URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2020, 17:34

Curtea Constituţională: Amenzile date în starea de urgenţă, neconstituţionale

Curtea Constituţională: Amenzile date în starea de urgenţă, neconstituţionale (foto: generic, sursa: romania.europalibera.org / Robert Ghement)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Constituţională a României a declarat, miercuri, neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care în România au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare pe perioada stării de urgenţă. Judecătorii CCR au motivat spunând că acestea nu au claritate şi predictibilitate.

Hotnews.ro notează că CCR a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi între 20.000 şi 200.000 pentru nerespectarea ordonanţelor militare şi a condiţiilor de ieşire din case în perioada stării de urgenţă.  

Astfel, amenzile vor putea fi anulate în baza deciziei CCR. Ele nu vor fi anulate automat, însă, ci trebuie contestate în instanţă, scrie site-ul citat.

"Dacă astăzi Curtea Constituţională constată, aşa cum am spus noi, neconstituţionaliteta textului de lege e, ca să zic aşa, un ajutor pentru judecători, dar nu prin acest fapt se pot anula amenzile. Adică fiecare în parte din cei amendaţi – şi sunt vreo 300.000 – trebuie să meargă la instanţa de judecată. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc, la cât sunt de aglomerate instanţele noastre, că dintr-o dată s-ar putea trezi cu zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de astfel de contestaţii", a declarat Renate Weber la Digi24.

Şi Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, a declarat la Digi 24, că se aştepta la această decizie, deoarece prevederile pentru modul în care se dau amenzile, în special cuantumul acestora, erau neclare.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Actul normativ permite contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a trimis, miercuri, un comunicat prin care atenționează că decizia Curții Constituționale a României, care a stabilit că amenzile date în conformitate cu prevederile ordonanțelor militare sunt neconstituționale, nu atrage automat anularea acestora.

Contestația împotriva procesului verbal al contravenției poate fi depusă în instanță doar până la data de 30 mai, respectiv 15 zile de la încheierea stării de urgență. Cei care au contestat deja amenzile pot acum folosi în instanță și decizia CCR.

La fel, cei care au plătit deja amenzile pot să le conteste și, în cazul în care vor avea câștig de cauză, urmează să își recupereze banii de la stat, mai transmite FACIAS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
E ok!
Nu poti sa lasi pulanarii sa stabileasca din pix cuantumul amenzii! Nu stie nimeni pt. ce se da 2.000 de lei amenda si pt. ce se da 20.000 de lei. P.S. Am aceeasi parere despre 6/7 ,,judecatori" ai ccr ca majoritatea romanilor, dar acum i-au prins pe Sica si pe Johannis si le-au tras un sut in c*r!
Postat 08 Mai 2020, 05:32 de pinonel
oradeaveche
Eu cred că-l disciplinezi amendându-l , dat fiind faptul că după '90 fiecare a făcut ce a vrut și a furat de pe unde a vrut, amenzile chiar sunt bune pt acești oameni.
Postat 07 Mai 2020, 13:24 de Sandu2100
oradea101234
Am fost, ți-am scris de acolo dar nu mi-ai răspuns, uite dovada. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/lupta-cu-coronavirusul-peste-3000-de-teste-prelucrate-intr-o-singura-zi-in-romania-dintre-cei-bolnavi-doi-sunt-in-stare-grava-155325.html
Postat 07 Mai 2020, 13:08 de oradeaveche
oradaeveche, two user anonimizat. etc
Bai, sovin mincinos, minti mai des decat respiri. Tu singur te-ai dat de gol ca te-a lasat nevasta unguroaica grasa. Crezi ca toti sunt in situatia ta ? Nici vorba. Cat despre "interval", n-a fost nici urma de tine acolo. Esti un luzar fricos.
Postat 07 Mai 2020, 12:41 de Oradea2020
RE: oradaeveche, two user anonimizat. etc
Ajunge cu invectivele!
Postat 07 Mai 2020, 13:05 de Moderator
bortosule
Asta ai invatat la "adunare" ? Sa-i hulesti pe toti care nu sunt pocaiti ? Mai civilizeaza-te si tu. Te ghidezi dupa principiul maniheist (cine nu-i cu mine e impotriva mea). Ti-am explicat si ce inseamna maniheist, ca sa nu zici ca te-am injurat. Frumos iti sta! E mai jos, comentariul tau, scris de tine. Ca sa vezi mentalitate de ev mediu. Habotnic necivilizat.
Postat 07 Mai 2020, 12:37 de Oradea2020
scortosul
Cuantumul amenzilor îi corelat cu veniturile, irelevant.
Postat 07 Mai 2020, 12:33 de oradeaveche
oradea101234
Mă plictisești, când te-am chemat la interval nu ai venit, acuma ce mai vrei?! Papagal ești, repeți la infinit. Cu vecinu ungur ce împinge la grasa ta, mă copiezi cu brio. Ești plat. Dar de arătat nu te arați? Lipsă totală de boașe! Tristule.
Postat 07 Mai 2020, 12:32 de oradeaveche
@Oradea2020 - citeste si educa-te
Nu eu, Iorga spunea(deci la un timp trecut daca intelegi) ca raspunzand prostilor te poate pune in ipostaza de a vorbi cu prostii! Tu ai nevoie la greu de educatie d.t.p.d.v.
Postat 07 Mai 2020, 12:18 de scortosul
oradeaveche, two, user anonimizat, etc
sunt 30 de ani de cand udmr incearca separatism teritorial, sa inhate Ardealul. De cate ori a venit Orban si alti demnitari de la budapesta, in Ardeal, sa faca acelasi lucru pe care l-a facut si ieri, sa instige tembeli de soiul tau, la "chemarea tarii-mama" ? BORTOSULE, stiam ce buba te apasa si pe tine pe creier. Asa te invata la "adunare", sa-i hulesti pe toti care nu sunt pocaiti ? Ca sa vezi mentalitate de ev mediu. Mai pune si tu mana pe carte, pt ca esti un habotnic necivilizat. Apropo de Suedia, stiai ca vor ca incestul si sexul cu minori sa fie legalizate ? O fi din cauza pocaintei ? "Doamne mare Ti-e gradina, poarta e deschisa iar prostii se ingramadesc sa sara gardul". Acum, asta e. Ti-am raspuns si tie ca si sovinului dereglat, propagandistul de doi bani AKA oradeaveche, two, user anonimzat, etc. Am vorbit pe limba voastra, atfel nu intelegeti. Timp sa am sa scriu (sa ma distrez) ,ca dilii sunt destui pe aici.
Postat 07 Mai 2020, 11:50 de Oradea2020
pentru unii spalati in creer.... cititi si educati-va!
Sa dai exemplu de educatie Suedia trebuie sa uiti ca acea tara are in spate 4-500 de ani de Protestantism practicant in care s-a facut o educatie in masa cu privire la respectarea legilor! Si daca tot vorbim de Suedia sa vedem cam care sunt cuantumul amenzilor in acea tara super educate asa din buna practica si constiinta cetateneasca: https://life.ro/cele-mai-mari-amenzi-de-circulatie-din-lume/ ; https://ghiocel07.wordpress.com/2013/07/02/amenzi-de-circulatie-in-suedia/ ; - studiati ca nu doare si nici nu platiti amenzi, educatia-va!
Postat 07 Mai 2020, 11:25 de scortosul
oradea101234
Ai nevoie de două postări să exprimi nimic, puternic te-a marcat vecinu dacă faci ce faci și tot la Ungaria, unguri te învârți. Sânt 22 de ani, de când a ajuns prima oară premier, de atunci tot îți fură Ardealul. Te bate cu brio la jocuri psihologice, pe tine și pe alți imbecili care cred că asta se va întâmpla vreodată, cred că râde și cu dosu de voi.
Postat 07 Mai 2020, 11:24 de oradeaveche
In ungaria
Tartorul iredentistilor a scos armata in strada ca sa-i tina pe unguri in case, pt ordine, curatenie, etc
Postat 07 Mai 2020, 10:49 de Oradea2020
scortosul
Suedia cu o societate deschisă funcționează prin educație, omu știe ce înseamnă igienă, distanțare, conștiință, îi în gena lui pentru că la un momendat statul a avut un program coerent de durată, ce ne lipsește nouă. Mentalitatea asta retrogradă de a pune zbiciul ne-a adus aici la recorduri de amenzi care le primesc mulți (cei needucați) și le plătesc puțini (cei educați) încă o formă de dispreț față de un sistem coercitiv.
Postat 07 Mai 2020, 10:42 de oradeaveche
bortosul
N-ar fi mai bine sa te odihnesti putin ? Nu stiu cu ce te ocupi, mai ales acum ca stai acasa, dar esti foarte, foarte stresat. Ai grija, intri in zona preferata si controlata de COVID-19.
Postat 07 Mai 2020, 10:41 de Oradea2020
Si cum
Si cum il educi? Cum il educi cand nu ai nici un mijloc prin care sa il constrangi sa respecte legea. In Romania este un system legislative civil si penal cam de 150 de ani si tot needucati suntem. Doar in tarile in carte legea a fost impusa functioneaza educatia! daca nu poti educa nici cui suprer amenzi nu poti educa nici cum! Aratati voi o tara in care legea este respectata de dragul legii si in care educatia nu s-a facut prin impunerea legii! Care? Unde? Concret nu basme frumos gadilitoare la ureche? Cum crezi ca ar circula nemtii daca nu ar fi amenzile mari? Sau suedezii? Crezi ca ar respecta limitele impuse de lege? de ce cand trec romanii frontier in vest circula in limimitele legale? De frica amenzilor si nu ca rezultat al unei educari instantanee pe linia de frontiera! lan noi doar "ilegalii" sunt promovati, incurajati, protejati cum sa faci educatie in aceste conditii? Cred ca unii nu sunt in stare sa se trezesca la realitate ci vegeteaza in "mamaligarea" permanenta.! Burebista ca vsa eradicheze betia a taiat viil;e si nu a reusit cu vorbe dulce sa isi educe supusii si de atunci nimeni nu a reusit cu vorbe dulci si zambete galese sa impuna respectful fata de lege! Nu mai bateti campi abandonati de multi altii!
Postat 07 Mai 2020, 10:22 de scortosul
scortosul
Îl disciplinezi educându-l dar îi mai complicat, mult mai simplu să-l amendezi ceea ce îi tipic pentru un sistem nefuncțional indiferent de culoarea politică.
Postat 07 Mai 2020, 09:41 de oradeaveche
???
In America drepturile de proprietate sunt aparate cu arma in mana de fiecare in parte, in America si Europa linistea si ordinea cetateneasca sunt pazite cu amenzi sbastoane pe ste picioere, edoar in Romania nu sunt bune nici unele. Traim intr-o anarhie generalizata instaurata de regimul fsn reprodus in tot felul de asociatii criminale psd, udmr , criminal IMPOTRIVA ORDINII SI UNEI DEISCIPLINE CIVICE. dOAR HOTILOR SI PUSCARIASILOR AU CERUT IERTARE PESEDEII PENTRU CONDITIILE DIN PUSCARII, NOI ASTILALTI TARIM INTR-O MIZERIE PERMANENTA SUB DIRECTA SUPRAVEGHERE A FSN-CCR-AVOCATUL POPOULUI, ORGANIZATII CARE S-AU AUTO SCOD DE SUB ORICERESPONSABILITATE PENALA SI FAC DOAR CE VOR EI. Cum sa instaurezi o disciplina generala fara sa ai instrumente de constrangere? Amenda pecuniara are acest rol. Daca nici super amenzile nu au reusit sa-i opreasca pe unii si au trebuit folosite bastoanele si gazelle atunci care sunt caile si mijloacele prin care sa faci din lege lege si nu tocmeala? Dupa mintea unora toti cei care am respectat disciplina impusa prin lege suntem niste fraieri si ma intreb daca merita sa respecti legea cand insasi ccr care ar trebui sa vegheze respectarea ordinii si respectful fata de lege da sentinte impotriva legalitatii. Mai reprezinta avocatul poporului interesul cetaeanului de rand sau doar interesul psd? Mai este ccr o institutie democratica sau una doar politica indreptata impotriva intereselor cetateanului? Cum sa impui respectful fata de lege cand in mod fatyis doar infractorii sunt menajati, impusionati?
Postat 07 Mai 2020, 09:29 de scortosul
Sandu
Nu disciplinezi un popor amendându-l.
Postat 07 Mai 2020, 08:04 de oradeaveche
CCR e neconstituțional
Daca nu erau amenzile , probabil aveam 20.000 de morți sau mai mult. PSD vânzătorul de țară împreună cu CCR, care urmează să decidă soarta Ardealului, după ce Viktor Orban a postat astăzi harta marii ungarii
Postat 06 Mai 2020, 19:46 de Sandu2100
Halucinatie pentru tonti
Personal,am crezut dintotdeauna ca amenzile astea sunt fake.Ca,dupa ce trece pandemia,cu bine desigur,o sa vina un papagal si o sa ne spuna: dragi romani,a fost o gluma cu amenzile,am vrut sa va tinem in case ,ca sa nu raspinditi virusul,care nu e gluma.Acuma,ca ne-am revenit,veti primi banii inapoi,cu salutari din partea guvernului (meu).Acuma,comedia devine tragica,ccr-ul s-a bagat in scena si,ca sa-ti recuperezi banii,va trebui sa te judeci cu statul palma-barba-cot.Singura necunoscuta va ramine cit din cele 150 mil. euro amenzi date s-au si platit lu' Citu? Sa vezi ca nu se mai maresc pensii,alocatii...
Postat 06 Mai 2020, 19:08 de excalibur
dupa ccr..
dupa ccr ar trewbui dizolvat parlamentul, presedentia si lasat doar structura psd sa conduca discretional tara! Nu se poate instaura disciplina pana cand psd-ccr nu sunt dizolvate!
Postat 06 Mai 2020, 18:08 de scortosul
ccr...
ccr este o gasca politica instaurata pe structura fsn care decide politic doar in favoare infractorilor siu a psd! Ar fi pacat ca guvernul sa nu o ia pe urmele lui Kovesi si sa faca o plangere la Curtea Europeana! Este strigator la cer afilierea politica la doctrina psd de sustinere a infractorilor!
Postat 06 Mai 2020, 18:07 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON