Pentru a preveni evenimente nedorite în timpul sezonului estival, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le reamintesc bihorenilor principalele măsuri şi reguli menite să le protejeze viaţa şi bunurile şi să le asigure o vacanţă liniştită.
"În cazul în care optaţi să petreceţi vacanţa ori concediul departe de casă, pentru evitarea situaţiilor de urgenţă provocate de eventuale disfuncţionalităţi ale instalaţiilor de alimentare cu electricitate, apă şi gaze, înainte de a părăsi locuinţa vă recomandăm să deconectaţi aparatele electrice şi să închideţi robinetele de alimentare cu gaze naturale şi cu apă", se arată într-un comunicat transmis de ISU Crişana.
Dacă merg cu maşinile, bihorenii sunt sfătuiţi să verifice întâi pentru eventuale scurgeri de carburanţi sau lubrifianţi, precum şi perioada de garanţie a stingătorului de incendiu din dotarea autoturismului.
"Dacă pe timpul deplasării simţiţi miros de ars sau detectaţi fum, opriţi imediat maşina în afara spaţiului carosabil, evacuaţi persoanele şi bagajele din autoturism şi anunţaţi de urgenţă evenimentul, apelând numărul unic 112", se arată în informare.
În cazul în care călătoresc cu trenul, bihorenii nu trebuie să aibă la ei substanţe inflamabile, spun pompierii, şi trebuie să respecte interdicţia privind fumatul.
"În cazul în care observaţi fum sau simţiţi miros de ars, anunţaţi imediat personalul trenului. În ultimă instanţă acţionaţi frâna de urgenţă şi evacuaţi vagonul", se precizează în lista de recomandări a ISU.
Pompierii le mai transmit bihorenilor că, la cazarea în hotel, vilă sau pensiune, trebuie să ceară informaţii privind modul de anunţare în timp util în caz de incendiu şi privind căile de evacuare.
De asemenea, trebuie evitate improvizaţii ale instalaţiilor electrice. "În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens sesizaţi imediat administraţia hotelului", precizează specialiştii.
Bihorenilor li se transmite că, în caz de incendiu, trebuie să părăsească imediat clădirea hotelului şi să nu se întoarcă după bunuri. Ei trebuie să folosească scările de evacuare şi nu liftul.
"În cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, rămâneţi în cameră, izolaţi uşa cu prosoape/lenjerie umede. Anunţaţi telefonic serviciile de urgenţă pentru a vă comunica poziţia în clădire. Rămâneţi la fereastră şi strigaţi după ajutor", mai transmit pompierii în lista lor de recomandări pentru o vacanţă în siguranţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.