secundă la îndoială, chiar dacă Parchetul General a susținut că prescripția este o instituție de procedură care nu s-ar aplica retroactiv.

Din antichitate, prescripția a fost o instituție de drept substanțial atât în dreptul civil, cât și în cel penal, motiv pentru care a fost întotdeauna și este și în continuare reglementată în codurile civil, respectiv penal, și nu în codurile de procedură civilă sau penală.

Efectele deciziei vor fi importante. Mii de dosare vor fi clasate de către procurori în urmărire penală și alte sute sau mii vor sfârși prin pronunțarea unor soluții de achitare de către judecători.

Vor fi însă și efecte benefice pentru sistem - stocul de dosare se va subția simțitor, iar domnii procurori nu se vor mai putea plânge ca până acum că au mult de lucru. Eliberarea de unele dosare le va lăsa timp să soluționeze altele, astfel încât acestea din urmă să nu mai fie amenințate de prescripție.

În ceea ce privește cauzele acestei situații, deși discutarea lor este tardivă acum, ele se leagă, în primul rând, de proasta organizare a sistemului judiciar, în special la nivelul parchetelor.

Nu există nicio dispoziție legală care să-i oblige pe procurori să soluționeze rapid dosarele. Legal, ei pot sta cu dosarele „în fișet” până la limita termenului de prescripție. În al doilea rând, dosarele prost făcute în urmărirea penală îi obligă pe judecători să facă efectiv cercetare penală, cu consecința lungirii exagerate a perioadei de soluționare a dosarelor.

În fine, Guvernul și Parlamentul nu au făcut nimic. Era și este foarte simplu să se majoreze termenele de prescripție și să se renunțe la prescripția specială care îi permite procurorului să prelungească „din pix” termenul de prescripție într-o cauză.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON