Curtea Constituţională a României a declarat, miercuri, neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care în România au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare pe perioada stării de urgenţă. Judecătorii CCR au motivat spunând că acestea nu au claritate şi predictibilitate.
Hotnews.ro notează că CCR a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi între 20.000 şi 200.000 pentru nerespectarea ordonanţelor militare şi a condiţiilor de ieşire din case în perioada stării de urgenţă.
Astfel, amenzile vor putea fi anulate în baza deciziei CCR. Ele nu vor fi anulate automat, însă, ci trebuie contestate în instanţă, scrie site-ul citat.
"Dacă astăzi Curtea Constituţională constată, aşa cum am spus noi, neconstituţionaliteta textului de lege e, ca să zic aşa, un ajutor pentru judecători, dar nu prin acest fapt se pot anula amenzile. Adică fiecare în parte din cei amendaţi – şi sunt vreo 300.000 – trebuie să meargă la instanţa de judecată. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc, la cât sunt de aglomerate instanţele noastre, că dintr-o dată s-ar putea trezi cu zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de astfel de contestaţii", a declarat Renate Weber la Digi24.
Şi Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, a declarat la Digi 24, că se aştepta la această decizie, deoarece prevederile pentru modul în care se dau amenzile, în special cuantumul acestora, erau neclare.
Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.
Actul normativ permite contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a trimis, miercuri, un comunicat prin care atenționează că decizia Curții Constituționale a României, care a stabilit că amenzile date în conformitate cu prevederile ordonanțelor militare sunt neconstituționale, nu atrage automat anularea acestora.
Contestația împotriva procesului verbal al contravenției poate fi depusă în instanță doar până la data de 30 mai, respectiv 15 zile de la încheierea stării de urgență. Cei care au contestat deja amenzile pot acum folosi în instanță și decizia CCR.
La fel, cei care au plătit deja amenzile pot să le conteste și, în cazul în care vor avea câștig de cauză, urmează să își recupereze banii de la stat, mai transmite FACIAS.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.