URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2023, 10:31

Dați culoare betoanelor!

Dați culoare betoanelor! Anul trecut, în cadrul proiectului de bugetare participativă, ucraineanul Alexei Shkurat a propus realizarea unei picturi murale, cu implicarea orădenilor, pe zidul de pe malul Crişului Repede din zona podului Sf. Ladislau. Proiectul a fost votat de cetățeni, însă rămâne de văzut când va fi implementat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când s-au amplasat cuiburile de flori şi ghivecele uriaşe cu plante decorative în Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand şi pe strada Iosif Vulcan, imediat s-a luminat locul. Dacă acestea ar fi fost puse şi pe malul stâng al Crişului, lângă Primărie, devenită zonă de promenadă, zona centrală ar fi arătat şi mai bine.

Din păcate, însă, malul a rămas în culoarea betonului, pe motiv că cei de la Cultură nu permit altă nuanţă decât cea a betonului. E de mirare abordarea asta, pentru că în urmă cu un secol pe dig se pictau reclame şi pe primar nu-l amenda nimeni. Mai mult, există şi un proiect pe bugetare participativă ce propune ca zona să fie mai colorată, dar la asemenea abordare se pare că e mort din faşă.

Acum se conturează noile pasaje din Centrul Civic. Peste câteva luni vom vedea cât de utile sunt; eu nu cunosc încă un caz de pasaj, drum sau pod care, odată construit, să fie blamat de participanţii la trafic. În schimb, aspectul lor industrial contrastează strident cu exuberanţa stilului Art Nouveau.

Sigur, Uniunea Europeană ne-a dat bani pentru siguranţa circulaţiei, nu pentru brizbrizuri, dar atât putem face şi noi din banii noştri, să umanizăm zona. O placare cu piatră nobilă, nişte jardiniere din care să curgă vegetaţia pe pereţii austeri şi bande cu lumini led ar face din pasaje o zonă mai prietenoasă.

Acum, când intrăm în epoca noilor pasaje, căci se vor face vreo 7-8 conform planurilor Primăriei şi ale Consiliului Judeţean, poate ar trebui ca din start să se gândească şi elemente decorative, dacă nu vrem să arate ca nişte fose sinistre. Cum obrazul subţire cu cheltuială se ţine, atâţia bani se pot găsi la buget pentru a da ştaif urbei cu care ne lăudăm aşa de mult!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Culoare?
Ceea ce este prezentat mai sus intr-adevar este colorat, nu stiu daca merge cu stilul clasic al centrului. Eu as pune un peisaj monocrom care nu ar fi asa de strident.Poate fi si o scena din istoria orasului. Daca as avea posibilitate sa atasez o poza as fi aratat la ce ma gandesc. Alta intrebare: noi nu avem suficienti artisti in Oradea sa picteaza peretii? Noi care am trait 30-40+ ani Oradea? Mi se pare foarte ciudat sa vine cineva si sa picteze peretii dupa 1-2 ani petrecuti in oras.
Postat 07 Noiembrie 2023, 20:58 de vatu
Nu astepta ca altii sa-ti coloreze viata!
Te uiti la casa care se prăbușește, te deranjeazã iarba care înverzeste, te uiti cum lumea se scufundă si tu crezi cã vopseaua va schimba ceva??!! Te uiti dar nu vezi, binele si frumosul! Lumea este colorată dar nu vezi decât pete întunecate. Dai vina pe ceilalti, desi nu esti fericit doar din cauza ta.
Postat 07 Noiembrie 2023, 12:11 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON