URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2023, 17:01

DSP Bihor anunță programul asistenței sanitare de sărbători și face recomandări pentru evitarea problemelor cauzate de excese

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritățile sanitare din Bihor dă asigurări că și în preajma și în timpul sărbătorilor de Paște asistența de specialitate va fi efectuată continuu atât în unitățile spitalicești, cât și prin centrele de permanență din județ.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică amintește bihorenilor câteva reguli și recomandări astfel încât să evite problemele cauzate de excese, dar și de ingerarea unor alimente necertificate.

Fără restricții la serviciile medicale

Accesul populației la serviciile unităților sanitare din județul Bihor va fi asigurat continuu și nerestricționat și pe durata sărbătorilor de Paște, a informat DSP, printr-un comunicat dat publicității vineri, cu puțin înainte ca o parte a populației să intre în sărbătorile pascale, iar o alta să prăznuiască Floriile.

Asistența sanitară va fi asigurată inclusiv în regim de urgență, prin liniile de gardă și compartimentele de primiri urgențe ale unităților spitalicești, cât și ambulatoriu, prin cele 34 centre de permanență din întregul județ, care funcționează în Oradea, Biharia, Bratca, Brusturi, Câmpani, Cefa, Ceica, Ciuhoi, Cociuba Mare, Dobrești, Drăgești, Fughiu, Holod, Lugașu de Jos, Mișca, Olcea, Pomezeu, Răbăgani, Săcădat, Săcueni, Sălacea, Sântandrei, Sârbi, Suplacu de Barcău, Vadu Crișului, Valea lui Mihai și Vașcău).

În cazul unor urgențe, populația este sfătuită să apeleze la 112.

Autoritățile amintesc că vizitele aparținătorilor la pacienții internați în spitale sunt permise cu condiții specifice de la o unitate la alta, în general fiind vorba despre un program restrâns și de obligativitatea purtării măștii de protecție în contextul posibilităților de transmitere atât a virusului SARS-CoV-2, cât și a virozelor sezoniere, de pildă gripale.

Sfaturi din partea medicilor

Pentru evitarea riscurilor de îmbolnăvire din cauze specifice perioadei, DSP reiterează ca populația să respecte câteva reguli:

- achiziționarea alimentelor (în special carne, produse din carne, ouă, lactate, brânzeturi și panificație) numai din surse autorizate sanitar-veterinar

- verificarea produselor în momentul achiziției (aspect, miros, valabilitate, ingrediente)

- utilizarea la vopsirea ouălor doar a vopselei avizate de Ministerul Sănătății (verificarea etichetei)

- persoanele cu afecțiuni cronice sunt atenționate să evite excesele alimentare și în consumul de alcool, respectând tratamentele recomandate de medicii curanți

- evitarea exceselor este recomandată și persoanelor fără afecțiuni diagnosticate, pentru a nu dezvolta afecțiuni gastro-intestinale

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON