URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2014, 16:55

Deşeuri sub lupă: Monitorizarea containerelor orădenilor arată că doar 12% din ei colectează selectiv deşeurile

Deşeuri sub lupă: Monitorizarea containerelor orădenilor arată că doar 12% din ei colectează selectiv deşeurile CONFORM SAU NU. De mai bine de o lună, la fiecare colectare a deşeurilor, muncitorii RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor notează într-un tabel dacă deşeurile menajere şi reciclabile sunt sau nu aruncate separat în recipientele de colectare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima lună de monitorizare atentă a deşeurilor reciclabile scoate la iveală rezultate care nu pun orădenii într-o lumină prea bună: doar o mică parte din ei respectă cu adevărat colectarea selectivă a deşeurilor, adică aruncă în sacii galbeni ori în containerele cu capac de aceeaşi culoare exclusiv deşeuri ce pot fi reciclate.

Toţi cei care o fac vor primi, în următoarea perioadă, o scrisoare de felicitare pentru eco-atitudinea lor, semnată de primarul Ilie Bolojan. Ceilalţi vor afla de la edil că mai au de învăţat...

Deşeuri la tabel

În cadrul unei ample campanii de conştientizare derulate de Primăria Oradea, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service şi firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor din Oradea, Eco Bihor, de la jumătatea lunii martie deşeurile reciclabile ale orădenilor sunt atent monitorizate. La fiecare golire a containerelor cu capac galben de la blocuri ori a sacilor galbeni scoşi în stradă de orădenii care stau la case, muncitorii celor două societăţi notează într-un centralizator în ce procent deşeurile reciclabile sunt amestecate cu cele menajere.

Scopul acestei monitorizări este conturarea unei imagini detaliate asupra modului în care se desfăşoară colectarea selectivă în oraş, atât pentru autorităţi şi firmele implicate, cât şi pentru orădeni.

Prea puţini conştiincioşi

Prima lună de monitorizare a deşeurilor a scos la iveală că un număr prea mic de orădeni colectează selectiv ca la carte, adică fără să amestece deşeurile. Mai precis, aproximativ 12% din orădeni respectă acest sistem. Toţi aceştia vor primi, în zilele următoare, o scrisoare de felicitare de la primarul Ilie Bolojan. În schimb, orădenii în ai căror saci galbeni ori containere s-au regăsit deşeuri amestecate vor primi o scrisoare prin care li se va recomanda să acorde mai multă atenţie acestui sistem.

În plus, de câteva zile, muncitorii celor două societăţi au început să monitorizeze şi deşeurile menajere aruncate de orădeni, pentru a vedea dacă printre acestea se regăsesc şi PET-uri, cartoane, hârtii, metale ori sticle. Rezultatele acestei monitorizări le vor fi transmise orădenilor peste o lună, într-o a treia scrisoare pe care o vor primi de la primarul Ilie Bolojan. Care mizează că vorba bună îi va convinge pe orădeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nespalat puturos
esti o cioara nespalata care mai bine sta in * pina in git decit sa se spele, ai tu habar ce focar de infectie erau ghenele alea? Citi sobolani si ce mizerie era acolo? taran coclit de la oras...
Postat 10 Mai 2014, 15:59 de @ghena vasile
Re: nemultumitul
Stie dar le poarta inca.
Postat 09 Mai 2014, 08:22 de Baby
Restul de 88% sunt de acord că Bolojan mai trebuie să exerseze cu scrisul !?!
12% e un procent foarte bun, către excelent chiar, la nici două mandate de primar !?!
Postat 09 Mai 2014, 08:21 de Carp III
Bolovan nu stie ca si mat.textil se poate recicla
Bolovan nici atita nu stie casi materialele textile sunt reciclabile.Pe timpul lui Ceausescu DCA achizitiona si carpe.Iar cei care colecteaza saci galbeni,daca vad in el si material textil il lasa pe loc,spunand ca aceste carpe se pun in pubela de gunoi menajer.
Postat 08 Mai 2014, 21:26 de nemultumitul
GHENA
WOOOWWW.... Scrisoare de felicitare??serios???? Felicitari ca mi-ati desfiintat ghena din bloc si trebuie sa merg cu gunoiu vreo 150 de m. Voi colecta selectiv exact NICIODATA. Ghenele au fost concepute exact pentru comfortul locatarilor si voi ne ecologizati si ne trimiteti sa facem miscare. Interziceti dracu masinile de gunoi care polueaza mai mult decat mine. PS Poate le punem si noi pumnul in gat celor de la RER in legatura cu deszapezirea...Nu de alta dar s-ar putea sa nu mai avem noroc de o iarna viitoare doar cu ploi
Postat 08 Mai 2014, 17:13 de GHENA VASILE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON