URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2021, 16:40

Demisia membrilor CCR, cerută de 25 de organizații, inclusiv din Bihor

Demisia membrilor CCR, cerută de 25 de organizații, inclusiv din Bihor foto: nasul.tv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

24 de organizaţii din România şi străinătate s-au alăturat demersului asociaţiei Iniţiativa pentru o Cultură Democratică Europeană şi au solicitat demisia membrilor CCR care au adoptat decizia prin care se interzice judecătorilor români să constate încălcarea dreptului european cu privire la Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor, după cum anunță site-ul vedemjust.ro.

O decizie revoltătoare...

Decizia CCR din data de 8 iunie 2021 a bulversat lumea juridică.

"Curtea Constituţională refuză să respecte hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene din data de 18 mai 2021 care consacră obligativitatea pentru statul român de a pune în aplicare recomandările din cadrul Rapoartelor MCV, printre care şi desfiinţarea Secţiei speciale. CCR impune judecătorilor naţionali ca, din moment ce a fost decisă în România constituţionalitatea înfiinţării Secţiei speciale, ei să nu poată aplica direct dreptul european care se opune în mod clar unei astfel de Secţii", au transmis reprezentanţii celor 24 de asociaţii.

Semnatarii comunicatului au arătat că decizia CCR contravine jurisprudenţei CJUE potrivit căreia judecătorul naţional este primul judecător european.

"Acest rol nu poate fi interzis de nicio autoritate, lege sau practică, chiar dacă este vorba de o curte constituţională", au susţinut protestatarii.

25 de asociații cer demisia judecătorilor CCR

Printre semnatarii comunicatului se numără reprezentanţi ai celor mai cunoscute asociaţii şi grupuri civile militante pentru valorile europene de la democraţie şi stat de drept la anticorupţie şi independenţa justiţiei.

Lista este deschisă de Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, prin Lucian Checheriţă, Asociaţia Freedom House Bucureşti, prin Cristina Guseth, Asociaţia RESET (Daniela Mitrofan), #activAG Piteşti (Traian Paparete), #Rezist Milano (Cătălin Lazăr), #Ștafeta Steagului European (Maria Elena Vanghelatou), #Acord Diaspora (Gabriel Ursescu), #Rezist Dublin (Alexandru Gheorghe), #Rezist Iași (Anca Cornelia Aradei) și #Voluntari în Europa (Adriana Mureșan).

Comunicatul a mai mai fost asumat de reprezentanții organizațiilor #Mişcarea Civică Diaspora Austria (Zotlterer-Vlad), #Diaspora Milanp (Miron Alin Stănescu),  #Diaspora Franţa solidară cu România (Mihaela Mihai), #Canada Save Roșia (Eugen Melinte), #Un timbru pentru dreptate (Octavian Stângă), #Cetățean implicat (George Macarie), Asociația ACREMIS (George Macarie), #Rezist Galați (Magdalena Daniela Bolocan), Iniţiativa România (Diana Maria Voicu),  #Corupţia Ucide (Angelica Şerban), Asociaţia Geeks for Democracy (Raluca Paraschiv) și #Rezistenţa (Marian Rădună).

Asociațiile bihorene care și-au asumat, la rândul lor, mesajul de protest au fost  Bihorul Civic (Vasile Dumitriu) şi Oradea Civică 017 (Cosmin Bursaşiu).

Cu două voturi „împotrivă”

Revoltata societăţii civile româneşti a fost declanşată de decizia de marţi a Curţii Constituţionale a României care a hotărât, cu majoritate de şapte contra două voturi, că Secţia de anchetare a magistraţilor este constituţională, iar desfiinţarea ei nu poate fi decisă decât de Parlament.

Cele două voturi "împotrivă" au aparţinut  judecătoarelor Livia Doina Stanciu şi Simina Tănăsescu, care au fost numite de preşedintele Klaus Iohannis.

În baza votului CCR le-a atras atenţia judecătorilor români că nu pot aplica deciziile Curţii de Justiţie a UE în detrimentul deciziilor CCR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cu mâinile curate
"Mama voastră de comuniști!" (Comisarul Paraipan)
Postat 12 Iunie 2021, 19:47 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON