URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2023, 09:31

De la Birtin la Sânmartin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.

Interesant este că Laza de la Sânmartin este copia lui Ilie Bolojan de la Birtin. La fel ca Bolojan, nu a ezitat să întoarcă localitatea pe care o conduce cu dosu-n sus, convins fiind că numai prin investiții masive va putea schimba fața comunei. Și el, ca Bolojan, nu s-a temut de consecințele electorale ale disconfortului creat locuitorilor și turiștilor și a câștigat lejer Primăria.

Este evident că metodele de campanie în care, în loc să te concentrezi pe ce ai de făcut, te axezi pe ce prostii a făcut predecesorul tău, nu mai dau roade. Nici râncedele conferințe de presă ținute de colegi de partid ai lui Laza, în care prin jonglerii cu cifrele aflăm că am atras fonduri europene mai puține decât teleormănenii, nu mai interesează pe nimeni.

După campania electorală din 2020, Laza mărturisea că agentul electoral cel mai bun al său a fost asfaltul. Nu mă îndoiesc că agentul electoral cel mai bun al lui în 2024 va fi gazul.

Marea tragedie din administrația locală este că aceasta e la mâna politrucilor, de aceea nu vom vedea prea curând mult așteptata descentralizare. Iar primarii isteți știu asta. De curând, primarul din Oșorhei a decis să-și facă parc industrial, pentru că s-a săturat să stea cu mâna întinsă la București.

Ca să vedeți cât de complicată este viața primarilor care chiar doresc să facă treabă, vă dau un exemplu tot despre primarul Laza. La finele anului trecut, Sânmartinul era pe lista cu bani din fondul de rezervă al Guvernului. Trebuia să primească 5,5 milioane de lei pentru a compensa creșterile de materiale și manoperă la lucrările aflate în desfășurare.

Ei bine, atunci nu doar liberalii i-au pus talpă, ci și colegii din PSD, aflați în altă aripă a organizației județene, motiv pentru care din 5,5 milioane i s-au tăiat 4 milioane. Cam așa fucționează politica la noi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
sandu mincinosu, Pinochio
Tu sandu esti un popa ce stai pe banii oamenilor, ca un mlog cu mana intinsa. Stii bine ce jeguri sunteti voi cand e vb de bani, de Mercedes, ca numai Mercedes va trebuie
Postat 13 Aprilie 2023, 13:46 de Mihaita
Intrebare..
Blocurile de pe Decebal cind vor fi racordate la gaz?Dar Transilvania?B dul Dacia?Se aude domnule de la Birtin??Birtinutz de la Oradea se aude??
Postat 28 Martie 2023, 09:53 de grigore
KP aka mama Omida
Eu sunt pe banii mei, tu ești pe.banii propagandei , plătită din taxele mele, cu tot cu zecile de contui câte ai. Nu de alta dar tu te lauzi că-ți creste impozitul pa 5500 ron ,tu te lauzi ca esti bogată, probabil din banii propagandei, dacă nu PZD,o iei de la.Rusi. ăștia ca tine ar trebui tratați ca in Rusia, la mine în țară.
Postat 26 Martie 2023, 15:15 de Sandu2100
Despre domnul Bolojan…
Nea Mircea, știm cu toții că îi apreciezi pe domnul Bolojan și pe liberali. De acord. Nu-i o idee rea. Dar să știi nea Mircea (cu siguranță cititorii știu asta) că un licențiat în matematică (așa cum e domnul Bolojan) sau în informatică are o gândire logică și coerentă. Așadar, trebuie să apreciem și mai mult oamenii care au învățat bine matematica, informatica sau alte științe exacte (fizica, chimia) în liceu sau în facultate.
Postat 26 Martie 2023, 12:04 de Figaro
#Sanda ... proasta satului.
Da măi, caricatură ...dar eu sunt pe banii mei, în timp ce tu ești pe ai tuturor celorlalți ca mine.
Postat 26 Martie 2023, 10:19 de KP
KP aka mama Omida
Conform comentariilor tale " nu ești cu toate țiglele pe casă " nici nu ai fost vreodată.
Postat 25 Martie 2023, 22:45 de Sandu2100
Conform articolului rezultă că ...
... Bolojan nu e cu toate țiglele pe casă și Laza îl urmează îndeaproape.
Postat 25 Martie 2023, 18:16 de KP
Nea Mircea, fii complet si corect!
Nea Mircea, ce-ai scris matale aici e ok. Dar totusi trebuie sa informezi cititorii ca exista doua aspecte de care n-ai pomenit: 1. In primul rand, nentu’ Laza (cum l-ar alinta H. Mălăele in “Moromeții”) este “la bază” liberal. Daca era social-democrat cu adevarat nu facea mai nimic in Sinmartin (sau ce facea, era de mântuială). 2. In al doilea rand, comuna Sinmartin este printre cele mai bogate comune din România (locul 4-5 sau 6), ca atare, are ceva bani de cheltuit din bugetul local.
Postat 25 Martie 2023, 13:49 de Figaro
Solutie pentru trafic, o combati?
Parcari park and ride (in fiecare cartier/ la periferie), legate direct la transportul in comun cu facilitati (acelasi bilet). Piste de biciclete functionale, interconectate, sa ajungi rapid in orice punct al orasului. Benzi desemnate pentru transportul in comun (autobuze), separatoare de sens in apropierea marilor intersectii. Strazi centrale reabilitate in conformitate cu principile moderne de urbanism, cele pietonale cu spatii verzi (arbori indigeni), cele circulate prioritizand mijloacele verzi (transport in comun, biciclete), statii de incarcare. Daca se pornea in directia asta acum 10 ani, sa fie comod sa te deplasezi fara masina, nu era nevoie sa dai peste cap un oras.
Postat 25 Martie 2023, 13:48 de User anonimizat
Combate ideea nu persoana.
Nu esti capabil, treci peste, nu pierd nimic.
Postat 25 Martie 2023, 13:38 de User anonimizat
CT Papagalul
Cand vine care une sa comenteze ca si CT cu teoria ca “se puteau gasi solutii mai bune “ sau sfaturi pentru cei care muncesc , te doare mintea , ei nu vin niciodata cu solutii numai spun ca ar putea fi , la fel si cu sfaturile , datul din gura e cel mai simplu , cand e vb de realizat toti papagalii dau sfaturi sau vin cu idei care nu exista
Postat 25 Martie 2023, 13:26 de Mare_blue17
Sa nu exageram…
Cel putin in cazul orasului (nu cunosc situatia din comuna), se putea gasi solutii mai bune decat intorsul pe dos, mai ieftine, mai elegante. Da, nu mai tine cu aratatul greselilor, din pacate nu mai tine nici cu aratatul solutiilor alternative. Ori asta e o problema, inseamna ca electoratul e plafonat, indoctrinat, Doamne fereste sa-i contrazici crezul (aici presa unidirectionala are mare rol). Banii sunt garla daca esti recomandat (ma bucur ca avem confirmarea). Acuma deh, corectii si finantari ratate si acoperite ulterior de la buget, nu se mai pun. Doar cine nu munceste, nu greseste…
Postat 25 Martie 2023, 12:34 de User anonimizat
Strict la subiect!
Mi-au cerut acum vreo trei luni escr*cii de la distrigaz vest 10000 (zece mii) de lei ca sa-mi aduca gazul la limita proprietatii, vreo 3(trei!!!) metri din care 1,2 m trotuarul Mi-au spus ca-mi restituie baii in 5 ani, fara nicio dobanda, neindexati, etc si in rate neegale. Acum ar fi vorba de vreo 2000 de euro, peste 5 ani nu stiu cat vor mai face cei 10.000 de lei. Sa ne traiesti ani multi, birtinezule, dar sa n-ai doua zile la fel! P.S. Despre Sanmartin si despre cum a abordat primarul Laza si cl problema introducerii gazului, se stie, s-a scris, etc!
Postat 25 Martie 2023, 10:28 de pinonel
Dle Laza, chapeau!
Am imobile si in Oradea si in Sanmartin. Nu discut despre taxe si impozite, desi..., vorbesc doar despre cum sunt tratati de catre administratiile UAT-lor locuitorii celor doua asezari. La Sanmartin functionarii vin in intampinarea cetatenilor si le ofera solutii pt a plati mai putin, totul legal, bine-nteles. In Oradea, orice kkt din primarie nu stie cum sa te beleasca mai tare. s.a.m.d.
Postat 25 Martie 2023, 10:20 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON