URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Episcopia Romano-Catolică s-a apucat să amenajeze parcul din jurul fostului Muzeu. Pentru asta a avut nevoie de două condiţii: să vină un specialist peisagist, şi au adus unul tocmai din Franţa, şi să nu vină ecologiştii, mai ales cei din Oradea. Cine a urmărit amenajarea a constatat că mulţi arbori au fost tunşi sever, alţii au fost efectiv proptiţi cu bare metalice, dar concomitent s-au făcut plantări, nu neapărat importante cantitativ, dar ghidate după un schepsis.
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La fel ca alte domenii, justiţia a fost afectată din plin de pandemia de Covid-19. Pe parcursul stării de urgenţă, respectiv între datele de 16 martie şi 14 mai, toate termenele procedurale au fost, într-o formă sau alta, suspendate şi au avut loc doar procesele considerate urgente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.
25 Mai 2020, 17:10

Cum se vor desfăşura examenele pentru permisele de conducere în Bihor: toată lumea va purta măşti, se vor ocoli zonele cu şantiere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, s-a întâlnit la finalul săptămânii trecute cu peste 30 de reprezentanţi ai şcolilor auto din judeţ, la aceeaşi întrunire participând reprezentanţi ai DSP, ai Poliţiei Rutiere şi ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV).

Reprezentanţilor şcolilor auto li s-a comunicat când şi cum se pot susţine probele practice pentru obţinerea permiselor, dar şi când ar urma să înceapă examenele teoretice. Totodată, prefectul a afirmat că se caută soluţii pentru ca, în viitor, orele de pregătire pentru viitorii şoferi să poată fi susţinute online. 

Merită precizat că s-a luat decizia ca, la proba "de oraş", să fie ocolite zonele cu şantiere, potrivit unei informări, transmise luni de Instituţia Prefectului. 

Programări treptate

Prima parte a întâlnirii a vizat activitatea de examinare desfăşurată de SPCRPCÎV (în privinţa programărilor): 

1) În perioada 18.05-22.05.2020 vor fi programaţi în vederea susţinerii probei practice candidaţii ale căror dosare au expirat sau urmează să expire în perioada 17.03-15.06.2020. Pentru a preveni aglomerarea spaţiilor interioare ale serviciului, programarea persoanelor al căror curs de pregătire a expirat în perioada stării de urgenţă se va face de către un reprezentant al şcolii de conducători auto, cronologic, conform datei la care valabilitatea cursului a expirat.

2) Candidaţii care au fost programaţi pentru susţinerea probei practice în perioada în care această probă a fost suspendată, cu excepţia celor menţionaţi mai sus, vor fi reprogramaţi automat, cronologic, conform zilei corespunzătoare programării anterioare.

3) Data programării va fi comunicată şcolilor de conducători auto pentru proprii candidaţi, iar datele vor fi postate pe site-ul Instituţiei Prefectului – judeţul Bihor, candidaţii fiind îndrumaţi să se adreseze şcolilor de conducători auto unde au urmat cursul de pregătire practică.

4) Programarea pentru susţinerea probei practice de către alţi candidaţi care nu au mai fost programaţi anterior se va efectua numai după finalizarea activităţilor prevăzute la punctele 1 şi 2.

Proba practică: Toţi cu mască

Proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere va fi reluată începând cu data de 02.06.2020, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, cu respectarea următoarelor condiţii:

-    programarea la examen se va face în două intervale orare, de la ora 8:00 şi ora 12:00, aferente a două serii pentru fiecare examinator. La locul de întâlnire comunicat candidaţilor pentru susţinerea probei practice vor avea acces numai candidatul şi instructorul auto, iar activitatea de instruire se va desfăşura numai în spatii deschise, cu respectarea regulilor de distanţare socială;
-    examinatorul, candidatul şi martorul vor purta echipamente de protecţie pe toata durata de desfăşurare a probei (măşti de protecţie), în lipsa acestora putând fi refuzată susţinerea probei. În autovehicul vor fi prezente maximum trei persoane în acelaşi timp;
-    şcolile de conducători auto vor asigura igienizarea autovehiculelor cu care se va susţine proba practică, iar pentru ocupanţi va fi pus la dispoziţie un flacon cu substanţă dezinfectantă. De asemenea, acestea vor pune la dispoziţie echipament pentru măsurarea temperaturii corporale, putând fi refuzată examinarea candidatului care are o temperatură corporală mai mare de 37,3º Celsius;
-    din listele cu candidaţi vor fi excluse persoanele care figurează în izolare sau carantină.

Examenele teoretice, din 15 iunie

Proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere va fi reluată începând cu data de 15.06.2020, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Referitor la valabilitatea documentelor, s-au adus următoarele precizări:
-    Valabilitatea documentelor necesare operaţiunilor de înmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permiselor de conducere obţinute de către solicitanţi de la alte entităţi, documente care au expirat în interiorul stării de urgenţă, vor avea termenul de valabilitate prelungit cu 90 de zile de la data încetării acesteia.
-    Documentele din dosarele de examinare ale candidaţilor care au expirat în perioada 17.03-17.05.2020 au valabilitate extinsă până la data de 13.07.2020.
-    Documentele din dosarele candidaţilor, care au expirat sau vor expira în perioada 17.05-15.06.2020 au valabilitatea extinsă până la data de 13.09.2020.

Cu ocolirea şantierelor     

"Un alt element de noutate, adus de Serviciul Rutier Bihor, a vizat creşterea gradului de siguranţă rutieră în cadrul instruirii şi examinării candidaţilor, având în vedere numărul mare de şantiere deschise în Oradea. Astfel, pentru a preveni ambuteiajele şi incidentele în trafic, Serviciul Rutier Bihor va stabili şi comunica şcolilor de şoferi traseele şi intervalele orare în care acestea îşi vor putea desfăşura optim activitatea, evitând zonele aglomerate", se arată în comunicatul Prefecturii. 

În a doua parte a întâlnirilor, DSP Bihor a prezentat un set de recomandări pe termen lung pentru şcolile de şoferi privind prevenţia şi limitarea răspândirii Covid-19. "Reprezentanţii DSP şi-au exprimat, de asemenea, aprecierea faţă de atitudinea proactivă a prefectului Dumitru Ţiplea în a pregăti condiţiile optime de relansare a activităţii şcolilor de şoferi", a transmis Instituţia Prefectului.

Ore online

La finalul întrunirii s-a discutat şi despre posibilitatea susţinerii online a cursurilor de instrucţie teoretică, în contextul limitării numărului maxim admis de cursanţi în sălile de pregătire ale şcolilor de şoferi.

"Mă voi implica în a identifica soluţii pentru susţinerea online a orelor de educaţie teoretică pentru cursanţii şcolilor de şoferi şi vom înainta  în acest sens o adresă comună cu DSP Bihor către Ministerul Transporturilor. Eu personal voi insista pentru acest aspect", a spus Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita, in data de 2 iulie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 2 iulie, incepand cu ora 15:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.3114 RON
 • 1 EUR = 4.8372 RON
 • 1 HUF = 0.0137 RON