URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2024, 15:49

Cum se simt cele patru orădence otrăvite cu soluție pentru scabie

Cum se simt cele patru orădence otrăvite cu soluție pentru scabie (Sursa foto: Pexels.com, credit: Anna Shvets)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele patru orădence, între care şi două fetiţe, care au fost internate în stare gravă la spital, miercuri, după ce au fost intoxicate cu o soluţie interzisă în Uniunea Europeană din 2007 şi folosită pentru tratarea scabiei, se simt mai bine şi sunt conştiente.

Purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, Lisa Crăiuţ, a declarat joi, la solicitarea BIHOREANULUI, că cele două persoane care s-au aflat miercuri în stare gravă, adică fetiţa de doi ani şi mătuşa ei, de 27 de ani, au fost detubate de la sistemul mecanic de ventilaţie din secţia de Anestezie Terapie Intensivă şi sunt conştiente.

"Toate cele patru paciente se simt mai bine. Mama celor două fetiţe, de doi și patru ani, a fost transferată de pe secţia ATI a spitalului de pe strada Gheorghe Doja pe cea de pe strada Corneliu Coposu, pentru a le fi aproape fiicelor sale. Mătuşa fetelor, în vârstă de 27 de ani, este în continuare internată la ATI, în clădirea unităţii spitaliceşti de pe strada Gheorghe Doja", a declarat purtătoarea de cuvânt.

După cum BIHOREANUL a mai scris, ambele fetiţe şi mama lor în vârstă de 23 de ani au inhalat vaporii soluţiei toxice, în timp ce pacienta de 27 de ani s-a spălat pe picioare cu aceasta.

Soluţia, numită Diazinol, conţine o substanţă activă numită Diazinon, care este un pesticid interzis în Uniunea Europeană, prin Decizia Comisiei Europene din 6 iunie 2007. Aceasta impunea retragerea de pe piaţă a tuturor produselor fitosanitare ce conţin substanţa respectivă, considerată periculoasă pentru sănătatea umană şi mediu.

Cu toate acestea, preparatul mai poate fi găsit în România, în magazine cu uz veterinar ori poate fi comandat online. Aceasta este folosită pentru tratamentul scabiei, contra căpuşelor, puricilor şi a altor paraziţi la bovine, ovine, caprine şi suine.

De altfel, în Bihor, doar în ultimele două luni, încă trei persoane au ajuns la spital intoxicate cu aceeaşi substanţă, potrivit doctorului Hadrian Borcea, şeful UPU/SMURD Bihor. În toate cele trei cazuri pacienţii au supravieţuit.

În acest caz, poliţiştii bihoreni, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, au deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de vătămare din culpă.

Tot miercuri, comisarii de mediu, poliţiştii şi inspectorii DSP şi DSVSA Bihor au declanşat verificări la toate farmaciile veterinare din oraş, pentru a stabili în ce condiţii se comercializează produsul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON