Pentru mulţi bihoreni, urmează o perioadă de chin: cea mai alergenă buruiană, ambrozia, începe să înflorească şi le va provoca rinite. Chiar şi celor care până acum n-au fost alergici!
Pentru a-i obliga pe români să distrugă buruiana, parlamentarii au dat primăriilor posibilitatea să amendeze proprietarii de terenuri contaminate. Iar amenzile nu sunt deloc mici...
Lege degeaba
Cu denumirea ştiinţifică Ambrosia artemisiifolia, iar cea populară iarba de paragină sau floarea pustei, ambrozia este detestată de mulţi oameni. Polenul ei provoacă rinită alergică şi conjunctivită şi poate agrava starea bolnavilor astmatici. Buruiana înfloreşte, de regulă, de la jumătatea lunii iulie până în septembrie, însă temperaturile ridicate pot prelungi această perioadă până în octombrie.
În urmă cu doi ani, Parlamentul a votat o lege care obligă la combaterea ambroziei, 62/2018, dar care s-a dovedit inutilă. Fiecare primărie ar fi trebuit să inventarieze terenurile contaminate de pe raza sa, iar ulterior o comisie judeţeană să amendeze proprietarii.
În Bihor, misiunea s-a dovedit imposibilă: primarii nu s-au ţinut de obligaţie, profitând de faptul că legea nu prevede şi amenzi dacă nu fac inventarul pământurilor cu ambrozie, iar membrii comisiei judeţene n-au avut cum să ia la pas tot judeţul. Urmarea? În 2019, nicio amendă anti-ambrozie nu s-a dat în Bihor!
La mâna primarilor
Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş, care de altfel a iniţiat şi Legea 68, a propus acum corectarea actului normativ. În unanimitate, parlamentarii au decis să permită primăriilor, Gărzii de Mediu şi poliţiştilor locali să amendeze proprietarii de terenuri contaminate de ambrozie, sancţiunile începând de la 5.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 20.000 lei pentru cele juridice. Dispare din ecuaţie comisia judeţeană, în schimb prefecţii au datoria să verifice dacă primarii îşi fac treaba.
După ce va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, legea va intra în vigoare. Aşadar, măcar de teama amenzilor, bihorenii ar trebui să nu ignore ambrozia şi, dacă o observă pe terenurile lor, să o smulgă sau să o cosească. Până la urmă, oricine poate deveni victima păcătoasei buruieni...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.