URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2022, 13:01

Cum putem lua faţa Clujului

Cum putem lua faţa Clujului foto: Szilagyi Lorand
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ar fi lipsit de realism să ne angrenăm într-o concurenţă cu Clujul, pentru că numai dacă rosteşti câteva cuvinte magice - UBB versus Sorbonica - îţi dai seama că demersul este lipsit de sorţi de izbândă.

Dar sunt unele domenii în care Oradea reuşeşte să ia faţa Clujului, să profite de pe urma faptului că vibranta capitală a Transilvaniei începe să devină victima propriului succes. Dar pentru asta e nevoie de strategii clare şi, că aşa e în viaţă, de puţin noroc.

De curând s-au inaugurat lucrările la terminalul Cargo de la Aeroport. Orice manager ar fi amplasat acest terminal, se pare că singurul din ţară, în super-industrializatul Cluj.

Norocul nostru a fost că aeroportul lor e practic blocat şi eventualul terminal ar fi putut fi deservit doar de hidroavioane, că pistele se sfârşesc în Someş. Dar norocul este şi cum şi-l face omul, adică nici pe noi nu ne-a prins investiţia dormind în bocanci, că altfel se făcea la Arad sau poate la Satu Mare.

În ultimul timp se constată că mulţi investitori, mai ales în imobiliare părăsesc Clujul cu al său sistem îmbâcsit de autorizări, pentru a investi banii la Oradea.

Aşa cum Aradul a trăit, până când a mai avut o conducere cât de cât interesată de soarta oraşului, din ce-i pica de la Timişoara, aşa şi noi putem profita de limitele dezvoltării pe care se pare că le-a atins Clujul, cel puţin în ce priveşte infrastructura.

Dacă reuşim să mai atragem înapoi în Oradea şi capitalul uman pe care l-am exportat atunci când tinerii au mers la studii, sunt şanse ca dezvoltarea urbei să continue.

Şi, apropos de asta, decât să oferim locuri de casă sau facilităţi pentru românii din străinătate care vor să se restabilească în ţară, cred că ar fi mult mai profitabil pentru oraş ca de acest tratament să beneficieze tinerii orădeni care se hotărăsc să revină acasă din Bucureşti, Timişoara sau Cluj, pe unde i-au dus paşii în căutare de universităţi mai performante...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CrisDumi aka KP si alte nick-name-uri cate ai
Ca de obicei minți, și te doare ciuda ca Bolojan, Birta au pus Oradea pe hartă
Postat 12 Iunie 2022, 23:01 de Sandu2100
Până în vara lui 2008, Oradea era înaintea Clujului, cu excepția domeniului medical și al învățământului superior.
Apoi a apărut Bolojan în Primăria Oradea și Clujul a putut zburda peste rând.
Postat 12 Iunie 2022, 09:51 de KP
Cooperare?
Poate ar fi o idee ca, in loc sa ne gandim cum sa luam fata celor din Cluj, mai degraba sa cooperam cu ei? Ia sa faca ambele orase presiuni sa se finalizeze autostrada Oradea - Cluj si sa vedem ce se intampla. Apropo, ce se mai aude despre pactul de dezvoltare facut cu cativa ani in urma de primarii din vest? (ala care i-a facut pe unii sa se ingrijoreze ca vestul vrea sa se rupa de tara, lol). Cat despre intoarcerea romanilor din strainatate, de acord ca nu locurile de casa si mai stiu eu ce stimulente vor fi cheia. Oamenii aia nu stau cu mana intinsa la statul roman sa le "dea ceva". Dezvoltarea si salariile decente sunt cele care vor face ca, cel putin o parte din ei sa revina in mod natural. In directia asta ar trebui bagati banii, nu in stimulente.
Postat 12 Iunie 2022, 09:49 de v0id
Cu tot respectul
Ideea asta că dacă s-ar întoarce valorile acasă, e puerilă. Dacă mâine vin în oraș 100 de contabili ar găsi tot de lucru? Ar avea salariul comparabil cu unu din Cluj/Timișoara/București ? Dacă ar trebui să meargă în Italia cu avionul de unde ar lua zborul de la noi sau ar trebui să meargă la Cluj/Timișoara/Budapesta? Același lucru se aplică la ingineri, sau orice specialiști v-ați gândi. Sau ar trebui să vină să se angajeze la făcut volane pentru 2-2500 de lei/lună? Sau să îi chemăm sa stea vara o oră la coadă să intre la aquaparck?
Postat 12 Iunie 2022, 08:52 de Vio_427
Oradea este pe granita
Acest fapt este un dezavantaj pentru perspectiva orasului. Pe de alta parte, aeroportul in sine este o piedica pentru extinderea orasului. O alternativa posibila ar fi o colaborare transfrontaliera, daca orgoliul frontalierilor ar permite.
Postat 11 Iunie 2022, 13:55 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON