URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Noiembrie 2023, 17:20

Artă stradală în Oradea: Mai mulți artiști pictează, timp de o lună, peretele parcării de lângă parcul Brătianu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De-a lungul lunii noiembrie, orădenii sunt invitați să vadă mai mulți artiști stradali la muncă. Cu finanțare din programul de bugetare participativă, ei vor pune culoare pe peretele parcării de lângă parcul I. C. Brătianu, pe care îl vor umple cu desene inedite.

Intitulat „Dream Big” (Îndrăznește să visezi), proiectul de artă stradală a început pe 1 noiembrie și îi are ca protagoniști pe artiștii orădeni Roxie Netea (alias Rox Your Senses), Cristian Sabău, George Hociung (alias G.H. Arts) și Ervin Racz. Ajutați de voluntari, cei patru vor colora muralul de 660 metri pătrați din parcarea inaugurată în vară de Primăria Oradea.

Coordonatoarea este Roxana Netea (foto), o artistă locală care are la activ mai multe proiecte murale și care a umplut de culoare și o alee a parcului Libertății.

Roxana Netea

„Amprenta vizuală pe care artiștii doresc să o aplice asupra acestei zone gri și anoste stă la baza existenței acestei grupări. Ei reprezentă o mână de oameni creativi cu integritate artistică și o mare pasiune pentru frumos, motiv pentru care s-au închegat în această formulă ca promotori ai unei manifestații culturale de amploare”, se arată într-un comunicat al inițiatorilor, transmis vineri.

Tema propusă se adresează atât tinerilor, cât și adulților. La finalul proiectului, pe perete se vor remarca trei copii care suflă baloane de săpun pe toată suprafața lui, bule văzute în plan metaforic ca o punte în spațiu și timp și un mijloc de teleportare a simțurilor spre lumile interioare pline de imaginație ale acestor copii.


Artiștii au prezentat și o simulare a proiectului lor

„Acest proiect are o profundă rădăcină în amintirile fericite ale copilăriei, vizând să trezească în privitori recunoașterea și identificarea cu aceste sentimente ludice. Abordarea artistică se apleacă spre redescoperirea copilului interior, încurajând privitorii să facă legătura cu propriile lor amintiri și vise”, au mai transmis artiștii.

Proiectul a fost inițiat de Asociația D’Art și are girul Primăriei Oradea, ba chiar și finanțarea asigurată de municipalitate, prin programul de bugetare participativă unde, în ediția din 2022, a fost aprobată o propunere de pictură murală.

Folosind schele de 4 metri înălțime, artiștii s-au pus deja la treabă, iar primii care i-au urmărit curioși au fost orădenii care obișnuiesc să alerge în parcul Brătianu.

La sfârșitul lunii, după ce peretele va fi pictat, lucrarea va fi inaugurată. Evenimentul va cuprinde și ateliere de inițiere în arta stradală, conversații cu artiștii și o mini-petrecere în aer liber, cu muzică asigurată de un DJ local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON