URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2020, 15:43

DSP Bihor: Informaţii esenţiale despre coronavirus pentru bihoreni şi medicii din judeţ 

DSP Bihor: Informaţii esenţiale despre coronavirus pentru bihoreni şi medicii din judeţ  foto: sciencealert.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul informațiilor conform cărora trei orădeni (care nu prezintă aparent simtpome) s-au întors recent dintr-o regiune afectată de virusul ucigaș din China, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a transmis, joi, informaţii privind prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus (nCoV), care a dus la 17 decese şi sute de îmbolnăviri în China. Toţi medicii de familie şi reprezentanții spitalelor din Bihor au fost informați despre virusul recent identificat.

"Probabilitate mică" de import

"În conformitate cu precizările Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile  Bucureşti, DSP Bihor a informat toţi medicii de familie şi unităţile spitaliceşti din judeţul nostru privitor la noul coronavirus (nCoV) recent identificat in patru provincii (Hubei – oraş Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi şi Shanghai Shi) din China (2019-nCoV) astfel încât să fie realizată o evaluare corectă şi o supraveghere adecvată a posibilelor cazuri de îmbolnăvire", a transmis, joi, dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor. 

Potrivit comunicatului semnat de aceasta, "există o probabilitate mică de import de cazuri în ţările UE / SEE (n.r. – Uniunea Europeană / Spaţiul Economic European), datorită traficului mai puţin extins al persoanelor către şi dinspre Wuhan. Respectarea practicilor adecvate de prevenire şi control al infecţiilor, în special în unităţile sanitare, în ţările UE/SEE şi evidenţele unei transmiteri inter-umane limitate, determină ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE sa fie foarte scăzută". 

Specialiştii DSP Bihor au transmis informaţii privind virusul şi către personalul din Aeroportul Internaţional Oradea "şi a fost evaluat modul de răspuns la suspiciuni de îmbolnăvire (spaţii, personal de supraveghere)". "A fost înmânate, în vederea multiplicării, informaţii pentru călători sub forma Cardului de Alertă pentru Sănătate (n.r. – care trebuie prezentat medicilor de către cei care se întorc din una din cele patru provincii din China)", se mai arată în comunicatul Direcţiei de Sănătate Publică. 

La medic!

Instituţia le face recomandări bihorenilor care vor ajunge în zonele afectate. "Călătorii care planifică să viziteze cel puţin una din cele 4 provincii din China trebuie să evite vizitarea "pieţelor umede" sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte şi să evite contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii. Călătorii care planifică să viziteze cel puţin una din provinciile menţionate trebuie să respecte o bună igienă a mâinilor şi alimentelor", precizează specialiştii. 

Călătorii cu simptome respiratorii acute (tuse şi/sau dificultate de respiraţie) şi febră, care revin din cel puţin una din cele 4 provincii din China, sunt sfătuiţi să îşi pună masca de nas şi gură, să sune la 112 şi să se adreseze secţiei/spitalului de boli infecţioase cel mai apropiat, unde să menţioneze medicului infecţionist istoricul de călătorie.

În plus, din cauza activităţii gripale endemice din China, călătorii trebuie să fie vaccinaţi antigripal cu minim 2 săptămâni anterior deplasării, pentru a preveni o boală respiratorie severă. 

Muzicieni din Oradea, întorşi din China

Amintim că o orchestră cu zeci de muzicieni din România, din oraşe ca Timişoara, Cluj, Braşov, dar şi Oradea, s-a întors la începutul săptămânii acasă după un turneu de 50 de zile prin China.

La începutul turneului, adică în perioada 3-5 decembrie, ei au concertat şi în Wuhan, oraşul în care, mai târziu, la finalul lunii, a fost identificat virusul nou. 

Din Oradea în Wuhan s-au aflat două angajate ale Filarmonicii şi un alt violonist care nu este angajat al instituţiei. Cei trei nu par să aibă simptome de îmbolnăvire, însă se vor prezenta la medic pentru control. 

Unul dintre ei, Ludovic Muja, a spus că a tuşit, însă spune că din cauza schimbării aerului. El urmează să se prezinte joi la medic. 

Directorul Filarmonicii, Meleg Vilmos, a declarat că cele două angajate ale Filarmonicii ar fi fost controlate medical pe aeroportul din Frankfurt. Informaţia a fost dezminţită de celălalt muzician orădean care a făcut deplasarea în China, precum şi de Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara, de unde au fost cei mai mulţi artişti în orchestră.

Potrivit lui Ioan Gârboni, muzicienii din Timişoara vor sta acastă în următoarele 14 zile "într-un fel de carantină". "Prin decizie directorială, o să-i învoiesc două săptămâni, să stea acasă. Într-un fel de carantină. Nu este nevoie de concediu medical. Ei vor fi plătiţi, bineînţeles. Sunt sfătuiţi să nu contacteze mai multe persoane. Nu cred că o să se întâmple absolut nimic", a spus Gârboni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON