Anul trecut a fost adoptată Ordonanţa nr. 14/2017 pentru modificarea Codului rutier, care transpune o directivă europeană şi ale cărei prevederi importante urmează a se aplica începând cu data de 20 mai 2018.
Deşi în textul ordonanţei se prevede că din septembrie 2017 şi până în mai 2018 poliţia rutieră şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor ar fi trebuit să desfăşoare activităţi prin care să aducă la cunoştinţa cetăţenilor noile lor obligaţii legale, în realitate nu toţi conducătorii auto cunosc astăzi ce trebuie să facă după 20 mai.
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Mai concret, cel care este suprins circulând cu un autoturism a cărui înmatriculare a fost suspendată va fi amendat substanţial şi, totodată, poliţia rutieră îi va ridica certificatul de înmatriculare şi plăcuţele de înmatriculare! Acestea vor fi restituite doar după ce se va face dovada realizării formalităţilor de înmatriculare.
Verificările vor fi posibile în urma apariţiei Registrului naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, constituit de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, din care rezultă dacă fostul proprietar a radiat din rolul său fiscal acel autoturism, poliţia rutieră având acces direct la acest registru.
De asemenea, amenda şi suspendarea înmatriculării se va aplica, după 20 mai, şi persoanelor care sunt depistate în trafic conducând un autoturism cu inspecţia tehnică periodică expirată. Atenţie, prevederea se aplică indiferent de data la care a expirat ITP-ul, înainte sau după 20 mai!
De asemenea, tot din 20 mai, permisele de conducere româneşti care au fost preschimbate cu documente similare în alte state îşi pierd valabilitatea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.