URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2017, 18:29

Echipele de teatru de la patru licee din Bihor, premiate în programul „Oradea, oraş al Marii Uniri"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Sala Florica Ungur din Oradea a avut loc în acest weekend un eveniment organizat de Fundaţia Clubul Dreptei în cadrul unui proiect intitulat "Oradea – Oraş al Marii Uniri", finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul Acces - sesiunea 2017, lansat în perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi prefigurând debutul mai multor manifestări culturale dedicate sărbătoririi acestui moment din istoria României.

Proiectul derulat la nivelul liceelor din judeţul Bihor a constat într-un concurs de schiţe de teatru având ca temă Marea Unire, scenariile concepute de elevi fiind analizate de un juriu format din Andrian Locovei, actor la Teatrul Regina Maria, Ionuţ Ciorba, istoric la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, şi George Tătar, reprezentant al Fundaţiei Clubul Dreptei.

Echipele de liceeni au fost invitate să-şi pună în scenă creaţiile pe data de 25 noiembrie, în cadrul evenimentului organizat la sala Florica Ungur, care s-a încheiat cu premierea participanţilor. În aceeaşi zi, la Cetate a fost arborat steagul tricolor cu însemnele regalităţii şi s-a intonat Imnul Naţional.

"Scopul proiectului a fost de a aduce participanţii în ipostaza de a se documenta în detaliu, de a identifica personajele cheie şi de a crea o schiţă pentru teatru pornind de la istoria Marii Uniri", au explicat organizatorii într-un comunicat dat publicităţii în cursul zilei de luni.

Ca urmare a punerii în scenă a pieselor concepute de liceeni, au fost acordate mai multe premii, pentru "Cel mai original scenariu" - Colegiului Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, pentru sceneta cu titlul "Cursul Istoriei", pentru "Cea mai bună punere în scenă" - Liceului Teologic Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, pentru sceneta "Răsărit de soare", pentru "Cel mai bun impact asupra publicului" - Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, pentru sceneta cu titlul "Oradea - între deznădejde şi speranţă", precum şi premiul Ion I.C. Brătianu, pentru "Cea mai bună acurateţe a evenimentelor istorice", Liceului Teoretic Nicolae Jiga din Tinca pentru sceneta "Marea Unire de la 1918".

Fundaţia Clubul Dreptei este o organizaţie non profit care a oferit de-a lungul timpului sprijin pentru forme civice de manifestare, pentru dezvoltarea unei vieţi intelectuale independente, pentru cenacluri literare şi de promovare a tradiţiilor româneşti. Prin proiectele sale, Fundaţia a îmbrăţişat şi spiritul european al diversităţii, realizând activităţi cultural-educative, şezători-spectacol, recitaluri de poezie şi spectacole de dans popular.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari initiatorului
TZT.
Postat 27 Noiembrie 2017, 18:48 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON