URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2023, 14:30

Dacian Cioloș: „Lecția poloneză pentru România este că populismul poate fi învins”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Lecția poloneză pentru România este că populismul poate fi învins”, declară europarlamentarul Dacian Cioloș, fost prim-ministru al Guvernului României. Acesta consideră că alegerile din Polonia dovedesc că „nu sondajele hotărăsc cine câștigă în alegeri, cei care decid sunt doar cetățenii iar populismul poate fi învins”.

De asemenea, Cioloș explică faptul că odată cu revenirea Poloniei pe drumul european se deschide șansa unei colaborări strânse între București și Varșovia, cele mai importante țări din estul Uniunii Europene, în beneficiul cetățenilor celor două puteri, care își pot astfel reprezenta interesele cu fermitate la masa de decizie a UE.

Condiția, arată fostul șef al Renew Europe în Parlamentul European, este ca și în România să avem din 2024 o conducere pro-europeană autentică și proactivă care are cunoștințele, relațiile și fermitatea necesare în negocierile cu liderii europeni.

„Orice monstru electoral, oricât de puternic ar părea, poate fi învins dacă participarea la vot este mare. Iar polonezii au mers la vot într-un număr de invidiat, făcând un serviciu atât țării lor, cât și democrației liberale”, a menționat Dacian Cioloș, după ce opoziția a învins partidul conservator care conduce Polonia de mai mulți ani.

Donald Tusk, un proeuropean fără dubii

„Îl felicit pe Donald Tusk, un proeuropean fără dubii, fost lider UE, care s-a întors acasă și a energizat opoziția chiar dacă personal a avut de îndurat în ultimii ani calomnii și acuzații nedrepte și fantasmagorice precum că este vândut Bruxelles-ului și Berlinului sau trădător de țară.

Victoria opoziției din Polonia este și o lecție pentru noi, una de anduranță în fața populismului, una despre speranța că atașamentul față de valorile democratice europene care aduc prosperitate nu se negociază și nu se nuanțează, chiar dacă temporar poți pierde capital politic în fața discursurilor demagogice”, a menționateuroparlamentarul REPER.

Cum își pot apăra est-europenii interesele în UE

„Odată cu rezultatul din Polonia, se deschide calea unei colaborări între noi și polonezi, una care poate susține cu forță punctul de vedere est-european în UE.

Pentru asta e nevoie ca și la București să existe parteneri de încredere care nu doar să se rățoiască spre UE la televizor, sa fie reactivi și defensivi ci să aibă cunoștințele, relațiile și forța de negociere pe care o țară cu greutatea sa ca număr de voturi în UE precum România le oferă”, explică fostul premier al României nevoia strategică de colaborare cu Polonia.

„România și Polonia sunt cele mai bine plasate să găsească, împreună cu Ucraina felul în care această țară mare va fi integrată în UE dar și cum va reconstruită.

Sunt țările din vecinătate care sunt chemate să ajute în diverse moduri azi dar vor avea și o mare contribuție la reconstrucția Ucrainei care primește peste 50 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru acest lucru în următorii ani.

Vedem de acum inerconectarea care este necesară pe transport, energie, agricultură și se vede nevoia unui parteneriat mai strâns, nu doar pentru a evita probleme ce pot să apară, precum cea legată de cereale, dar și pentru a construi împreună oportunități de dezvoltare economică, pe piața europeană.

O colaborare bună în interesul cetățenilor celor trei țări se va repercuta și în felul în care se reașează raportul de forțe în interiorul UE, care se va deplasa de la vest spre est.

E nevoie de un asemenea parteneriat care să reechilibreze blocurile europene vestice cu interesele lor legitime dar care nu mereu reflectă realitatea din Europa de est.

De asemenea, colaborarea strânsă dintre Polonia, Ucraina și România ajută interesului strategic al României de a apropia Moldova de Uniunea Europeană și de a facilita integrarea acesteia în UE”, concluzionează Dacian Cioloș.

Mai multe detalii puteți găsi pe: dacianciolos.eu

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Alo CIOLOȘ
Lectia de cum e sa nu fi POPULAR o inveti de la Bolojan, acum te dai tare-n clanță :::::)))))
Postat 19 Octombrie 2023, 21:23 de Sandu2100
e hilar ca reclama astuia are un paragraf sub titlul "Cum își pot apăra est-europenii interesele în UE"
Ciolos chiar ne ia de fraieri, si crede ca am uitat cum el si partidul lui de acoliti au votat impotriva tarilor ca sa nu mai aiba dreptul la veto in UE. Un exemplu de ipocrizie, de asa nu, nu asa iti aperi interesul. Nu e cu nimic mai bun, mai de caracter decat coruptii care public se declara impotriva pensiilor speciale, si peste 2 ore isi voteaza inca niste pensii ptr ei.
Postat 19 Octombrie 2023, 17:47 de unu
Neo-marxism
Partidul PiS care a pierdut mult in Polonia, chiar daca avea bubele lui, era mai de orientare crestina si nu trecea totusi peste anumite linii rosii. Donald Tusk va trece si va implementa pe repede inainte aberatiile occidentale. Polonia se va departa si mai mult de Dumnezeu. Ca toate statele de altfel. Ca Romania. Nu va bazati pe lideri, bazati-va doar pe voi si Dumnezeu. Sub masca unei prosperitati globalistii vor strecura toate legile impotriva omului, libertatii, a firii. Paralel ei destabilizeaza toate națiile prin razboaie, imigranti, crize politice si economice artificiale, cu ce scop? Acela de a crea haos. În haos ei vor face ce vor și lumea le va da puterea de bunăvoie. Democratia se va transforma intr-o dictatura globala și oamenii cand vor realiza va fi prea tarziu.
Postat 19 Octombrie 2023, 15:44 de georgemarian
lectia democratica ptr Ciolos si reperul lui e ca
in toate functiile de guvernare in care a fost, a fost numit, nu ales de popor. Democratia nu te vrea, nu te voteaza. Tu in alegeri libere esti sub sondaje.
Postat 19 Octombrie 2023, 15:14 de unu
Vrem un președinte pro România..
..nu pro european. Că eu unul am impresia că Uniunea are mai multe fețe, în fel de dublu standard, dacă mă înțelegeți.. Ne impune condiții minime pentru pușcăriași dar nu și pentru bolnavi, ne impune să acceptăm refugiați dar nu și să construim o autostradă din portul Constanța spre Europa, ne impune să acceptăm căsătoriile gay dar nu ne impune să introducem pedepse pentru corupție în funcție de prejudiciu ( și uite așa unul care primește mită milioane și creează prejudicii de zeci de milioane primește cu suspendare sau cu 2-3 ani de executare asemenea unui găinar...) șamd.
Postat 19 Octombrie 2023, 14:52 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON