URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2013, 08:22

Doctorie pentru sărăcie: Prost plătiţi, expuşi tentaţiilor dar şi riscurilor, angajaţii din sănătate se pregătesc de revoltă

Doctorie pentru sărăcie: Prost plătiţi, expuşi tentaţiilor dar şi riscurilor, angajaţii din sănătate se pregătesc de revoltă PE DUCĂ. Majoritatea tinerilor care iau cu asalt facultăţile de medicină îşi doresc ca după absolvire să emigreze. Deşi este ţara europeană cu cei mai mulţi absolvenţi de medicină raportat la totalul populaţiei - 26,8 la 100.000 locuitori faţă de 7 în Polonia şi 9 în Marea Britanie - România e totodată ţara de unde fug cei mai mulţi medici: 15.000 în ultimii 5 ani. Îi formăm, deci, pentru alţii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă o plăcintăreasă arde o plăcintă, face alta. Dar dacă un doctor greşeşte? Şi totuşi, ani mulţi după debutul în carieră, medicul ia acelaşi salariu ca plăcintăreasa: 700-900 de lei.

E una din cauzele pentru care cei 40.000 de doctori din toată ţara s-au săturat să mai rabde şi cer mai vehement ca niciodată dublarea salariilor rezidenţilor şi majorări pentru medicii specialişti şi medicii primari. Luna aceasta vor ieşi în stradă, iar dacă va fi nevoie luna viitoare vor intra în grevă generală, prima de după 1989.

Înaintea unei asemenea decizii, BIHOREANUL a vrut să afle chiar de la medici cât de întemeiate le sunt pretenţiile şi cât de mare e riscul ca sistemul sanitar, cârpit întruna, să crape de-a binelea.

Tinereţea i s-a dus cu anii...

"Sunt doctor de trei ani şi am salariu 900 lei". Aşa sună, cam ca la Alcoolicii Anonimi, confesiunea lui Ionuţ. A început facultatea în 2004 şi a terminat-o în 2010. A mai stat cu burta pe carte încă 7 luni, 14 ore pe zi, să înveţe pentru rezidenţiat, examenul pe care orice absolvent de Medicină trebuie să-l promoveze ca să devină medic specialist, ceea ce îi mai ia alţi 3 ani (dacă aspiră să devină medic de familie), 5 (în cazul în care vrea să se facă internist), 6 (pentru viitori chirurgi) sau 7 (pentru neurochirurg).

"Am prieteni care au terminat alte facultăţi deodată cu mine şi au stat toată vara la bere. Nu învinuiesc pe nimeni, doar spun ce sacrificii fac medicii", povesteşte Ionuţ. La examenul naţional de rezidenţiat a fost al treilea şi a ales specializarea Ortopedie-Traumatologie. O vreme s-a gândit la Neurochirurgie, dar "durează prea mult, iar la final nu ai garanţia că găseşti în spital aparatură să-ţi faci meseria ca lumea", explică el. Opţiunea i-a fost influenţată de faptul că a făcut sport (a ajuns chiar campion naţional la volei) şi voia să-şi ajute foşti colegi ("ieri am operat un fotbalist cu ruptură de ligamente încrucişate"), dar şi fiindcă în această ramură obţine rezultate imediate: "un internist mai dă pastile sau amână o operaţie, dar eu, când îmi vine cineva cu oasele zdrobite într-un accident, îl refac din bucăţi", zice Ionuţ.

În batjocură

Din 10 colegi care au luat rezidenţiatul odată cu el, 7 au şi plecat din ţară. "Dincolo primesc între 2.000 şi 2.500 euro pe lună. Dacă fac gărzi, încă 350-400 euro". Alţi colegi de promoţie nici nu s-au mai chinuit să continue. "Tot mai mulţi absolvenţi de medicină renunţă să profeseze. Un coleg întreba de ce să stea 5 ani pe 700-1.000 lei când poate câştiga 1.000 euro din termopane...".

"Pacienţii, individual, ne sunt recunoscători, dar societatea în ansamblu nu ne respectă munca. Sunt discrepanţe uriaşe între salarizarea de la noi şi din celelalte ţări, chiar foste socialiste. În Slovacia medicii au făcut grevă generală şi Guvernul le-a dublat salariile. În Croaţia un rezident porneşte din start de la 500 euro, noi abia avem 200".

Sistemul e bolnav şi îşi produce singur dezechilibrele, a constatat Ionuţ. "Mai ales noaptea, în gardă, vin ţiganii peste noi. N-au plătit niciodată CAS, dar vin cu BMW-uri. Ştiu că urgenţele sunt gratuite, şi trebuie să înghiţim şi să-i tratăm ca pe orice alt pacient, deşi n-au nimic urgent. În felul acesta, însă, sistemul cheltuie aiurea puţinii bani pe care îi colectează de la asiguraţi. Şi exemplele pot continua"...

Sărăntoci

Dacă Ionuţ e sprijinit material şi de părinţi, nu toţi medicii tineri sunt la fel de norocoşi. Tavi este rezident în anul IV, ca soţia sa. Nu au maşină, merg la spital cu autobuzul şi abia îşi achită întreţinerea. "E umilitor. Îmbrăcăm fetiţa de la second-hand, dacă vă vine să credeţi! Mi-e ruşine!". De aceea, nu-i de mirare că se bucură când primesc o "atenţie". "Uneori, 50 sau 100 lei de la pacient ne salvează pentru o săptămână", recunoaşte Tavi.

Câtă nevoie de bani are un medic tânăr? "Cheltuielile noastre sunt cele ale unui om obişnuit - casă, masă, un concediu - dar şi cele pentru pregătire, care ne copleşesc. Cărţi, tratate, cursuri, conferinţe şi congrese (cu taxă de înscriere de la 200 euro în sus), abonamente la reviste pe internet, unde vedem tehnici chirurgicale noi - totul e pe bani. În Oradea nu aveam specialişti în cardiologie vasculară, dar cum să se formeze? Fiecare se descurcă singur. Cursul se face la Cluj, însă cum să stau 3 luni acolo pe o chirie de 200 euro când abia mă târăsc aici?".

Şi totuşi, medicul trebuie să lase deoparte grijile, să fie în formă, cu un psihic beton. "Ne trezim la 6.30, la 7.15 suntem la spital, lucrăm până la 15 dacă nu intervine nimic special, dar adesea şi până la 8 seara. Chiar şi aşa, trebuie să fim mereu perfecţi, că nu se intră în sala de operaţii cu ameţeli de foame sau cu gândul la întreţinerea şi la rata la bancă".  

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

04 Carmen Pantis_4.jpgSunt însă o mulţime de specializări în care doctorii depind doar de salarii. "De la cine şi ce poate primi un medic de laborator, un urgentist, un epidemiolog?", zice preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş (foto).

Alţi rezidenţi au devenit "navetişti". Deşi nu e recunoscut oficial, fenomenul ia proporţii. "Din ce în ce mai mulţi rezidenţi lucrează aici zi-lumină, iar o săptămână pe lună îşi iau liber, la mica înţelegere cu îndrumătorii şi şefii de secţie, ca să lucreze dincolo. Pleacă în Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Germania, unde în săptămâna aceea pot câştiga 1.000-2.000 euro. Nici nu ies din spitale, acolo lucrează 10-14 ore pe zi, acolo mănâncă, acolo dorm". Urmarea? Rezidenţii fac comparaţia şi majoritatea decid să plece definitiv. "În fiecare an îşi iau certificate să lucreze dincolo câte 60-100 de medici din Bihor, dintr-un total de 2.000. Fără a-i socoti şi pe stomatologi! De altfel, jumătate din promoţia mea de la Cluj e plecată. Acum 5 ani emigraseră doar un sfert", spune dr. Pantiş.

Concluzia? "Autorităţile nu au nicio strategie să ţină medicii în ţară. Un rezident câştigă vreme de 5 ani 800-1.100 lei, când devine specialist 1.800, iar un medic primar 2.500 lei. Între timp, un procuror ia de la 6.000 lei în sus. Iar procurorii sunt cu adevărat bugetari, nu ca medicii, care nu sunt plătiţi de la buget, ci din contribuţiile la CAS. Pe magistraţi sistemul spune că-i fereşte de tentaţii. Pe noi ne ţine expuşi, ne lasă la mila pacientului", spune dr. Pantiş.

Exod continuu

04 Zoie Bitea.jpgDr. Zoia Bitea (foto), director adjunct la DSP Bihor, confirmă datele. În judeţ sunt 670 de rezidenţi, iar numărul total al medicilor specialişti şi primari se ridică la 1.957. Din aceştia, din 2010 până în prezent, 876 şi-au depus actele pe baza cărora pot lucra în străinătate. Câţi au plecat efectiv? Cel puţin jumătate, restul se pregătesc. "Pleacă mai ales anesteziştii, urgentiştii, specialiştii în radiologie-imagistică, în recuperare şi balneologie, dar şi medicii de familie. E plin de medici de familie români în Franţa", spune dr. Bitea.

Ce fac autorităţile să-i întoarcă din drum? Nimic. Nici măcar, ca pe vremuri, să le asigure o locuinţă de serviciu. "De ani foarte mulţi, DSP nu mai dă repartiţii pentru locuinţe. Rezidenţii nici nu mai vin să ceară". În felul acesta, fără salarii, fără locuinţe, fără condiţii de lucru normale, prognoza e sumbră: într-un deceniu-două am putea avea medici din Republica Moldova, Pakistan, India, sau români, dar mai slab pregătiţi. Pentru că în Occident pleacă cei valoroşi sau ambiţioşi să se perfecţioneze, să câştige şi să trăiască mai bine.

Cum ne fură statul căciula

Cum totul se rezumă la bani, cum alocaţia de la buget pentru sistemul sanitar e de numai 3,45% din PIB, iar contribuţiile asiguraţilor la Fondul Naţional de Sănătate le încasează Ministerul de Finanţe, care nu se ştie cât lasă CAS-ului, breasla a decis să nu mai înghită anomalia perpetuată de două decenii. Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Farmaciştilor, Colegiul Psihologilor, Ordinul Biologilor şi Biochimiştilor, Federaţia sindicală Sanitas, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor au constituit luna trecută Coaliţia profesioniştilor din sănătate. "Este prima oară după 1989 când toţi actorii din sistem se coalizează ca să impună schimbarea lui reală", spune dr. Pantiş.

Ce înseamnă asta? "În septembrie am pichetat Ministerul Sănătăţii şi al Finanţelor, pentru ca alocaţia pentru Sănătate să fie adusă la 6% din PIB, rezidenţilor să li se dubleze salariile, iar deficitul de personal să fie redus". Dacă Guvernul rămâne surd la cereri, Coaliţia e decisă să protesteze masiv, cu 30.000 de medici şi asistenţi la Palatul Victoria, iar apoi să declanşeze prima grevă generală. Şi dacă nici aşa nu-şi obţin drepturile, medicii nu exclud să-şi dea demisia, în bloc, cum au făcut cei din Slovacia în 2011. Lor li s-au dublat salariile, semn că guvernanţii aveau totuşi bani, dar nu i-au dat decât într-o situaţie extremă...


04 Gheorghe Carp_1.jpgLEAC LOCAL
Stimulente pentru mici şi mari

Gheorghe Carp (foto), managerul Spitalului Judeţean, le dă deplină dreptate colegilor de breaslă, dar crede că şansele ca aceştia să obţină câştig de cauză sunt minime. "Ministrul Sănătăţii a declarat public că e de acord cu revendicările şi că le-ar satisface dacă ar avea de unde. Dar banii sunt împărţiţi de Finanţe". Cel puţin pentru rezidenţi, efortul financiar al statului n-ar fi mare, cam 20 milioane euro anual, dar dacă Guvernul le-ar dubla lefurile ar deschide cutia Pandorei, fiindcă în funcţie de lefurile lor sunt reglementate şi cele ale medicilor specialişti şi primari.

În aceste condiţii, dr. Carp crede că la îmbunătăţirea situaţiei medicilor pot contribui administraţiile locale. "Conştientă că avem deficit de specialişti, de pildă în neurochirurgie ori chirurgie cardiovasculară, conducerea Primăriei Oradea a decis să finanţeze de la bugetul local pregătirea unor rezidenţi în aceste direcţii", spune el. Tot municipalitatea va oferi câteva case într-un cartier rezidenţial, pentru a convinge specialişti din Cluj sau chiar români plecaţi în străinătate să vină ori să revină aici. În schimb, pentru cei mai defavorizaţi dintre medici, rezidenţii, abia acum se fac planuri. Carp vrea ca imediat după mutarea ambulatorului Spitalului Judeţean de lângă Staţionarul II să transforme clădirea în garsoniere şi apartamente pentru rezidenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
domnu' alin
Uite in sfarsit un comentariu pertinent...sau mai bine zis mai multe. Noi, ratatii din oradea va datoram atatea domnule alin. Va multumim mult ca ne ajutati cum puteti sa ne platim facturile lunare si macar sa nu murim de foame. Am inteles ca din ajutorul dumitale putem si noi, amaratii idioti absolventi de sorbonica trai. Sunteti un om de o generozitate remarcabila! Am o sugestie de facut totusi. Ca sa nu-ti mancam banii castigati din sudoarea fruntii dumitale nu ar fi mai bine sa te muti acolo unde ai terminat "facultatea" si sa ne lasi pe noi in mizeria noastra cu incompetentele noastre? Sunt sigura ca acolo inteligenta dumitale si puterea de a face milioane ar fi mult mai apreciata. Iti doresc sa fii vorbit cu atata adevar si in atata cunostinta de cauza cum suntem noi si de cate ori se va intampla asta sa te gandesti la amaratii de doctori din oradea carora le platesti existenta cu ajutorul firmei dumitale facatoare de milioane. O zi extraordinara!
Postat 07 Octombrie 2013, 13:05 de rezident
umf
Singurele facultati k-lumea din Romania sunt in Bucuresti. Nu se compara cu restul tatii. Toti medicii care efectueaza transplant au fost formati acolo sau muncesc acolo: Sinescu, Lucan, Popescu, Bradisteanu, Ioan Pop de Popa. Cat despre medcina de la cluj, e jenanta, la fel ca absolventi de acolo...
Postat 07 Octombrie 2013, 00:26 de umf
JULY
IAR DACA AI FI ASA BUNA CUM SPUI AI FI IN SUA SAU FRANTA DOCTOR DAR SE PARE CA NIVELUL TAU E DOAR DE ORADEA
Postat 06 Octombrie 2013, 14:13 de alin
JULY
JULY,AM FACUT FACULTATEA IN PARIS SI AM MINTE CIT 100 CA TINE,IAR FRACTURA A FOST TRATATA CU 2 SURUBURI NU CU PROTEZA,CEEA CE A IMOBILIZAT O LA PAT AJUNGIND CU ESCARE SI PNEUMONII .ASA CA UPGRADEAZA TI TU NEURONII ,CA O SA TRATEZI SI TU PACIENTII CA SI ORTOPEDUL CE MI A OMORIT BUNICA.ASTA N A FOST OPERATIE A FOST BATAIE DE JOC.IAR TU NU TRATEZI NICI UN PACIENT PTR CA ESTI REZIDENTA.PINA SA MAI TRATEZI TU,MAI E CALE LUNGA.POATE DOAR DUCI URINA BOLNAVILOR LA LABORATOR
Postat 06 Octombrie 2013, 14:11 de alin
haha
cat despre bunica ta, imi pare rau, dar orice fractura de membru pelvin la o varsta de peste 60 de ani, prezinta risc vital crwescut in primele 6 luni post operator, chiar daca operatia s-ar efectua in u.s.a.
Postat 06 Octombrie 2013, 03:50 de july
haha
pt un om care zice ca a facut 1 mil euro pari prostanac:)) plus ca oamenii ca si tine nu au cum sa inteleaga ce se intampla in sistemul medical,deoarece privesti ca si calul:))))) cat despre mine, am luat rezidentiatul la bucuresti cu nota mare si profesez fara sa am cu ce sa pansez. in loc sa tot denigrezi medicii mai bine ti-ai upgrada neuronii.
Postat 06 Octombrie 2013, 03:48 de july
MILA
IAR PENTRU CUNOSTINTELE TALE JULY ,BUNICA MI A FOST NENOROCITA DE UN ORTOPED DIN ORADEA DESI L AM PLATIT SI A MURIT DUPA CITEVA LUNI DATORITA MIZERABILEI OPERATII CE I A FACUT .AVEAM 16 ANI,A AMINAT O ZILE INTREGI PINA MI S A EXPLICAT CA TREBUIE SA COTIZEZ.AM PLATIT SI A FACUT UN GUNOI DE OPERATIE.,.ASA CA DE CITE ORI AUD DE DOCTORII ORADENI MI SE FACE GREATA
Postat 05 Octombrie 2013, 23:17 de alin
MILA
july,draga mea.SALARIILE VOASTRE SINT ASIGURATE IN PARTE DE FIRMA MEA ,CE NU FACE SPECULA CI FACE PRODUCTIE ,DAR VOI STATI PINA LA 30 DE ANI CU MINA INTINSA LA PARINTI.AM FOST SI EU IN JUDETEAN SA VIZITEZ UN PRIETEN BOLNAV SI AM VAZUT PE CE MERG BANII MEI CE I COTIZEZ LA CAS .DACA SINTETI ASA BUNI PLECATI IN FRANTA ,SUA CUM AM FACUT EU LA 18 ANI,NU AM FACUT SORBONICA
Postat 05 Octombrie 2013, 23:10 de alin
MILA
PTR JULY.SINT MAI DESTEPT CIT TOTI REZIDENTII DIN JUDETEAN.EU AM INCEPUT O AFACERE LA 18 ANI,AM FACULTATEA FACUTA IN FRANTA SI SINGUR AM CISTIGAT UM MILION DE EURO IN 5 ANI ,PRIN MUNCA SI AMBITIE NU PRIN VAICARELI CUM O FACETI VOI TOATA ZIUA.
Postat 05 Octombrie 2013, 23:04 de alin
MILA
PTR ANONIM.REPET.E REZIDENT DIN MILA LUI CSEKE ATILA CE A DESFINTAT EXAMENUL DE REZIDENTIAT DIN BUCURESTI SI L A MUTAT IN FIECARE ORAS PTR CA SI CEI DIN ORADEA SA IA CITE UN POST ,LA BUCURESTI ANI INTREGI NELUIND ANI INTREGI NIMENI DIN SORBONICA NIMIC.IAR MEDICII PRIMARI N AU DE LUCRU CA PACIENTII PLEACA LA CLUJ SAU IN DEBRECEN ASA CA POATE A REUSIT SA TAIE DEGETUL VREUNUI BOSCHETAR.ASTEA SINT OPERATIILE DIN ORADEA
Postat 05 Octombrie 2013, 22:59 de alin
pt alin
aline, intamplarea face sa l cunosc pe acest ionut si pot sa spun ca este toba de carte, a luat rezidentiatul cu nota foarte mare si este foarte priceput in meseria sa! pe deasupra , mai participa ACTIV ( adica nu doar inmaneaza chirurgului instrumente ) si la operatii!!!!!!
Postat 05 Octombrie 2013, 18:13 de anonim
pt alin
aline cu siguranta esti un frustrat care o freaca la rece zilnic si care traieste din mila parintilor sau din specula. un rezident lucreaza foarte mult, are responsabilitate si pe deasupra are iq-ul cat toata familia ta la un loc. p.s. -pana in 2011 rezidentiatul s-a dat in bucuresti, doar de 2 ani se da in cetre separate(cluj iasi tm bucuresti craiova tg murews), dar de unde sa ai tu habar
Postat 05 Octombrie 2013, 16:52 de july
TIGANII
sinteti PROSTI CA I TRATATI PE TIGANI.N AU PLATIT NICIODATA ASIGURARI SI SI FAC OPERATII DIN BANII MEI PLATITI DE CAS .NISTE JEGURI ORDINARE CE DOAR CONSUMA OXIGENUL SI APA PE PLANETA ASTA.N AU NICI O CONTRIBUTIE PE ACEASTA PLANETA
Postat 05 Octombrie 2013, 15:21 de adrian
Paraleli cu realitatea
Doctorii si rezidentii nostrii suparati sunt total paraleli cu realitatea din Romania: traiesc si muncesc intr-o tara saraca in care o mare parte din veniturile celor ce muncesc, merg in sanatate, dar se pierd in totalitate! In primul rand: nu poti sa ai pretentii de salarii ca in UE atata timp cat cei care te platesc (cei care cotizeaza) au salarii apropiate de lumea a treia. Doi: faptul ca totusi se duc foarte multi bani in sistemul de sanatae dar care nu ajung la medici, ar trebui sa-i puna pe ganduri: cine din sistem le papa banii? Trei: atata timp cat pe langa "putinul" pe care il primesc pentru munca prestata, au pretentii sau nerusinarea de a accepta "foloase necuvenite" de la pacienti suferinzi ar trebui sa ne puna pe ganduri pe noi, cei care cotizam lunar dar nu beneficiem de mai nimic, si sa dam de toti peretii cu ei! Mama lor de nesimtiti!
Postat 05 Octombrie 2013, 09:05 de suparat
Meserie de durere
Doctorii se impart in doua categorii: platiti si rasplatiti.
Postat 05 Octombrie 2013, 00:38 de esculapsus
duplicitatea
Duplicitatea jurnalistilor. Ba sunt articole despre "sorbonica", ba despre "Facultatea de medicina"...
Postat 05 Octombrie 2013, 00:10 de duplicitatea
MAI TAIATI O
CE RASPUNDERE? GEME JUDETEANUL DE MALPRAXIS URI SI NU RASPUNDE NIMENI.MEDICII VIN LA 9 SI PLEACA LA 11.NU SI MERITA NICI SALARIILE ACTUALE.IART REZIDENTII NU FAC NIMIC.IAR CEI DOI DOCTORI CE SI CUMPARA HAINE PTR COPIL DE LA SECOND,TREBUIAU SA SE GINDEASCA INAINTE DE A FACE UN COPIL LA 23 DE ANI CA TRAIM IN ALTE VREMURI SI NU POT SA LE AIBA LA 25 DE ANI PE TOATE-CARIERA ,BANI ,FAMILIE.NICIUNDE IN EUROPA NU SI MAI FAC TINERII COPII LA 22 DE ANI
Postat 04 Octombrie 2013, 17:44 de alin
IONUT
PENTRU IONUT...1)..IONUT SA ZICI MERSI CA ESTI REZIDENT DIN MILA MINISTRULUI,DEOARECE REZIDENTIATUL SE POATE ORGANIZA SI IN ULTIMUL CATUN ,PINA ACUM ORGANIZINDU SE DOAR IN BUCURESTI IAR DIN ORADEA NU LUA NIMENI REZIDENTIATUL 2)NU MINTI CA AI OPERAT TU,DEOARECE TU POTI DOAR AJUTA,IAR DACA AI OPERAT PE CINEVA SINGUR POYI SA TE ALEGI CU DOSAR PENAL
Postat 04 Octombrie 2013, 15:06 de alin
Aceasta este realitatea
Salariile de rezidenti nu se pot compara cu nici una din tariile din vestul Europei. Dar daca comparam cu tariile invecinate, gen Bulgaria, Ukraina, Polonia, Ungaria... sa stiti ca si acolo se castiga cu mult peste cand castiga un roman. Mai rau ca in ROmania ca rezident nu gasesti nicaieri, stii o limba straina ? pleaca din tara asta, iti pierzi numa viata si viitorul aici
Postat 04 Octombrie 2013, 12:47 de Student
multumim
...de ce nu semnalati si faptele de coruptie din sanatate?!...intrebarea e retorica...prietenii stiu de ce!...(sume de bani dati la femeia de serviciu, la asistente, medici...etc...si asta e una!)...de ce nu spuneti ca banii care se aduna in sanatate sunt furati?!... de ce? de ce?...
Postat 04 Octombrie 2013, 10:56 de marcell
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON