URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2018, 12:15

Discover Bihor: 10 fotografi de top au surprins destinaţii cu potenţial turistic din judeţ! - IMAGINI IMPRESIONANTE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

10 fotografi de top din România, Germania, India, Singapore, Turcia, Polonia şi Serbia au fotografiat, în perioada 3-9 august, mai multe microdestinaţii cu potenţial turistic ale judeţului, în cadrul taberei foto "Discover Bihor", organizate de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor în parteneriat cu Foto Club Varadinum.

"În cele 6 zile ale taberei, artiştii fotografi au ajuns să vadă doar o mică parte a judeţului, însă la anul cu siguranţă se va organiza şi cea de a doua ediţia a taberei, când fotografii vor putea ajunge şi în alte localităţi şi areale cu potenţial turistic din Bihor", se arată într-un comunicat transmis de AMD.

Între imaginile surprinse de artişti se numără locuri din centrul istoric şi Cetatea Oradiei, Sânmartin, Roşia ori Sălacea, cunoscut drept "satul celor o mie de pivniţe". De asemenea, au mai vizitat biserica de lemn din Botean, biserica gotică din Sălard, podgoriile şi cramele din Sântimreu şi Diosig, precum şi donjonul din Cheresig. Peştera de cristale din mina Farcu şi Peştera Meziad s-au aflat, de asemenea, în obiectivele fotografilor, la fel ca biserica gotică din Remetea, azi o biserică reformată, care iniţial în secolul XIV-XVI a funcţionat ca biserică romano-catolică.

În Ţara Beiuşului, echipa formată din artişti fotografi şi angajaţii AMD au ajuns la bisericile de lemn din Cucuceni, Şoimuş şi Valea de Jos. În afară de biserici au mai ajuns la "muzeul" viorii cu goarnă din Roşia, în satul Coleşti din Munţii Codru-Moma, unde pe lângă tăul din mijlocul satului au vizitat şi restaurantul Muma Codrului, renumit pentru faptul că prepară produse tradiţionale cu ingrediente bio obţinute de la producători locali.

Apoi au mers la Vărzari de Jos la cojocarul Moise Gavra, în vârstă de 86 de ani, care recent a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii.Nu în ultimul rând au poposit şi în satul Poiana de Vaşcău, unde l-au vizitat pe Alex Răştariu, tânărul de 17 ani care recent a restaurat şi amenajat în stil tradiţional o casă construită în 1934, notează AMD.

Cele mai reuşite fotografii realizate în tabăra Discover Bihor vor fi expuse atât în România, cât şi în străinătate. De asemenea, artiştii vor putea concura la concursuri internaţionale de fotografie cu imagini din Bihor.

În altă ordine de idei, a mai specificat AMD, fotografii participanţi la tabără au fost de acord că cedeze drepturile de autor ale peste 500 de fotografii selectate de ei, pentru a putea fi folosite în materialele de promovare a judeţului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON