URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2023, 17:20

Artă stradală în Oradea: Mai mulți artiști pictează, timp de o lună, peretele parcării de lângă parcul Brătianu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De-a lungul lunii noiembrie, orădenii sunt invitați să vadă mai mulți artiști stradali la muncă. Cu finanțare din programul de bugetare participativă, ei vor pune culoare pe peretele parcării de lângă parcul I. C. Brătianu, pe care îl vor umple cu desene inedite.

Intitulat „Dream Big” (Îndrăznește să visezi), proiectul de artă stradală a început pe 1 noiembrie și îi are ca protagoniști pe artiștii orădeni Roxie Netea (alias Rox Your Senses), Cristian Sabău, George Hociung (alias G.H. Arts) și Ervin Racz. Ajutați de voluntari, cei patru vor colora muralul de 660 metri pătrați din parcarea inaugurată în vară de Primăria Oradea.

Coordonatoarea este Roxana Netea (foto), o artistă locală care are la activ mai multe proiecte murale și care a umplut de culoare și o alee a parcului Libertății.

Roxana Netea

„Amprenta vizuală pe care artiștii doresc să o aplice asupra acestei zone gri și anoste stă la baza existenței acestei grupări. Ei reprezentă o mână de oameni creativi cu integritate artistică și o mare pasiune pentru frumos, motiv pentru care s-au închegat în această formulă ca promotori ai unei manifestații culturale de amploare”, se arată într-un comunicat al inițiatorilor, transmis vineri.

Tema propusă se adresează atât tinerilor, cât și adulților. La finalul proiectului, pe perete se vor remarca trei copii care suflă baloane de săpun pe toată suprafața lui, bule văzute în plan metaforic ca o punte în spațiu și timp și un mijloc de teleportare a simțurilor spre lumile interioare pline de imaginație ale acestor copii.


Artiștii au prezentat și o simulare a proiectului lor

„Acest proiect are o profundă rădăcină în amintirile fericite ale copilăriei, vizând să trezească în privitori recunoașterea și identificarea cu aceste sentimente ludice. Abordarea artistică se apleacă spre redescoperirea copilului interior, încurajând privitorii să facă legătura cu propriile lor amintiri și vise”, au mai transmis artiștii.

Proiectul a fost inițiat de Asociația D’Art și are girul Primăriei Oradea, ba chiar și finanțarea asigurată de municipalitate, prin programul de bugetare participativă unde, în ediția din 2022, a fost aprobată o propunere de pictură murală.

Folosind schele de 4 metri înălțime, artiștii s-au pus deja la treabă, iar primii care i-au urmărit curioși au fost orădenii care obișnuiesc să alerge în parcul Brătianu.

La sfârșitul lunii, după ce peretele va fi pictat, lucrarea va fi inaugurată. Evenimentul va cuprinde și ateliere de inițiere în arta stradală, conversații cu artiștii și o mini-petrecere în aer liber, cu muzică asigurată de un DJ local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON