URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
10 Noiembrie 2020, 20:01

De la 9 la... 3 angajaţi: ADI Ecolect, agenţia care coordonează sistemul de salubritate din Bihor, intră la apă. Noul preşedinte este Mircea Mălan 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, marţi după amiaza, că Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, care coordonează sistemul de salubritate din judeţ, are un nou preşedinte, pe Mircea Mălan. De asemenea, organigrama ADI Ecolect a fost redusă drastic, de la 9 posturi la 3 posturi.

Director executiv rămâne Bujor Chirilă (PSD), care va fi sprijit de două persoane pe posturi de execuţie. 

Mircea Mălan, preşedinte 

Deciziile menţionate au fost luate marţi, 10 noiembrie, în cadrul Adunării Generale a Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group. 

"A fost votat în unanimitate ca preşedinte al ADI Ecolect Group Bihor d-ul Mircea Mălan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi tot prin procedură de vot au fost aleşi în unanimitate cei patru membri ai Consiliului Director, respectiv Iulian Balaj (primar al Oraşului Ştei), Cristian Laza (primar al Comunei Sânmartin), Sferle Mihai (primar al Comunei Cociuba Mare) şi Jacint Zatyko (primar al Comunei Sâniob). A fost desemnată totodată şi o comisie de cenzori formată din 6 membri dintre care 2 supleanţi", se arată într-un comunicat transmis de CJ Bihor. 

În mandatul anterior, preşedintele ADI Ecolect a fost PSD-istul Ioan Mang, până de curând vicepreşedinte al CJ Bihor. 

Bujor Chirilă, director 

Tot marţi, în cadrul aceleiaşi şedinţe AGA, a fost votată, modificarea organigramei instituţiei, care, astfel, a fost redusă de la un efectiv de personal compus din 9 posturi (2 de conducere şi 7 de execuţie), la un efectiv format din 3 posturi (1 post de director executiv şi 2 posturi de execuţie).

Decizia a fost luată cu 52 de voturi "pentru" dintr-un total de 71 de voturi. 

Contactat de BIHOREANUL, noul preşedinte al ADI Ecolect, Mircea Mălan, a detaliat că, astfel, director executiv al agenţiei va fi în continuare Bujor Chirilă, acesta urmând să fie ajutat de doi angajaţi. "Am redus-o (n.r. – organigrama) la un nivel critic, dar cred că va funcţiona. Le-am spus primarilor că ştiu care e importanţa acestui proiect (n.r. – Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor), ştiu că e mult de lucru, dar lucrurile se vor mişca de acum în alt ritm", a spus vicepreşedintele CJ. 

După deciziile de marţi, din organigrama ADI Ecolect va dispărea, astfel, inclusiv postul de director executiv adjunct, deţinut până acum de UDMR-istul Bimbó-Szuhai Tibor. "Legea spune că cel care a deţinut o funcţie de conducere într-o structură are prioritate la funcţia de execuţie în cadrul aceleiaşi structuri. Nu ştiu dacă dl. Bimbó va rămâne, nu cred că va rămâne în ADI Ecolect. De altfel, astăzi primarii UDMR s-au opus în bloc reducerii organigramei", a explicat noul preşedinte al ADI Ecolect. 

Primarii în acţiune

Prin reducerea organigramei, drepturile de verificare a modului în care operatorii de salubrizare îşi îndeplinesc atribuţiile vor reveni primarilor, astfel fiind o mai simplă identificare în teritoriu a eventualelor neregularităţi, a transmis CJ Bihor. 

"Prin această măsură le oferim primarilor o împuternicire în procesul decizional în ceea ce priveşte sectorul de salubrizare, pentru că primarii sunt cei care cunosc cel mai bine realităţile locurilor din care provin. Astfel se vor putea sesiza cu o mai mare uşurinţă eventualele probleme care ar putea apărea", a declarat Mircea Mălan.

În prezent, ADI Ecolect Group Bihor are încheiate, prin licitaţie publică, contracte cu 7 operatori în tot judeţul. "La ora actuală raportul juridic există doar între ADI Ecolect Group şi cei 7 operatori. Există totodată două variante de contractare a operatorilor. Prima este dată de tariful plătit de fiecare gospodărie în parte direct către operator, contractul fiind încheiat între operator-gospodării/persoane fizice/juridice. Cea de-a doua este varianta în care fiecare unitate administrativ-teritorială stabileşte o taxă de salubrizare, urmând ca operatorul să primească banii de la primării. În judeţ s-a optat, în majoritatea cazurilor, pentru prima variantă", se mai arată în informarea CJ. 

Taxă dublă pentru cei care nu vor contracte?

Rata încheierii contractelor la nivel judeţean este scăzută, subliniază reprezentanţii Judeţului. "În consecinţă, Consiliul Judeţean Bihor îndeamnă primarii să găsească soluţii pentru eficientizarea acestui proces", se precizează în comunicat. 

În acest sens, CJ Bihor a recomandat ca posibilă soluţie, în cazul UAT-urilor în care s-a ales varianta tarifului, emiterea unor Hotărâri de Consiliu Local care să reglementeze stabilirea unei taxe de salubritate, "cel puţin dublă faţă de tarifele operatorilor, pentru cei care nu încheie contracte cu operatorii de salubritate". "Aceste taxe ar avea rolul de a convinge persoanele fizice sau juridice să încheie contracte cu operatorii din zonele aferente", este explicaţia transmisă de CJ. 

"Prin măsurile şi recomandările adoptate, până la finalul acestui an, ne propunem să avem un sistem de colectare funcţional la nivelul întregului judeţ", a transmis, prin comunicat, Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Pentru dezvoltare regională

Pe de altă parte, tot marţi după amiaza, CJ Bihor a anunţat că a fost stabilită noua componenţă a Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest. "Acest Consiliu este un organism regional deliberativ, fără personalitate juridică, care este constituit şi funcţionează pe principii parteneriale la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, în scopul coordonării activităţilor de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională. Consiliul este alcătuit din: preşedinţii consiliilor judeţene şi câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii", se arată într-o informare a instituţiei.

"În urma unor înţelegeri politice", în Consiliul de Dezvoltare Regională Nord - Vest au fost votaţi în unanimitate Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor; Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, a fost votat ca şi reprezentant al municipiilor; ca reprezentant al oraşelor a fost desemnat şi votat Mircea Adrian Tuduce, primar al Oraşului Nucet, iar ca reprezentant al comunelor a fost votat în unanimitate primarul comunei Sălacea, Horváth Béla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: excalibur ... știu eu ce prevede proiectul SMID.
În fiecare comună spre exemplu, la fiecare capăt de sat, ar trebui să existe containere de minim 500 kg ... până la 2.000 kg, în funcție de ce stabilește fiecare UAT și cât știe fiecare primar să impună operatorului. În aceste containere se pot arunca, la grămadă, atât deșeuri casnice cât și de tip industrial. Așadar, adio colectare la containere ... acolo pune fiecare ce vrea !?!
Postat 11 Noiembrie 2020, 18:45 de CrisDumi
Free Mandela
Eu as vrea sa stiu daca este,sau va fi, in fiecare localitate/sat/comuna un lacas special amenajat, cu containere,pe macar 4 fractii,unde ORICE cetatean sa poata deebarasa GRATUIT ,fara nici o constringere,gen buletin,sex,apartenenta religioasa,cartela, GUNOAIE...Adica un serviciu public,comunitar, hai sa zicem ceva similar depozitelor RER de pe thurzo si rogerius
Postat 11 Noiembrie 2020, 10:35 de excalibur
Să nu uiți tovarășe Bolojan, că ești orășean "vopsit" ...
... și ar trebui să cunoști faptul că, în mediul rural, hârtia nu se aruncă ci se folosește la aprins focul, ambalat diverse prin gospidărie, etc, etc. Sau vrei cumva să-i faci și pe țărani să renunțe la sobe, că altfel îi supraimpozitezi ?!? Revenind însă la fracțiile SMID ... cea pentru hârtie nu își are rostul, foarte puțina care rămâne de aruncat, la țară cel puțin, putând fi colectată odată cu rezidualul. Apoi sticla, altă fracție discutabilă ... unde ai văzut țăran să arunce recipientul de sticlă ?!? Numai un tăntălău aruncă sticlele care sunt numai bune să pui vinul, țuica, siropul, gemul, etc, etc. Așadar, 4 (patru fracții) este o tâmpenie în mediul rural, pentru că nu se va face nicio colectare, la țară ... pentru hârtie și sticlă !?! 2 (două fracții) este suficient - rezidual (gunoiul care nu-i bun pentru compost) și plastic/metal (pentru PET-uri și cutii de conserve) !?! Așa că, operatorii pot aduce câte două pubele la fiecare gospodărie rurală, cu ridicare săptămânală, la un tarif normal de 25 lei lunar cu TVA cu tot !?!
Postat 11 Noiembrie 2020, 08:12 de CrisDumi
Parte din SMID este și va fi, pe mai departe ... "gunoiul" lăsat în urmă de UDMR !?!
Cu toate astea, reprezentanții maghiarmii rămân parte a sistemului deja viciat, acolo unde regăsim ca operator AVE Bihor, apendicele Keviep la colectarea deșeurilor în prea multe localități ale județului. Primul aspect ține de modelul de contract cu clienții, conceput superficial ca să aducă doar profit firmei, nu și mulțumirea oamenilor. Al doilea ține de tarif ... care e inițiat la 25 lei lunar de gospodărie, cu fracțiile săptămânale aferente; din acest punct de vedere se vede clar cât de aiuristic e tot conceptul, pentru că în mediul rural spre exemplu ar trebui să fie, săptămănală chiar, colectarea plasticului și metalului, nu numai a rezidualului pe care oamenii îl folosesc frecvent la compost. La țară, toate cele 4 fracții trebuie colectate săptămânal, iar firma ar trebui să dea câte 4 pubele de gospodărie, nu 2 coșuri de gunoi ca acum și care sunt de capacitatea unor găleți obișnuite la dat păsărilor grăunțe. Al aspect ține de lipsa unui sistem de plată a tarifului ca la RER spre exemplu, cu cont online și plata tarifului prin orice mijloc electronic. Altă problemă e site-ul sărac sl operatorului AVE, făcut așa ca să nu fie decât o informare lacunară a activității firmei. Nu în ultimul rând, tot sistemul ar fi trebuit să rămână valabil ca până acum, când tot țăranul plătește la primărie tariful, odată cu impozitul pe casă ... iar opțiunea asta la preț dublu cum vrea Bolojan este o mizerie "liberală" ... nelegală, implicarea UAT-urilor fiind necesară pentru verificarea activităților operatorilor !?! Dacă în urban lucrurile s-au mai "așezat" după un deceniu de observat cum e bine și cum nu e ... în rural, cu "economia" la pubele făcută de operator (AVE și gălețile lor CIP-ate cu tot), lucrurile nu se vor rezolva nici în două decenii. Așa că, tovarășe Bolojan, nu alegătorii tăi trebuie să plătească opțiunile pe care le oferi cu "generozitatea" cunoscută deja ... ci operatorii care trebuie să dea, la fiecare gospodărie, câte 4 pubele de minim 120 litri și un contract "beton" la un tarif corect ce trebuie să reflecte o colectare confom realității, săptămână de săptămână la orice fracție ar fi, ca prim pas către normele europene ce se îndreaptă către o tarifare "la greutatea" deșeurilor colectate, nu empiric "la bucată" de gospodărie !?!
Postat 11 Noiembrie 2020, 07:42 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0058 RON
  • 1 EUR = 4.8728 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON