Mitingul PSD a strâns sâmbătă în Piaţa Victoriei în jur de 150.000 de oameni, îmbrăcaţi cu tricouri sau bluze albe, pentru a protesta împotriva "abuzurilor" din justiţie acuzate de liderii social-democraţi.
Primele autocare cu manifestanţi au sosit în Capitală încă de la ora 16, iar în Piaţa Victoriei organizatorii au avut sarcini clare, pentru a-i ghida cât mai bine pe colegii lor din ţară, scrie site-ul mediafax.ro. Special pentru acest eveniment, clădirea Guvernului a fost acoperită cu un uriaş steag tricolor.
Pe scena amplasată în piaţă au urcat lideri precum Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea sau premierul Viorica Dăncilă.
Lideri la microfon
În timp ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a subliniat că oamenii adunaţi în Piaţa Victoriei au venit de bunăvoie, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că mitingul a fost organizat pentru libertate. "Am venit la miting pentru a striga că judecătorii trebuie lăsaţi să hotărească liber, fără protocoale secrete", a spus Tăriceanu.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a vorbit în faţa mulţimii despre statul paralel. "Prezenţa noastră aici demască un sistem obişnuit să lucreze cu manipulare, cu cătuşe. Am venit să vă spun cum arată statul paralel. M-a vizitat acasă, l-am văzut în birourile DNA, de unde am ieşit cu cătuşe. Am fost acuzată de luare de mită, am fost umilită, acuzată pe nedrept", a spus aceasta.
"Ce am păţit noi se poate întâmpla oricui. Statul paralel înseamnă camere de luat vederi în dormitor, urmărire prin GPS, interceptări prin telefoane, familii traumatizate, umilinţă, încălcarea în picioare a tuturor drepturilor elementare", a mai spus ministrul.
La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a luat cuvântul, vorbind despre un "asalt permanent împotriva Guvernului". "Rezultatul votului românilor trebuie respectat. Abuzurile din Justiţie trebuie să fie stopate, trebuie să închidem epoca urii şi a dezbinării. Iată care este diferenţa dintre noi şi cei care ne împiedică să guvernăm. Noi am mărit salariile românilor. Ei au fost împotriva măririi salariilor şi le-au tăiat atunci când au fost la guvernare. Noi am mărit pensiile românilor. Ei au fost împotriva măririi pensiilor şi le-au tăiat atunci când au fost la guvernare. Noi am început reforma în Justiţie. Ei se opun", a spus prim-ministrul.
Dragnea a făcut portretul statului paralel
Ultimul discurs i-a aparţinut, previzibil, şefului PSD, Liviu Dragnea. Acesta a urcat pe scenă prezentat ca fiind persoana care ţine piept abuzurilor şi având în fundal "Oda Bucuriei". El le-a vorbit manifestanţilor timp de 40 de minute. Sute de participanţi la miting nu au apucat să-i asculte discursul lung, plecând mai devreme, sub pretextul dat jurnaliştilor că au un program de respectat.
Dragnea a spus că instrumentele fostului preşedinte Traian Băsescu au rămas funcţionale, înşirând apoi şi aceste instrumente: procurori corupţi, şefa DNA şi magistraţi sub acoperire.
"E o frăţie josnică, o cârdăşie periculoasă, un contract care vrea să scoată democraţia din joc. Acesta e portretul statutului paralel. Putem să-i spunem simplu, Securitatea", a spus Dragnea. "Nimeni nu e la adăpost. absolut oricine poate fi vizat de un denunţa care să-i aducă o condamnare", a mai spus preşedintele PSD.
Tot el a explicat şi de ce oamenilor li s-a cerut să vină îmbrăcaţi în alb la protest. "Albul simbolizează curăţenia şi noi asta facem. Curăţăm ţara de mizeria împrăşitată de aceşti şobolani. Mi-a spus cineva că parcă suntem brigăzile albe. Suntem şi brigăzile albe dacă e cazul", a spus Liviu Dragnea.
Imediat după ora 22, manifestanţii din Piaţa Victoriei ar fi trebuit să aprindă simultan lanternele telefoanelor mobile. Momentul a eşuat, însă, pentru că mulţimea a plecat în masă. Piaţa s-a golit foarte rapid, iar în urma protestatarilor au rămas pe caldarâm numeroase gunoaie.
Înainte de a pleca şi el din piaţă, şeful PSD Liviu Dragnea le-a spus jurnaliştilor că, în opinia sa, în piaţă au fost 600.000 de persoane.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.