URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2022, 12:00

Artistă pe asfalt: Cine este pictorița care a creat mozaicul citadin din Parcul Libertății din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De acum înainte, Parcul Libertăţii, o zonă verde colorată primăvara de mii de lalele, va avea culoare indiferent de anotimp. 

Artista Roxana Stan a transformat o alee din parc într-o poveste despre viaţă şi spiritualitate, "decorată" cu elemente specifice Oradiei, precum un vultur negru ori simboluri Art Nouveau. "Îmi doresc să transform cât mai multe locuri gri din oraş în zone colorate", spune Roxana. A semnat deja două proiecte urbane "colorate" şi nu vrea să se oprească...

Artist al lumii

Născută şi crescută în Oradea, unde a studiat la Liceul de Arte, Roxana Stan, acum în vârstă de 31 de ani, s-a mutat din oraş când a început studiile de licenţă. A urmat cursurile Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara, iar urbea de pe Bega i-a rămas casă. "Am locuit 12 ani în Timişoara şi am lucrat ca freelancer (n.r. - pe cont propriu) în proiecte de design", spune tânăra. 

În aceşti ani, Roxie, cum se semnează artista, a şi călătorit mult, implicându-se în diferite proiecte artistice din străinătate. De departe, cel mai tare a marcat-o experienţa din India, ţară în care s-a dus de două ori, într-o aşa-numită "rezidenţă artistică". Mai mulţi artişti din India, dar şi din străinătate, obişnuiesc să deruleze programe în comunităţi rurale şi sărace din ţară, iar orădeanca li s-a alăturat. 

Prima dată, în 2017, a mers într-un sătuc aproape de graniţa cu Bangladesh, unde a pictat pereţii şcolii primare, oferindu-le un suflu complet nou, iar a doua oară, în 2019, împreună cu alţi 80 de artişti, a schimbat complet faţa unui alt sat, pictând pereţi şi creând instalaţii artistice. "Localnicii erau fascinaţi, le plăcea foarte mult şi ne ajutau", rememorează Roxana.

Pictură pe pereţi

Orădeanca a mai avut proiecte de pictură murală, publice sau private, în ţări precum Tunisia, Italia şi Austria, savurând experienţa transformării unui loc gri într-unul colorat şi viu. "Mi-am dorit să pot face asta şi acasă, la Oradea", zice artista.

În 2021, a avut ocazia aceasta, pentru că, în cadrul festivalului Street Delivery, a fost invitată să picteze pereţii unui punct termic din parcul Petőfi. Împreună cu pictorul orădean Horea Sălăgean, a reprodus grădina Raiului şi scena căderii în păcat a Evei în culori vii, atrăgătoare (foto).

Parcul Petofi Oradea

Lucrarea a fost lăudată de mulţi orădeni, iar feedback-ul primit a convins-o că Oradea are nevoie de asemenea proiecte. "Cel mai rău lucru pentru un artist este să nu primească niciun feedback, să nu aibă nicio reacţie, bună sau rea. Indiferenţa publicului faţă de arta lui este cel mai crunt lucru", spune Roxie. Ea se bucură deopotrivă când lucrările ei sunt contestate sau aplaudate, pentru că ştie că a reuşit să transmită ceva.

"Povestea oricui"

Mutată între timp acasă, la Oradea, Roxana a căutat modalităţi prin care să "coloreze" oraşul. În primăvară, a aflat de programul Bursa Talentelor al Fundaţiei Comunitare Oradea, a aplicat şi a câştigat o finanţare pentru proiectul "Mozaic citadin", prin care şi-a propus să deseneze o alee din parcul Libertăţii.

Timp de şase săptămâni, a transformat aleea într-o călătorie a vieţii, plină de simboluri spirituale şi de elemente inspirate din clădirile Art Nouveau (foto). "Urcând" treptele spre poarta Raiului, orădenii îi descoperă pe Adam şi Eva şi cheile de care fiecare are nevoie. Desenul mai cuprinde ochiul divin, elementele esenţiale ale lumii (focul, apa, aerul şi pământul), un vultur negru care zboară împreună cu un porumbel alb, simbol al păcii, o reproducere a unui chip uman prezentat în basorelief pe Palatul Moskovits, cei doi grifoni care "veghează" în Cetatea Oradea, dar şi moartea ascunsă pe gaura cheii ori clepsidra umanităţii aflată în mâinile divinităţii. 

Alee din Parcul Libertăţi

Curioşii mai văd în desen balanţa care "cântăreşte" bucuriile materiale şi pe cele imateriale, o tablă de şah de mari dimensiuni şi un om împărţit de un înger şi de un demon. "Este povestea oricui", spune Roxie.

Mozaic citadin

Pe lângă că a pictat aleea cu bucuria că poate contribui la înfrumuseţarea oraşului, artista a fost încântată şi de reacţia orădenilor. Unii au vrut să i se alăture şi au desenat împreună cu ea, de parcă aleea era o uriaşă carte de colorat. Alţii au criticat-o pentru treptele în culorile curcubeului, asimilându-le cu o susţinere a mişcării LGBT, ceea ce Roxana respinge, ori faptul că Adam şi Eva sunt dezbrăcaţi, imagine considerată de unii nepotrivită pentru un parc central. "În final, când proiectul a fost gata, cred că toată lumea s-a convins că nu are legătură nici cu comunitatea LGBT, nici cu pornografia", zice artista.

Pe 15 august, Roxana a inaugurat Mozaicul citadin, cum şi-a botezat lucrarea, prilej cu care a organizat şi o serie de ateliere în parc: de făcut bijuterii, de pictură, de origami, de colorat mandale, de şah. "Avem piese de şah de mari dimensiuni şi, dacă sunt doritori, le pot oferi, pentru ateliere de şah. Mi-ar plăcea ca măcar o dată pe săptămână cineva să joace şah aici".

De asemenea, artista visează la un festival de artă stradală pe care Oradea l-ar putea găzdui, iar ea se oferă să-l organizeze. "Am putea aduna zece artişti români, care să facă picturi murale în tot atâtea locuri din oraş. Am pune Oradea pe harta evenimentelor artistice, ar fi interesant şi pentru localnici şi turişti să-i vadă, iar la final am rămâne cu nişte zone colorate, în locul unor zone gri", spune tânăra. 

Roxana speră că autorităţile vor susţine o asemenea iniţiativă şi vor încuraja artiştii să se manifeste în oraş. Ea una ştie că mai are multă culoare de oferit Oradiei... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON