URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2022, 11:32

E mult un leu pentru muzeu?

E mult un leu pentru muzeu? foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoria ne arată că în Noaptea Muzeelor orădenii ies cu miile din case şi, în ciuda orelor târzii, iau cu asalt muzeele oraşului. Şi, har Domnului, deja avem destule muzee! Cred că, la suprafaţa de expunere pe cap de locuitor, suntem pe primele locuri în ţară. Cum se face că băştinaşii, în general nişte indivizi comozi, care încă mai au sfiala de a ieşi în public, se înghesuie la muzee?

La fel se petrec lucrurile şi când apare câte un târg de carte. Cu toată căldura sufocantă, corturile de la Târgul de carte Gaudeamus au fost arhipline, iar comercianţii au plecat de la noi cu tolba plină. Este evident că există o foame de carte, în pofida scepticilor care se plâng că românii nu mai citesc decât etichete.

Explicaţia acestei dorinţe de culturalizare stă în faptul că la muzee se intră pe gratis iar la târg preţurile cărţilor au reduceri de 30-50%. O ieşire cu familia la muzeu te poate costa cam 100 lei, o aventură nesăbuită prin librării te poate uşura de 2-300 lei. Bani pe care nu toţi îi au disponibili, în niște vremuri în care românii trebuie să-şi chibzuiască veniturile pentru utilităţi şi mâncare.

Aşa că Primăria şi Consiliul Judeţean au în faţă nişte dileme cu privire la domeniul culturii. Doresc liderii judeţului nişte cetăţeni educaţi? Atunci trebui să bage mâna mai adânc în buzunar. Eu unul nu sunt pentru gratuităţi şi subvenţii, la transportul în comun, parcări sau mai știu eu unde. Dar măcar pentru tineri, şi în domeniul culturii, ar trebui să facem o excepţie.

N-ar fi nicio invenţie. În Marea Britanie majoritatea muzeelor sunt gratuite şi nu văd ca Imperiul să sufere financiar din pricina asta. La fel, în Franţa, sunt numeroase muzee în care tinerii din toată Uniunea Europeană au gratuitate la intrare.

Pe foamea asta, e păcat că la Teatru sau Filarmonică pe locurile rămase libere nu se pot oferi nişte bilete de favoare unor tineri care în prealabil s-au trecut pe o listă de aşteptare. Ar avea de câştigat şi aceştia, pentru că mulţi n-au posibilitatea financiară să se culturalizeze, și ar fi un plus şi pentru artişti, care prestează cu alt aplomb în faţa unei săli pline.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Peste tot cultura e subventionata.
Doar la noi e prigonita pe baza de eficientizare. Eficientizare ce nu se observa la banii bagati in presa. De aici trebuie pornita orice discutie. In rest, chiar asa bine nu stam, inca astept un muzeu de arta sau unul etnografic (printre multe altele mai mult tematice sau cu expozitii virtuale).
Postat 29 Mai 2022, 12:44 de CalinWn
ei ei ei
Merge articolul...... intr-o anumita masura. Cei de la cultura si educatie ar trebui sa faca o vizita la muzeele tarilor vecine (pana la M Baltica, M Nordului si Mediterana). Atentie vizita in muzeu nu la MALL. A face muzeu si cultura dupa ureche e pura lautarie. Recomand o vizita tuturor pasionatilor si atunci veti intelege cum se ("pierde") gestioneaza banul public. Care este competenta unora. Mai bine decideti voi. Aici nu e loc de recenzii. Suntem de rasul universului.
Postat 29 Mai 2022, 12:43 de Christa
E mult, e putin, nu asta e problema!
In stilul caracteristic, Mircea incepe bine apoi o ia pe aratura. Din fiecare 100 de lei primita ca salariu, puleanul plateste statului 41,50 lei. Din acestia, statul ii mai ia 19%, TVA-ul. In final ramane cu 33,60lei, adica cu 1/3, O TREIME!!!! Vin la rand ,,autoritatile", taxe, impozite, fel de fel de biruri care de care mai nesimtite: prima imi vine in minte TAXA PE APA DE PLOAIE. Asa ca nu intreba pulenii daca e mult un leu, intreaba birtinezul&gasca care ne sug de 14 ani, ce fac cu purcoiul de bani? Unii stim/vedem, dar vrem sa stie si ceilalti, aia pr*sti, da' multi.
Postat 29 Mai 2022, 12:22 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON