URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2017, 16:32

Direcţia de Sănătate Publică împarte vaccinuri medicilor de familie, dar numărul copiilor cu rujeolă creşte din cauza nevaccinării

Direcţia de Sănătate Publică împarte vaccinuri medicilor de familie, dar numărul copiilor cu rujeolă creşte din cauza nevaccinării sursa foto: libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o perioadă de deficit, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a fost aprovizionată cu trei tipuri de vaccin, a anunţat joi conducerea instituţiei, printr-un comunicat de presă ce precizează că este vorba despre vaccinul hexavalent, cel hepatitic B pediatric şi tetravalent, care trebuie asigurate gratuit de Ministerul Sănătăţii în cadrul programului naţional de imunizare.

Au venit vaccinuri, dar nu destule

În ce priveşte vaccinul hexavalent, care se administrează la vârstele de 2, 4 şi 11 luni, cantitatea primită este de 1.250 doze. „Această cantitate nu este suficientă, motiv pentru care am făcut solicitarea de ni se mai repartiza încă 2.200 doze. Ni s-a comunicat că acestea le vom putea ridica de la Unifarm săptămâna viitoare”, a declarat BIHOREANULUI directorul executiv al DSP, dr. Daniela Rahotă.

Cantitatea de vaccin hepatitic B pediatric primită este, conform acesteia, de 144 doze, toate urmând să fie transmise către maternităţi, pentru imunizarea copiilor născuţi din mame pozitive la antigenul hepatitei B (AgHBs).

Vaccinul tetravalent, care se administrează copiilor în vârstă de 6 ani, a fost preluat în cantitatea de 3.500 doze.

“Medicii de familie au fost informaţi şi au şi început să preia de la noi dozele de vaccin repartizate conform catagrafiei”, a mai declarat dr. Rahotă, adăugând că DSP îi invită pe părinţi şi pe susţinătorii legali ai copiilor ce trebuie vaccinaţi să se prezinte la cabinetele acestora, pentru a beneficia gratuit de administrarea vaccinurilor.

Fenomenul nevaccinării

Pe de altă parte, directorul executiv al DSP Bihor a precizat că, deşi judeţul dispune de vaccin ROR în cantitate suficientă, părinţii nu îşi aduc copiii la imunizare, ceea ce a făcut să explodeze numărul celor afectaţi de rujeolă, în contextul în care la nivel naţional în acest an au murit 22 de copii din cauza acestei boli, pe fondul nevaccinării.

Concret, în Bihor sunt înregistraţi în prezent 19 copii cu rujeolă, trataţi la Spitalul Municipal, numărul apropiindu-se îngrijorător de totalul celor 24 de cazuri înregistrate de-a lungul întregului an 2016.

“Toţi cei 19 copii provin din comunităţi de romi, trei nici măcar nu au fost înscrişi la un medic de familie, doi au fost răciţi şi nu li s-a putut administra vaccinul, trei s-au îmbolnăvit sub vârsta de 9 luni, cea de la care se poate face imunizarea, iar zece copii pur şi simplu nu au fost duşi de părinţi la medicul de familie în vederea vaccinării. Ne luptăm cu acest fenomen, dar deocamdată ţinem situaţia sub control”, a declarat dr. Daniela Rahotă BIHOREANULUI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON