URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2019, 15:55

Disperarea ONG-urilor sociale: Nu mai pot asigura servicii sociale pentru copii, vârstnici şi bolnavi din cauza... Ministerului Muncii

Disperarea ONG-urilor sociale: Nu mai pot asigura servicii sociale pentru copii, vârstnici şi bolnavi din cauza... Ministerului Muncii (sursa foto: a1.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţiile nonguvernamentale care activează în sectorul social sunt ameninţate cu falimentul, consecinţa fiind că persoanele pe care acestea le ajută cu diverse servicii sociale nu vor mai putea beneficia de acestea, atenţionează deputatul PNL Bihor, Florica Cherecheş.

Parlamentarul s-a adresat pe această temă ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, responsabil de cauza acestei crize, şi anume neactualizarea standardelor minime de cost, adică a tarifelor pentru servicii sociale pe care ONG-urile le pot încasa de la Direcţiile judeţene de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului.

6 luni întârziere

Printr-un comunicat dat publicităţii, miercuri, Cherecheş a făcut publică o interpelare adresată ministrului Marius Budăi, căruia îi aminteşte că în cursul anului trecut, printr-o Hotărâre de Guvern a fost revizuită HG 978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului lunar pe membru de familie, în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere pe care o plătesc susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale.

Aşa cum deputatul bihorean subliniază, HG-ul de anul trecut a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii la 6 noiembrie 2018, prevăzând intrarea în vigoare din 1 ianuarie 2019.

"Ne aflăm în luna iunie, iar ONG-urile care depind de publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii (...) sunt aproape de punctul în care nu vor mai putea să-şi desfăşoare activitatea datorită creşterilor substanţiale a costurilor şi creşterilor salariale. De asemenea, datorită lipsei reglementărilor referitoare la normativul de personal aferent noilor tipuri de centre, este afectat întreg sistemul de protecţie socială, inclusiv DGASPC, nu doar o parte a prestatorilor de servicii sociale", i-a scris Cherecheş ministrului Marius Budăi.  

Exemplu din Bihor

Ca să fie cât mai precisă, Florica Cherecheş i-a furnizat ministrului şi exemplul unui ONG din Bihor: "Asociaţia Alsterdorf, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Bihor, administrând locuinţe protejate şi centre în care persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihice, este un exemplu de ONG care nu mai reuşeşte să facă faţă costurilor din ce în ce mai mari ale serviciilor sociale, în lipsa aprobării noilor standarde minime de cost. Asociaţia beneficiază de susţinere financiară din Germania, dar nu poate folosi banii proveniţi din donaţii decât pentru proiectele agreate de finanţator, nu pentru acoperirea cheltuielilor curente. În ultimele 5 luni, datorită menţinerii standardelor minime de cost la nivelul anul trecut, asociaţia a ajuns să aibă o contribuţie proprie de 80%, faţă de cea de 10%, agreată prin contract cu DGASPC Bihor".

Deputatul liberal subliniază că în aceste condiţii, în absenţa unei schimbări rapide a situaţiei, asociaţia se vede în imposibilitatea de a continua să ofere serviciile sociale de care au atâta nevoie beneficiarii, chiar dacă până acum Alsterdorf a înaintat DGASPC trei propuneri pentru a ieşi din impas, toate fiind respinse, "probabil tot din cauza neactualizării standardelor minime de cost".

Statul mai mult păgubeşte

Deputatul bihorean îi atrage atenţia ministrului că dacă ONG-urile nu vor mai putea asigura servicii sociale pentru minorii, vârstnicii şi bolnavii în dificultate, statul va trebui să le preia la costuri mai mari şi îi cere să-i comunice "care este cauza acestui blocaj, datorită căruia noile standarde minime de cost nu au fost aprobate nici acum".

De menţionat că acesta este al doilea demers întreprins de către deputatul Florica Cherecheş pe lângă Ministerul Muncii generat de întârzierea cu care acesta (nu) a adoptat nici până în prezent standardele minime de cost pentru serviciile sociale, după ce în luna martie a avut o interpelare similară, la care ministrul îi răspunsese că procedura era "în procesul de avizare externă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON