URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2010, 10:33

Despre noile coduri: Progres sau haos?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârşitul lunii iunie au fost publicate în Monitorul Oficial noile coduri civil şi penal. De asemenea, au fost promulgate de către preşedinte şi urmează a fi publicate zilele acestea şi noile coduri de procedură civilă şi penală. Adoptarea celor patru coduri este privită de guvernanţi şi de o parte a opiniei publice ca fiind îndeplinirea unei cerinţe a Uniunii Europene, ca o mare realizare a Statului şi ca un pas înainte în dezvoltarea societăţii româneşti.

La o analiză mai atentă însă, lucrurile nu sunt roz, intrarea în vigoare a acestor acte normative putând produce cel mai mare haos legislativ din România post-revoluţionară.

Pentru o înţelegere exactă a lucrurilor, se cuvine menţionat că actualele coduri civil şi de procedură civilă au fost adoptate în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ele rămânând în vigoare şi dovedindu-şi utilitatea aproape 150 de ani, răstimp în care au fost modificate de puţine ori.

Prin comparaţie, doar prin legea de punere în aplicare a noului cod civil se vor aduce numeroase modificări însuşi acestui cod, la mai puţin de 3 săptămâni de la adoptarea sa! Să mai vorbim în aceste condiţii de stabilitate legislativă? Ce se va întâmpla în practică dacă şi aceste legi extrem de importante, printre puţinele care nu au fost afectate de modificări multiple, vor fi schimbate anual sau chiar de mai multe ori pe an, în bunul stil postrevoluţionar?

Pe de altă parte, nu e de neglijat nici faptul că în trecut s-a consolidat o practică extrem de constantă în ce priveşte codurile, practică întemeiată pe experienţa a zeci de ani de unificare a jurisprudenţei. Or, acum, în contextul puzderiei de hotărâri judecătoreşti contradictorii, avem nevoie de aplicare neunitară a codurilor?

Greutatea realizării unor coduri cu adevărat bune rezultă şi din faptul că niciun guvern comunist nu şi-a asumat adoptarea unui nou cod civil, deşi proprietatea privată era duşmanul numărul 1 al orânduirii şi au existat mai multe tentative de adaptare a acestui cod, toate nereuşite.

În concluzie, intrarea în vigoare a unor acte de asemenea importanţă făcute în grabă şi fără studiu temeinic poate produce mai mult haos decât cel mai slab guvern posibil.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON