URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2017, 18:29

Echipele de teatru de la patru licee din Bihor, premiate în programul „Oradea, oraş al Marii Uniri"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Sala Florica Ungur din Oradea a avut loc în acest weekend un eveniment organizat de Fundaţia Clubul Dreptei în cadrul unui proiect intitulat "Oradea – Oraş al Marii Uniri", finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul Acces - sesiunea 2017, lansat în perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi prefigurând debutul mai multor manifestări culturale dedicate sărbătoririi acestui moment din istoria României.

Proiectul derulat la nivelul liceelor din judeţul Bihor a constat într-un concurs de schiţe de teatru având ca temă Marea Unire, scenariile concepute de elevi fiind analizate de un juriu format din Andrian Locovei, actor la Teatrul Regina Maria, Ionuţ Ciorba, istoric la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, şi George Tătar, reprezentant al Fundaţiei Clubul Dreptei.

Echipele de liceeni au fost invitate să-şi pună în scenă creaţiile pe data de 25 noiembrie, în cadrul evenimentului organizat la sala Florica Ungur, care s-a încheiat cu premierea participanţilor. În aceeaşi zi, la Cetate a fost arborat steagul tricolor cu însemnele regalităţii şi s-a intonat Imnul Naţional.

"Scopul proiectului a fost de a aduce participanţii în ipostaza de a se documenta în detaliu, de a identifica personajele cheie şi de a crea o schiţă pentru teatru pornind de la istoria Marii Uniri", au explicat organizatorii într-un comunicat dat publicităţii în cursul zilei de luni.

Ca urmare a punerii în scenă a pieselor concepute de liceeni, au fost acordate mai multe premii, pentru "Cel mai original scenariu" - Colegiului Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, pentru sceneta cu titlul "Cursul Istoriei", pentru "Cea mai bună punere în scenă" - Liceului Teologic Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, pentru sceneta "Răsărit de soare", pentru "Cel mai bun impact asupra publicului" - Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, pentru sceneta cu titlul "Oradea - între deznădejde şi speranţă", precum şi premiul Ion I.C. Brătianu, pentru "Cea mai bună acurateţe a evenimentelor istorice", Liceului Teoretic Nicolae Jiga din Tinca pentru sceneta "Marea Unire de la 1918".

Fundaţia Clubul Dreptei este o organizaţie non profit care a oferit de-a lungul timpului sprijin pentru forme civice de manifestare, pentru dezvoltarea unei vieţi intelectuale independente, pentru cenacluri literare şi de promovare a tradiţiilor româneşti. Prin proiectele sale, Fundaţia a îmbrăţişat şi spiritul european al diversităţii, realizând activităţi cultural-educative, şezători-spectacol, recitaluri de poezie şi spectacole de dans popular.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari initiatorului
TZT.
Postat 27 Noiembrie 2017, 18:48 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON