URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2023, 18:11

DASO preia cererile pentru ajutorul de încălzire și suplimentul de energie din 1 noiembrie. Vezi cine beneficiază

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la 1 noiembrie, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) din cadrul Primăriei va prelua de la cetățeni documentele necesare pentru primirea ajutorului de încălzire, precum şi a suplimentului de energie.

Veniturile cresc, compensarea scade...

Ajutorul de încălzire se va acorda în intervalul 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024 familiilor ori persoanelor singure cu domiciliul sau reşedinţa în Oradea, în funcţie de venitul net mediu lunar şi sistemul de încălzire utilizat (energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne sau combustibili petrolieri).

"Cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei se va raporta la valoarea de referinţă în funcţie de sistemul de încălzire şi de venitul net pe membru de familie sau persoană singură", a transmis Primăria, printr-un comunicat.

Spre exemplu, pentru cel mai mic venit, de până la 200 lei lunar, compensarea este de 100% raportat la valoarea de referinţă de 250 lei lunar în cazul gazelor naturale, 500 lei lunar în cazul energiei electrice şi 320 lei lunar pentru lemne ori combustibili petrolieri.

Valoarea compensării scade treptat, direct proporţional cu creşterea veniturilor solicitantului.

Astfel, la cealaltă extremă, pentru venituri între 1.280,1 lei şi 1.386 lei pe membru de familie, ori de 1.280,1 lei şi 2.053 lei pentru o persoană singură, nivelul ajutorului coboară la doar 10%. Astfel, compensarea va fi de doar 25 lei în cazul gazelor naturale, 50 lei pentru energie electrică şi 23 lei pentru lemne ori combustibili petrolieri.

"Valoarea de referinţă a ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie termică se stabileşte, lunar, în limita consumului mediu, în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei", se menţionează în comunicatul Primăriei.

În cazul energiei termice, compensarea acordată este de 100% în cazul celor cu venituri de până la 200 lei pe lună şi scade direct proporţional cu acestea, la doar 10%, pentru cei cu venituri între 1.280,1 lei şi 1.386 lei pe membru de familie şi între 1.280 lei şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure.

Încălzire cu supliment

Pe de altă parte, suplimentul de energie se acordă lunar, timp de un an, din 1 noiembrie 2023 până în 31 octombrie 2024 în sumă fixă, în funcţie de felul energiei folosite.

Astfel, pentru gaze naturale şi energie termică, valoarea acestuia este de 10 lei pe lună, pentru lemne ori combustibili petrolieri este de 20 lei pe lună, iar pentru energie electrică, de 30 lei pe lună.

Suplimentul de energie se acordă pentru a acoperi din cheltuielile cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde.

Cereri în creștere

Potrivit evidenţelor DASO, în ultimii ani, numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire a crescut substanțial, de la 355, în sezonul rece din anul 2020, la 1.906 în 2021 şi 2.010, anul trecut.

„Anul trecut, în prima lună de la deschiderea sezonului de încălzire, până la 20 noiembrie, orădenii au depus 1.984 de cereri de ajutor de încălzire. Dintre acestea, 1.913 au fost aprobate, iar 71 au fost respinse", a exemplificat pentru BIHOREANUL, directorul DASO, Anca Grama.

Directoarea a explicat că solicitanţii depun cererea de ajutor de încălzire la începutul iernii şi beneficiază de acest sprijin pentru tot sezonul. "Solicitanţii vin şi depun cerere o singură dată, nu trebuie să le reînnoiască lună de lună", a spus Grama.

În schimb, beneficiarii sunt obligaţi să anunţe orice modificare în structura veniturilor lor.

Cererile pentru cele două forme de ajutor pot fi ridicate de potenţialii solicitanţi de la sediul DASO din strada Primăriei 42, de luni până miercuri între orele 7:30 - 16:30, joi este program prelungit până la ora 18:30, iar vineri e cu orar scurtat până la ora 16.

Formularele pot fi obţinute şi prin centrele sociale multifuncţionale Rogerius II (strada Episcop Ioan Suciu 1, bloc ZP1), Ioşia II (Aleea Călinului 9) şi Nufărul (Nufărului 47, D111) în intervalul de funcţionare a acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON