URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2020, 20:01

De la 9 la... 3 angajaţi: ADI Ecolect, agenţia care coordonează sistemul de salubritate din Bihor, intră la apă. Noul preşedinte este Mircea Mălan 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, marţi după amiaza, că Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, care coordonează sistemul de salubritate din judeţ, are un nou preşedinte, pe Mircea Mălan. De asemenea, organigrama ADI Ecolect a fost redusă drastic, de la 9 posturi la 3 posturi.

Director executiv rămâne Bujor Chirilă (PSD), care va fi sprijit de două persoane pe posturi de execuţie. 

Mircea Mălan, preşedinte 

Deciziile menţionate au fost luate marţi, 10 noiembrie, în cadrul Adunării Generale a Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group. 

"A fost votat în unanimitate ca preşedinte al ADI Ecolect Group Bihor d-ul Mircea Mălan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi tot prin procedură de vot au fost aleşi în unanimitate cei patru membri ai Consiliului Director, respectiv Iulian Balaj (primar al Oraşului Ştei), Cristian Laza (primar al Comunei Sânmartin), Sferle Mihai (primar al Comunei Cociuba Mare) şi Jacint Zatyko (primar al Comunei Sâniob). A fost desemnată totodată şi o comisie de cenzori formată din 6 membri dintre care 2 supleanţi", se arată într-un comunicat transmis de CJ Bihor. 

În mandatul anterior, preşedintele ADI Ecolect a fost PSD-istul Ioan Mang, până de curând vicepreşedinte al CJ Bihor. 

Bujor Chirilă, director 

Tot marţi, în cadrul aceleiaşi şedinţe AGA, a fost votată, modificarea organigramei instituţiei, care, astfel, a fost redusă de la un efectiv de personal compus din 9 posturi (2 de conducere şi 7 de execuţie), la un efectiv format din 3 posturi (1 post de director executiv şi 2 posturi de execuţie).

Decizia a fost luată cu 52 de voturi "pentru" dintr-un total de 71 de voturi. 

Contactat de BIHOREANUL, noul preşedinte al ADI Ecolect, Mircea Mălan, a detaliat că, astfel, director executiv al agenţiei va fi în continuare Bujor Chirilă, acesta urmând să fie ajutat de doi angajaţi. "Am redus-o (n.r. – organigrama) la un nivel critic, dar cred că va funcţiona. Le-am spus primarilor că ştiu care e importanţa acestui proiect (n.r. – Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor), ştiu că e mult de lucru, dar lucrurile se vor mişca de acum în alt ritm", a spus vicepreşedintele CJ. 

După deciziile de marţi, din organigrama ADI Ecolect va dispărea, astfel, inclusiv postul de director executiv adjunct, deţinut până acum de UDMR-istul Bimbó-Szuhai Tibor. "Legea spune că cel care a deţinut o funcţie de conducere într-o structură are prioritate la funcţia de execuţie în cadrul aceleiaşi structuri. Nu ştiu dacă dl. Bimbó va rămâne, nu cred că va rămâne în ADI Ecolect. De altfel, astăzi primarii UDMR s-au opus în bloc reducerii organigramei", a explicat noul preşedinte al ADI Ecolect. 

Primarii în acţiune

Prin reducerea organigramei, drepturile de verificare a modului în care operatorii de salubrizare îşi îndeplinesc atribuţiile vor reveni primarilor, astfel fiind o mai simplă identificare în teritoriu a eventualelor neregularităţi, a transmis CJ Bihor. 

"Prin această măsură le oferim primarilor o împuternicire în procesul decizional în ceea ce priveşte sectorul de salubrizare, pentru că primarii sunt cei care cunosc cel mai bine realităţile locurilor din care provin. Astfel se vor putea sesiza cu o mai mare uşurinţă eventualele probleme care ar putea apărea", a declarat Mircea Mălan.

În prezent, ADI Ecolect Group Bihor are încheiate, prin licitaţie publică, contracte cu 7 operatori în tot judeţul. "La ora actuală raportul juridic există doar între ADI Ecolect Group şi cei 7 operatori. Există totodată două variante de contractare a operatorilor. Prima este dată de tariful plătit de fiecare gospodărie în parte direct către operator, contractul fiind încheiat între operator-gospodării/persoane fizice/juridice. Cea de-a doua este varianta în care fiecare unitate administrativ-teritorială stabileşte o taxă de salubrizare, urmând ca operatorul să primească banii de la primării. În judeţ s-a optat, în majoritatea cazurilor, pentru prima variantă", se mai arată în informarea CJ. 

Taxă dublă pentru cei care nu vor contracte?

Rata încheierii contractelor la nivel judeţean este scăzută, subliniază reprezentanţii Judeţului. "În consecinţă, Consiliul Judeţean Bihor îndeamnă primarii să găsească soluţii pentru eficientizarea acestui proces", se precizează în comunicat. 

În acest sens, CJ Bihor a recomandat ca posibilă soluţie, în cazul UAT-urilor în care s-a ales varianta tarifului, emiterea unor Hotărâri de Consiliu Local care să reglementeze stabilirea unei taxe de salubritate, "cel puţin dublă faţă de tarifele operatorilor, pentru cei care nu încheie contracte cu operatorii de salubritate". "Aceste taxe ar avea rolul de a convinge persoanele fizice sau juridice să încheie contracte cu operatorii din zonele aferente", este explicaţia transmisă de CJ. 

"Prin măsurile şi recomandările adoptate, până la finalul acestui an, ne propunem să avem un sistem de colectare funcţional la nivelul întregului judeţ", a transmis, prin comunicat, Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Pentru dezvoltare regională

Pe de altă parte, tot marţi după amiaza, CJ Bihor a anunţat că a fost stabilită noua componenţă a Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest. "Acest Consiliu este un organism regional deliberativ, fără personalitate juridică, care este constituit şi funcţionează pe principii parteneriale la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, în scopul coordonării activităţilor de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională. Consiliul este alcătuit din: preşedinţii consiliilor judeţene şi câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii", se arată într-o informare a instituţiei.

"În urma unor înţelegeri politice", în Consiliul de Dezvoltare Regională Nord - Vest au fost votaţi în unanimitate Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor; Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, a fost votat ca şi reprezentant al municipiilor; ca reprezentant al oraşelor a fost desemnat şi votat Mircea Adrian Tuduce, primar al Oraşului Nucet, iar ca reprezentant al comunelor a fost votat în unanimitate primarul comunei Sălacea, Horváth Béla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: excalibur ... știu eu ce prevede proiectul SMID.
În fiecare comună spre exemplu, la fiecare capăt de sat, ar trebui să existe containere de minim 500 kg ... până la 2.000 kg, în funcție de ce stabilește fiecare UAT și cât știe fiecare primar să impună operatorului. În aceste containere se pot arunca, la grămadă, atât deșeuri casnice cât și de tip industrial. Așadar, adio colectare la containere ... acolo pune fiecare ce vrea !?!
Postat 11 Noiembrie 2020, 18:45 de CrisDumi
Free Mandela
Eu as vrea sa stiu daca este,sau va fi, in fiecare localitate/sat/comuna un lacas special amenajat, cu containere,pe macar 4 fractii,unde ORICE cetatean sa poata deebarasa GRATUIT ,fara nici o constringere,gen buletin,sex,apartenenta religioasa,cartela, GUNOAIE...Adica un serviciu public,comunitar, hai sa zicem ceva similar depozitelor RER de pe thurzo si rogerius
Postat 11 Noiembrie 2020, 10:35 de excalibur
Să nu uiți tovarășe Bolojan, că ești orășean "vopsit" ...
... și ar trebui să cunoști faptul că, în mediul rural, hârtia nu se aruncă ci se folosește la aprins focul, ambalat diverse prin gospidărie, etc, etc. Sau vrei cumva să-i faci și pe țărani să renunțe la sobe, că altfel îi supraimpozitezi ?!? Revenind însă la fracțiile SMID ... cea pentru hârtie nu își are rostul, foarte puțina care rămâne de aruncat, la țară cel puțin, putând fi colectată odată cu rezidualul. Apoi sticla, altă fracție discutabilă ... unde ai văzut țăran să arunce recipientul de sticlă ?!? Numai un tăntălău aruncă sticlele care sunt numai bune să pui vinul, țuica, siropul, gemul, etc, etc. Așadar, 4 (patru fracții) este o tâmpenie în mediul rural, pentru că nu se va face nicio colectare, la țară ... pentru hârtie și sticlă !?! 2 (două fracții) este suficient - rezidual (gunoiul care nu-i bun pentru compost) și plastic/metal (pentru PET-uri și cutii de conserve) !?! Așa că, operatorii pot aduce câte două pubele la fiecare gospodărie rurală, cu ridicare săptămânală, la un tarif normal de 25 lei lunar cu TVA cu tot !?!
Postat 11 Noiembrie 2020, 08:12 de CrisDumi
Parte din SMID este și va fi, pe mai departe ... "gunoiul" lăsat în urmă de UDMR !?!
Cu toate astea, reprezentanții maghiarmii rămân parte a sistemului deja viciat, acolo unde regăsim ca operator AVE Bihor, apendicele Keviep la colectarea deșeurilor în prea multe localități ale județului. Primul aspect ține de modelul de contract cu clienții, conceput superficial ca să aducă doar profit firmei, nu și mulțumirea oamenilor. Al doilea ține de tarif ... care e inițiat la 25 lei lunar de gospodărie, cu fracțiile săptămânale aferente; din acest punct de vedere se vede clar cât de aiuristic e tot conceptul, pentru că în mediul rural spre exemplu ar trebui să fie, săptămănală chiar, colectarea plasticului și metalului, nu numai a rezidualului pe care oamenii îl folosesc frecvent la compost. La țară, toate cele 4 fracții trebuie colectate săptămânal, iar firma ar trebui să dea câte 4 pubele de gospodărie, nu 2 coșuri de gunoi ca acum și care sunt de capacitatea unor găleți obișnuite la dat păsărilor grăunțe. Al aspect ține de lipsa unui sistem de plată a tarifului ca la RER spre exemplu, cu cont online și plata tarifului prin orice mijloc electronic. Altă problemă e site-ul sărac sl operatorului AVE, făcut așa ca să nu fie decât o informare lacunară a activității firmei. Nu în ultimul rând, tot sistemul ar fi trebuit să rămână valabil ca până acum, când tot țăranul plătește la primărie tariful, odată cu impozitul pe casă ... iar opțiunea asta la preț dublu cum vrea Bolojan este o mizerie "liberală" ... nelegală, implicarea UAT-urilor fiind necesară pentru verificarea activităților operatorilor !?! Dacă în urban lucrurile s-au mai "așezat" după un deceniu de observat cum e bine și cum nu e ... în rural, cu "economia" la pubele făcută de operator (AVE și gălețile lor CIP-ate cu tot), lucrurile nu se vor rezolva nici în două decenii. Așa că, tovarășe Bolojan, nu alegătorii tăi trebuie să plătească opțiunile pe care le oferi cu "generozitatea" cunoscută deja ... ci operatorii care trebuie să dea, la fiecare gospodărie, câte 4 pubele de minim 120 litri și un contract "beton" la un tarif corect ce trebuie să reflecte o colectare confom realității, săptămână de săptămână la orice fracție ar fi, ca prim pas către normele europene ce se îndreaptă către o tarifare "la greutatea" deșeurilor colectate, nu empiric "la bucată" de gospodărie !?!
Postat 11 Noiembrie 2020, 07:42 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON