URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2021, 16:40

Demisia membrilor CCR, cerută de 25 de organizații, inclusiv din Bihor

Demisia membrilor CCR, cerută de 25 de organizații, inclusiv din Bihor foto: nasul.tv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

24 de organizaţii din România şi străinătate s-au alăturat demersului asociaţiei Iniţiativa pentru o Cultură Democratică Europeană şi au solicitat demisia membrilor CCR care au adoptat decizia prin care se interzice judecătorilor români să constate încălcarea dreptului european cu privire la Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor, după cum anunță site-ul vedemjust.ro.

O decizie revoltătoare...

Decizia CCR din data de 8 iunie 2021 a bulversat lumea juridică.

"Curtea Constituţională refuză să respecte hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene din data de 18 mai 2021 care consacră obligativitatea pentru statul român de a pune în aplicare recomandările din cadrul Rapoartelor MCV, printre care şi desfiinţarea Secţiei speciale. CCR impune judecătorilor naţionali ca, din moment ce a fost decisă în România constituţionalitatea înfiinţării Secţiei speciale, ei să nu poată aplica direct dreptul european care se opune în mod clar unei astfel de Secţii", au transmis reprezentanţii celor 24 de asociaţii.

Semnatarii comunicatului au arătat că decizia CCR contravine jurisprudenţei CJUE potrivit căreia judecătorul naţional este primul judecător european.

"Acest rol nu poate fi interzis de nicio autoritate, lege sau practică, chiar dacă este vorba de o curte constituţională", au susţinut protestatarii.

25 de asociații cer demisia judecătorilor CCR

Printre semnatarii comunicatului se numără reprezentanţi ai celor mai cunoscute asociaţii şi grupuri civile militante pentru valorile europene de la democraţie şi stat de drept la anticorupţie şi independenţa justiţiei.

Lista este deschisă de Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, prin Lucian Checheriţă, Asociaţia Freedom House Bucureşti, prin Cristina Guseth, Asociaţia RESET (Daniela Mitrofan), #activAG Piteşti (Traian Paparete), #Rezist Milano (Cătălin Lazăr), #Ștafeta Steagului European (Maria Elena Vanghelatou), #Acord Diaspora (Gabriel Ursescu), #Rezist Dublin (Alexandru Gheorghe), #Rezist Iași (Anca Cornelia Aradei) și #Voluntari în Europa (Adriana Mureșan).

Comunicatul a mai mai fost asumat de reprezentanții organizațiilor #Mişcarea Civică Diaspora Austria (Zotlterer-Vlad), #Diaspora Milanp (Miron Alin Stănescu),  #Diaspora Franţa solidară cu România (Mihaela Mihai), #Canada Save Roșia (Eugen Melinte), #Un timbru pentru dreptate (Octavian Stângă), #Cetățean implicat (George Macarie), Asociația ACREMIS (George Macarie), #Rezist Galați (Magdalena Daniela Bolocan), Iniţiativa România (Diana Maria Voicu),  #Corupţia Ucide (Angelica Şerban), Asociaţia Geeks for Democracy (Raluca Paraschiv) și #Rezistenţa (Marian Rădună).

Asociațiile bihorene care și-au asumat, la rândul lor, mesajul de protest au fost  Bihorul Civic (Vasile Dumitriu) şi Oradea Civică 017 (Cosmin Bursaşiu).

Cu două voturi „împotrivă”

Revoltata societăţii civile româneşti a fost declanşată de decizia de marţi a Curţii Constituţionale a României care a hotărât, cu majoritate de şapte contra două voturi, că Secţia de anchetare a magistraţilor este constituţională, iar desfiinţarea ei nu poate fi decisă decât de Parlament.

Cele două voturi "împotrivă" au aparţinut  judecătoarelor Livia Doina Stanciu şi Simina Tănăsescu, care au fost numite de preşedintele Klaus Iohannis.

În baza votului CCR le-a atras atenţia judecătorilor români că nu pot aplica deciziile Curţii de Justiţie a UE în detrimentul deciziilor CCR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cu mâinile curate
"Mama voastră de comuniști!" (Comisarul Paraipan)
Postat 12 Iunie 2021, 19:47 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON