URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Mai 2018, 11:23

Din 20 mai! Înmatricularea autovehiculelor fără ITP şi a celor care nu au fost înmatriculate după vânzare va fi suspendată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut a fost adoptată Ordonanţa nr. 14/2017 pentru modificarea Codului rutier, care transpune o directivă europeană şi ale cărei prevederi importante urmează a se aplica începând cu data de 20 mai 2018.

Deşi în textul ordonanţei se prevede că din septembrie 2017 şi până în mai 2018 poliţia rutieră şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor ar fi trebuit să desfăşoare activităţi prin care să aducă la cunoştinţa cetăţenilor noile lor obligaţii legale, în realitate nu toţi conducătorii auto cunosc astăzi ce trebuie să facă după 20 mai.

În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.

Mai concret, cel care este suprins circulând cu un autoturism a cărui înmatriculare a fost suspendată va fi amendat substanţial şi, totodată, poliţia rutieră îi va ridica certificatul de înmatriculare şi plăcuţele de înmatriculare! Acestea vor fi restituite doar după ce se va face dovada realizării formalităţilor de înmatriculare.

Verificările vor fi posibile în urma apariţiei Registrului naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, constituit de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, din care rezultă dacă fostul proprietar a radiat din rolul său fiscal acel autoturism, poliţia rutieră având acces direct la acest registru.

De asemenea, amenda şi suspendarea înmatriculării se va aplica, după 20 mai, şi persoanelor care sunt depistate în trafic conducând un autoturism cu inspecţia tehnică periodică expirată. Atenţie, prevederea se aplică indiferent de data la care a expirat ITP-ul, înainte sau după 20 mai!

De asemenea, tot din 20 mai, permisele de conducere româneşti care au fost preschimbate cu documente similare în alte state îşi pierd valabilitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RAR-ul și birocrația noastră cea de toate zilele
Acum ne scărpinăm cu stânga la partea dreaptă. După alegeri, dacă se răstoarnă situația, ne vom scărpina cu dreapta la partea stângă. Ce contează că asta înseamnă timp și bani! Sunt nervii și timpul contribuabililor. Mai avem mult până departe. Să zicem Suedia. Acolo vânzarea unei mașini se face printr-o simplă formalitate. La un ghișeu se plătește o taxă , vânzătorul și cumpărătorul dă acolo o declarație de vânzare-cumparare pe baza căreia se face atât transferul de proprietate cât și înmatricularea. Statul nu e interesat nici măcar de valoarea la care s-a stabilit tranzacția. Iar în ceea ce privește autoturismul, acesta trebuie doar să aibă verificarea tehnică valabilă. Ceea ce se pare că guvernanții noștri, cei de toate zilele, nu o au.
Postat 16 Mai 2018, 12:58 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON