URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2022, 09:10

Surprize în Oradea, la Noaptea Muzeelor: Proiecții laser, personaje în Casa Darvas – La Roche și militari la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noaptea Muzeelor a fost un succes, sâmbătă, la Oradea. Orădenii și turiștii au stat la cozi imense la multe obiective turistice, iar gazdele i-au așteptat cu multe surprize, nemaiîntâlnite la edițiile precedente. Proiecții laser pe fațadele Primăriei Oradea și Sinagogii Sion, personaje în Casa Darvas – La Roche, demonstrații ale militarilor amatori la Muzeul Țării Crișurilor și prezentări de săbii și șorțuri ceremoniale la Muzeul Masoneriei s-au dovedit dar câteva dintre atracțiile nopții.

Stăpânii de la Darvas

Una din atracțiile în fața căreia s-au format cozi a fost Casa Darvas – La Roche, unde în jurul orei 20 circa 400 de persoane trecuseră deja pragul frumosului Muzeu Art Nouveau. Vizitatorii, care au profitat în număr mare de accesul gratuit, au avut ce admira.

În timp ce la subsol au putut vedea expoziția de pălării și stampe japoneze, la etaj i-au întâlnit pe stăpânii casei. Mai precis, în mai multe camere erau prezenți câțiva actori ai Teatrului Regina Maria, care interpretau diferite roluri.

„Această casă este o bijuterie a orașului și a fost idee minunată ca ea să fie însuflețită astfel”, a declarat pentru BIHOREANUL, Zentania Lupșe, actrița trupei Arcadia.

Aceasta a interpretat rolul stăpânei casei și le-a cântat vizitatorilor câteva melodii la pian în timp ce „soțul” ei se afla în camera vecină, iar „menajera” familiei făcea curățenie pe holuri.

Proiecții în centru

În centrul orașului, mulți trecători s-au bucurat de „Noaptea muzeelor” întâmplător, atrași de proiecții făcute pe fațadele Primăriei Oradea, turnului palatului administrativ și Sinagogii Sion.

„Nu știam ce se întâmplă, am văzut cum se luminau cele două clădiri și cum se schimbau logo-urile. Apoi am decis să intrăm în Turnul Primăriei”, a povestit o tânără orădeancă.

Imaginile proiectate pe clădiri au fost logo-ul Oradea Heritage, titlul evenimentului, „Noaptea Muzeelor”, și cuvântul „Oradea” într-o inimă roșie.

(video)

Și Muzeul orașului Oradea din Cetate a atras mulți curioși. Printre altele, aceștia au putut descoperi mai multe invenții ale geniului renascentist Leonardo da Vinci, o expoziție cu machete ale celor mai importante clădiri din oraș sau cea dedicată generalului Traian Moșoiu.  

Militari amatori la Muzeul Țării Crișurilor

Nava amiral a muzeografiei bihorene, Muzeul Țării Crișurilor, a fost asaltată de vizitatori încă înainte de ora 19, când era programată deschiderea evenimentului. Numai în prima oră au intrat pe poartă circa 2.500 de orădeni și, odată cu adâncirea în noapte, aceștia continuau să vină.

„Cifrele exacte le vom avea în cursul zilei de luni, dar ne așteptăm ca în total, la toate instituțiile muzeale, să numărăm peste 15.000 de vizitatori”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul Muzeului Țării Crișurilor, Gabriel Moisa.

Publicul, format în cea mai mare parte de familii tinere, adolescenți și copii, a avut parte de surprize încă din curtea muzeului unde a putut asista din jumătate în jumătate de oră la ceremonia schimbării gărzii efectuată de un grup de militari amatori. (video)

Îmbrăcați în uniforme militare folosite de Armata Română în anii ʼ80, adolescenții au susținut demonstrații de mânuire a armamentului și concerte de muzică militară.

Organizate tot la 30 de minute, pe platoul din fața amfiteatrului din curtea muzeului, demonstrațiile s-au ținut, de fiecare dată, cu toate locurile ocupate.

De la Tonitza la piranha

La rândul său, în jurul orei 22, muzeul era plin de vizitatori roind pe scări sau aglomerând sălile de expoziții, lucru care a pus la mare încercare nervii personalului care se ocupa de ghidaj.

Aproape că nu a fost copil care să nu fi încercat să atingă exponatele, de la barca primitivă și picturile de Tonitza sau L. Grigorescu, la fildeșul de mamut sau manechinele închipuind scene din viața omului primitiv.

În plus, vivariumul și secția de științe ale naturii au atras vizitatorii ca un magnet.

„Cel mai mare succes îl au animalele mari și cele considerate periculoase cum ar fi peștii piranha sau tarantulele. Toți copiii vor să le vadă”, a spus un muzeograf.

Coadă la masonerie

Un succes deosebit l-a avut Muzeul Masoneriei. La ora 23 coada celor care așteptau să intre era lungă de zeci de metri, în condițiile în care sălile interioare erau pline de vizitatori, iar muzeul urma să își închidă porțile la miezul nopții.

„La câtă lume este la coadă nu cred că mai apucăm să intrăm”, a spus un îngrijorat un tânăr.

Adevărul este că, odată intrați, vizitatorii uitau de noțiunea timpului și greu se lăsau înduplecați să plece pentru a face loc și altor curioși.

Mason de peste două decenii, cu o pauză de trei ani pe care a întrerupt-o la sfârșitul anului trecut, consultantul în afaceri Dacian Palladi și-a susținut tururile ghidate cu atât entuziasm și vervă încât vizitatorii l-au urmat electrizați dintr-o sală în alta.

„Mă așteptam să fie multă lume. De când s-a deschis muzeul numărul vizitatorilor este în continuă creștere. În societatea românească există un interes ridicat față de masonerie”, a declarat acesta pentru BIHOREANUL.

Palladi a prezentat publicului, format în mare parte din tineri, de la „sala de reflecție” în care sunt ținuți la lumina unei lumânări profanii pentru a decide în liniște dacă vor să ceară intrarea în masonerie și sala mare a Templului în care se desfășoară „ținutele” la care fiecare mason vorbește o singură dată, iar ucenicii sunt obligați să păstreze tăcerea în primul an de inițiere la sălile cu exponate de la săbii și șorțuri ceremoniale, la documente ale masoneriei române.

Anul acesta „Noaptea muzeelor” a reunit la nivel național peste 210 entități culturale, de la muzee și case memoriale, la galerii și institute culturale din 87 de localități.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON