URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2020, 09:03

Distrugeţi ambrozia! Primăriile şi comisarii de mediu pot amenda proprietarii terenurilor pe care creşte cea mai alergenă buruiană

Distrugeţi ambrozia! Primăriile şi comisarii de mediu pot amenda proprietarii terenurilor pe care creşte cea mai alergenă buruiană VIN ZILE GRELE. Perioada de înflorire a ambroziei începe la jumătatea lunii iulie şi se poate întinde până în octombrie, ceea ce înseamnă cel puţin zece săptămâni de chin pentru alergici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru mulţi bihoreni, urmează o perioadă de chin: cea mai alergenă buruiană, ambrozia, începe să înflorească şi le va provoca rinite. Chiar şi celor care până acum n-au fost alergici!

Pentru a-i obliga pe români să distrugă buruiana, parlamentarii au dat primăriilor posibilitatea să amendeze proprietarii de terenuri contaminate. Iar amenzile nu sunt deloc mici...

Lege degeaba

Cu denumirea ştiinţifică Ambrosia artemisiifolia, iar cea populară iarba de paragină sau floarea pustei, ambrozia este detestată de mulţi oameni. Polenul ei provoacă rinită alergică şi conjunctivită şi poate agrava starea bolnavilor astmatici. Buruiana înfloreşte, de regulă, de la jumătatea lunii iulie până în septembrie, însă temperaturile ridicate pot prelungi această perioadă până în octombrie.

În urmă cu doi ani, Parlamentul a votat o lege care obligă la combaterea ambroziei, 62/2018, dar care s-a dovedit inutilă. Fiecare primărie ar fi trebuit să inventarieze terenurile contaminate de pe raza sa, iar ulterior o comisie judeţeană să amendeze proprietarii.

În Bihor, misiunea s-a dovedit imposibilă: primarii nu s-au ţinut de obligaţie, profitând de faptul că legea nu prevede şi amenzi dacă nu fac inventarul pământurilor cu ambrozie, iar membrii comisiei judeţene n-au avut cum să ia la pas tot judeţul. Urmarea? În 2019, nicio amendă anti-ambrozie nu s-a dat în Bihor!

La mâna primarilor

Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş, care de altfel a iniţiat şi Legea 68, a propus acum corectarea actului normativ. În unanimitate, parlamentarii au decis să permită primăriilor, Gărzii de Mediu şi poliţiştilor locali să amendeze proprietarii de terenuri contaminate de ambrozie, sancţiunile începând de la 5.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 20.000 lei pentru cele juridice. Dispare din ecuaţie comisia judeţeană, în schimb prefecţii au datoria să verifice dacă primarii îşi fac treaba.

După ce va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, legea va intra în vigoare. Aşadar, măcar de teama amenzilor, bihorenii ar trebui să nu ignore ambrozia şi, dacă o observă pe terenurile lor, să o smulgă sau să o cosească. Până la urmă, oricine poate deveni victima păcătoasei buruieni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Țânțarul stațiunii turistice Oradea
Incet,incet apar datele dezinsectiei de saptamina trecuta: 8 masini cu tunuri + 2 echipe a cite 3 oameni=6 oameni cu atomizoare in spate.Operatiunea a durat intre 22.00-03.00. Nu stim citi litri de insecticid s-au dispersat. Total 38.000 lei. S-a folosit insecticid Exit 100 EC.Pulverizare Tantari adulti: 25 ml. in 1 l. apa pentru o suprafata de 100 m². Un litru costa 100-130 lei.Sa fie manopera vreo 8000 lei.Ramin 30.000 lei insecticidul.Adica vreo 300 litri.Inmultim cu 40 raportul de diluare si obtinem vreo 12.000 litri solutie.Cu care se trateaza circa 12.000x100=1.200000 mp.Adica 120 hectare.Exact suprafata totala a orasului,de 115 kmp.Suprafata fara constructii o fi vreo 2/3.Plauzibil.Ramine sa se comunice oficial citi litri de insecticid au fost folositi.Probabil scrie in factura...
Postat 13 Iulie 2020, 12:47 de excalibur
excalibur
Să-ți cureți buruienile, nu fi jegos
Postat 12 Iulie 2020, 12:22 de Sandu2100
Traiasca republica politieneasca Romania
O vorba din popor zice ca o generatie aduna,urmatoarea improasca.Cam asa si cu succesiunea pnl-psd.Zice citu ca in primele 6 luni de domnie paminteana a imprumutat 38 miliarde lei ca sa acopere imprumuturile facute de guvernarea socialista fanariota.Care a facut reforma contributiilor,a marit salarii la bugetari(+vouchere),a marit pensii...in nestire.In schimb n-a facut un km de drum,un spital,o scoala...doar o catedrala.Avem deci niste pierderi evidente,dar ,guvernul meu,in intelepciunea lui,n-a taiat un salar de bugetar,n-a dat unul afara.Mai mult,foamea acestor lacuste se incearca a fi ostoita ,in mod democratic,luind de la cei multi si saraci,prin metoda AMENDA.Vela nu-si mai revine din plins,dupa ce i s-au anulat amenzile din quarantina...O metoda draga si primarului nostru.Care,saracul,a cheltuit 38.000 lei mai alaltaseara ca sa stirpeasca tintarii.Cu insecticide.Nu va suparati,ce era asa de greu sa scoateti structurile primariei la amendat in stinga-dreapta,pe toti proprietarii care gazduiesc tintari,ilegal.Trebuia un HCL?Mare lucru...
Postat 12 Iulie 2020, 11:47 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON