URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Decembrie 2017, 18:45

Dependenţa de nicotină III

Dependenţa de nicotină III foto generic, www.centeronaddiction.org
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Moartea subită prin boală coronariană este de 2-4 ori mai probabil să apară la tinerii fumători faţă de nefumători. Bolnavii cu infarct miocardic acut în antecedente care nu renunţă la fumat, au o mortalitate mai mare decât cei care au renunţat.

Fumatul este de asemenea o importantă cauză a bolilor cerebrovasculare, fiind răspunzător de 18% din cauzele de deces prin accident vascular cerebral. Fumatul reprezintă şi cel mai important factor de risc în ateroscleroza obliterantă, fiind cunoscute "arteritele" membrelor inferioare, care evoluează des spre amputaţie. Deşi nu este un factor de risc pentru hipertensiunea arterială, hipertensivii fumători au deseori o evoluţie spre hipertensiune malignă şi deces.

Cancerul pulmonar are ca principală cauză fumatul, studiile arătând că riscul apariţiei bolii la bărbaţii care fumează un pachet de ţigări pe zi este de 10 ori mai mare ca la nefumători, iar la cei care fumează 2 pachete pe zi de 25 de ori. Şi la femei cazurile de cancer pulmonar sunt în creştere. Şi alte forme de cancer au ca şi cauză fumatul, cum sunt cancerul de laringe, gură, esofag, sau vezică urinară. Fumatul reprezintă un factor de risc în cancerul pancreatic şi renal, existând şi asocieri cu cancerul gastric, cancerul uterin şi leucemia mieloidă. Ulcerul gastric şi duodenal sunt mai frecvente la fumători, cauzând mai multe decese la bărbaţii fumători faţă de cei nefumători.

ATENŢIE!

Fumatul poate întârzia concepţia, iar fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului. Nou-născuţii mamelor fumătoare au, în medie, cu 170 g mai puţin decât cei cu mame nefumătoare. Gravida fumătoare are risc crescut de avort spontan şi de moarte fetală. De asemenea, fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fizică şi psihică a copilului.

REŢINEŢI!

Fumatul pasiv este o realitate şi este demonstrat faptul că produce cancer pulmonar la nefumători. Fumatul în familie determină deseori boli respiratorii acute la copii şi poate fi o cauză a bolii coronariene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON